Yüzde 90 etkili Covid-19 aşısının ikinci dozu yapıldı

Türk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucusu olduğu Alman BioNTech firmasının ABD merkezli Pfizer ortaklığında geliştirdiği Covid-19 aşısının Türkiye'de Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Prof. Dr. Necmettin Ünal'a, aşının ikinci dozu uygulandı.

Haberler 18.11.2020 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Alman asnn gönüllü uygulamalarna katlan 56 gönüllü arasnda, öretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal da yer ald. Faz 3 çalmalar kapsamnda ilk doz uygulamas 27 Ekimde yaplan Prof. Dr. Ünala, ikinci doz uygulama da bugün yapld. Prof. Dr. Ünal, ilk doz uygulandktan sonra ilk gün ateinin 37,4e çktn, onun dnda yan etki hissetmediini söyledi. Prof. Dr. Ünal, Bizim üniversitemizden 56 kii katld. Onlardan 2 kiide kol ars olduunu örendim. Ann yüzde 90n üzerinde bir baar oran saland firma tarafndan deklare edildi. Bilimsel veriler açkland zaman bunu gözlemlemi olacaz. Özlem Türeci ve Uur ahin bize onur veren kiiler, dünyaya onur veren kiiler. Deiik bir teknoloji ile yeni bir a gelitirdiler ve bu a ilk kez virotik hastalkta bir a olarak uygulanacak. Mutluluk duyuyorum. ki Türkün gidip Almanyada irket kurup, irketin bu baarya ulamas ve dünyann en bilinen irketlerinden ve kiilerinden birileri haline gelmesi beni çok mutlu ediyor dedi.

ÖN VERLERLERN YETERL OLMASI BEKLENYOR

Prof. Dr. Ünal, 2 yl boyunca takip altnda olacaklarn ifade ederek, lk birkaç aydan sonra takipler 6 ayda bir yaplacak ve en nihai rapor aslnda 2 sene sonra çkacak. Ama o raporu beklemeye bizim ansmz yok; çünkü salgn çok kötü. Bu salgn bir ekilde durdurmak zorundayz. Onun için o 2 seneyi beklemeden ön verilerle ki bunlarn büyük oranda yeterli olmas bekleniliyor deerlendirmesinde bulundu.

YÜZDE 87 ALMAN AISI

Prof. Dr. Ünal, sosyal medyada yaplan Türkiyeye Covid as gelirse hangi ülkeden gelen ay olursunuz? anketinde Alman asn yaptrmak isteyenlerin orannn yüzde 87, ikinci srada ise yüzde 8 ile Türk asn yaptrmak isteyenlerin geldiini kaydetti. Bunu görünce acaba kaç kii a olmak istemiyor? diye düünüp kendisinin bir anket yaptn söyleyen Ünal, Covid as gelirse olur musunuz, olmaz msnz? diye sordum. A olmayacam diyenlerin oran yüzde 56lardayd. Ankete 21 bin kii katld. Olmayacam diyenlerin says fazla. Bana mesaj atarak niye hayr dediini açklayanlar var. Hocam daha a yok ortada, insanlara yapld zaman ne olacan da bilmiyoruz. Ben a kart deilim; ama u anda a olmay düünmüyorum veriler açklandktan önümüzü gördükten sonra karar vereceim diyorlar. Bir haftann sonunda ikinci bir tweet ile nedenleri sorgulamay düünüyorum. Ona da katlm iyi olursa ülkemizdeki fikirler hakknda daha net bir bilgi sahibi olma ansmz olur ki bu önemli dedi.

RSKL GRUPLAR ÖNCELKL OLMALI

Prof. Dr. Ünal, ann öncelikle riskli gruplara uygulanmas gerektiini aktararak, Salk personeline vurulmas gerekiyor. çoklu hastalklar olan ve belli yan üstündekilere vurulmas gerekiyor. Hastal en çok kapma ve bulatrma riski olan kiilere de bir öncelik tannmas gerekiyor. Bunlar kimler? Kalabalk ortamlarda çalp, çok kiiyle temas olan kiiler; garson, bilet satcs, polis ya da fabrikalarda yan yana çalanlar. çünkü siz yaly istediiniz kadar evde izole edip koruyun, eer onun çocuklar, torunlar bir yerden hastal alp getiriyorsa bir ekilde ulatryorlar diye konutu.

YÜZDE 10 BLE OLSA FREN GÖREV GÖRECEK

Ann koruyuculuunun ne kadar devam edeceini bilmediklerini söyleyen Prof. Dr. Ünal, u anda çok büyük bir salgn var. Bu salgn srasnda diyelim ki 6 ay koruyacak bir a yapld. Bir anda çok fazla kiiyi alayp, bak hale getirirsek baklmz olduunda virüs bize geçse bile yok edilecek hastalk oluturmayacak. Hastal bulatracak kimse kalmayacak. Bunu baarabilmek için toplumlarn yüzde 50si ile yüzde 80i arasnda kiiyi a ile ya da hastal geçirerek olabilir bak hale getirebilirsek virüsün toplumda oluturduu pandemiye, salgna son verme ansmz olabilir. Ancak yüzde 50ye 80e yapamazsak bile yüzde 10una yapm olmak bile bir fren görevi görecektir, ii yavalatacaktr. Dolaysyla ann etki süresi çok önemli, keke hayat boyu olsa; ama öyle bir beklenti içerisinde deiliz. Firmann yapt açklama bile veriye dayanmyor; 1 seneye kadar uzamasn bekliyoruz diyor. Umut ederim de uzun olur; ama göreceiz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git