Zaman yönetiminde yaz tatili fırsatı!

Uzun yaz tatilinin çocukların kaliteli zaman geçirmeyi öğrenmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu belirten uzmanlar, “Zamanı iyi yönetebilmek verimli-üretken sonuç almamızı sağlar. Çocukla beraber günlük planlar yapılmalı, okuma ve ders tekrarı için zaman ayırılmalı ve çocuğa günlük sorumluluklar verilmelidir” önerisinde bulundu.

Haberler 28.06.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Aynur Saym, youn bir eitim-öretim döneminin ardndan çocuklarn uzun bir yaz tatile girdiklerini söyledi.

çocuklar için tatil döneminin, özlediklerini yapmay planladklar zaman dilimi olmas yannda çocuklara bo zamann nasl daha etkin geçirilmesi gerektiinin de öretilebilecei bir dönem olduunu belirten Aynur Saym, Önümüzde uzun bir yaz tatili var. Bu tatil iyi deerlendirilmeli. Tatilde hepimiz rutin çalmalarmza ara verip kendimizi dinlendirip, elenmeyi düünürüz fakat tabii bunun da bir snr, çerçevesi vardr dedi.

Kaliteli zaman geçirme öretilmeli

Yaz tatilinin kaliteli zaman geçirmeyi örenmek için önemli bir frsat olduunu ifade eden Aynur Saym, çocuk, zamann iyi yönetmeyi örenmi ise bu tutumu, tatildeki etkinlik ve aktivitelerine, arkadalar ile nasl zaman geçirdiine, zamannn ne kadarn arkadalaryla, ne kadarn kendisine ayrdna yansyacaktr. Bizim çocuumuza kazandrdmz iç disiplinle ilgili olarak öncelikle çocua bo zamann iyi deerlendirmeyi öretmeliyiz dedi.

Doyurucu geçirilen zaman dinlendirir, mutlu eder

Anne ve babann bu konuda çocuuna rehber olmas gerektiini belirten Psikolog Aynur Saym, Zamanmz iyi yönetebilmek, zaman akllca kullanp verimli-üretken sonuç almamz salar. Doyurucu geçirdiimiz zaman, bizi mutlu edecek, deerli hissettirecek ve dinlendirecektir. Tabii çocuk için tatil, bir dönem boyunca planl, kurall bir ortamdan, özgür olduu, dinlenebildii daha esnek bir zaman dilimini ifade eder, anne-babalarn rehberlii, çocuun tatili nasl geçirecei ile ilgili devreye girmelidir.

Yaz tatili için 4 tavsiye

Psikolog Aynur Saym, yaz tatili için yaplmas gerekenler konusunda u tavsiyelerde bulundu:

Günlük i plan yapn: çocuklar için, aileleri ile birlikte ya da kendi inisiyatiflerinde yapabilecekleri bir i listesi planlanabilir. Günlük aktiviteleri bir gün önceden planlamak, hedef koymay ve hedefe yönelik davranmay da öretir. Bu da aslnda öretme ve örenme sürecidir. Arkada seçimleri ve iletiim tekniklerini örenmeleri de ayn niteliktedir.

Aktivite plann kendi yapsn: Ailelerin fazla müdahale içermeden, çocuktan beklentiyi yüksek tutmadan, dinlenme ve elenmeye frsat tanyarak aktivite plan yapmasna yardmc olmalar önemlidir. Tatilde seçtikleri arkadalar, bulunduklar ortamlar, aileler tarafndan denetlenmeli elbette ama bunu yaparken de fazla bask kurmadan özenli davranmak önemlidir.

Ksa ders tekrarlar yaplmal: Uzun tatil döneminde çocuklarn yl içinde örendikleri bilgileri unutmamak ve yeni eitim dönemine hazrlanmak için günlük planlamalar içinde ksa ders tekrarlar ve kitap okuma saatlerinin eklenmesi yararl olacaktr.

Günlük sorumluluk verin: çocuklara odasn toplamak, dilerini frçalamak gibi günlük sorumluluklarn da verilmesi ayrca spor, satranç, drama gibi sevdii etkinliklere yöneltilmesinin fiziksel ve sosyal geliimlerine katkda bulunacann altn çizmek yararl olacaktr.

Ana Sayfaya Git