Zehirde anti serum pazarı

Akrep ve yılan anti serumunda hedef, uluslararası pazara açılmak

Haberler 15.06.2020 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Halk Sal Genel Müdürlüünce akrep ve ylan zehirlenmelerine kar anti serum üretiliyor. anlurfa ve Diyarbakrdan toplanan akreplerden anti serum üretimi çalmasn, görüntüledi.

Veteriner Mehmet Ali Kanat, ylda 10 bin doz akrep panzehri, yaklak 2 bin doz ylan panzehri ürettiklerini belirterek, Hedefimiz, gerek ylan anti serumunu gerek akrep panzehrinin uluslararas alanda pazarlanmasn salamak istiyoruz dedi.

Halk Sal Genel Müdürlüünün Ankarada bulunan anti serum üretim laboratuvarnn kaplar, açld. 10 kiilik personel ve 4 veterinerin çalt laboratuvarda, 1950 ylndan bu yana anti serum çalmalar yaplyor. anlurfa ve Diyarbakrdan toplanarak getirilen canl akreplerden, laboratuvarda uygun yaam koullar salanarak, elektrikli uyarmlar uygulanp, venomlar elde ediliyor. Venomlar, aya dönütürülüp, porsiyonlandktan sonra Polatl ilçesindeki iletmede atlara zarar vermeyecek ekilde uygulanyor. Daha sonra atlardan bu venomlara kar olumu koruyucu antikorlar toplanp, saflatrlyor. Üretilen anti serumlar, kalite kontrol testlerinin yaplmasnn ardndan akrep zehirlenmelerine kar insanlarda kullanlmas için Salk Bakanlna teslim ediliyor.

YILDA 10 BN DOZ AKREP, 2 BN DOZ YILAN PANZEHR ÜRETYORUZ

Veteriner Mehmet Ali Kanat, akrepleri ayda 1 adet çekirge vererek, beslediklerini söyledi. Kanat, Yaklak 20 yldr burada olan ve bize zehir veren akrebimiz var. Uzun süre burada yayorlar; ama bazlarnn geldii andaki durumunu bilemediimiz için daha erken ölümler olabiliyor veya uzun yllar yaayp doal olarak ölenler de oluyor. Akreplerimiz öldükçe biz anlurfa ve Diyarbakr bölgesindeki akreplerden ihale ile alma çkyoruz ve o bölgeden toplatp tekrardan saymz 400 civarnda muhafaza ediyoruz. Ylda 10 bin doz akrep panzehri üretiyoruz. Yaklak 2 bin doz ylan panzehri üretiyoruz. 3 bin doz difteri antitoksik serum üretiyoruz. 5 bin dozda tetanoz antitoksik serum üretiyoruz. Kuduz çalmalar yeni balad. Kuduzda da hedefimiz 150 bin civarnda kuduz anti serumu üretmek diye konutu.

YILAN ANT SERUM ÜRETM 2019DA BALADI

Ylanlarla ilgili anti serum üretiminin 2019 ylnda baladn belirten veteriner Kanat, Anadolu engerei, koca engerek ve boynuzlu engerek gibi en zehirli engerek türlerine kar anti serum ürettiklerini kaydetti. Gelecek yllarda buna dier endemik türler olan radde ve berus türlerini de eklemek istediklerini belirten Kanat, Ayn zamanda Avrupadaki engerek türlerini de eklemek istiyoruz ve koruyuculuunun dana geni olmas için çalmalar yapyoruz dedi.

HEDEF, ULUSLARARASI ALANDA PAZARLAMAK

Akrep soktuktan sonra yaplacak tedavilerin banda anti serum uygulamas geldiini aktaran Kanat, çünkü baka türlü bunu tedavi edemezsiniz. Ylan srmalarnda, sokmalarnda da yine bu panzehri uygulamanz gerekiyor. Baka bir tedavi yöntemi yok. Önümüzdeki hedeflerden biri, modern standartlarda bir tesisin kurulmasn salayarak, uluslararas ruhsatlandrma aamasndan sonra gerek ylan anti serumunu gerek akrep panzehrini uluslararas alanda pazarlanmasn salamak istiyoruz. Bizim bu akrep türümüzün çok önemli bir özellii var. Buna kar ürettiimiz anti serum, panzehir gerçekten de dünyadaki birçok akrep türüne kar koruyucu özellii olan bir panzehir. Ylan panzehrinin de alan geniletildii taktirde tüm Avrupa ve Rusyann ylan panzehri ihtiyacn karlayabileceimizi inanyorum. Fakat her eyin banda yatrm ve modern bir tesis gerekiyor diye konutu.

Veteriner Mehmet Ali Kanat ayrca kendisini laboratuvarda bu zamana kadar hiç akrep sokmadn fakat teknisyenlerden akrep sokmasna maruz kalan arkadalar olduunu belirterek, Bu tip i kazalar nadir de olsa oluyor. O arkadalarmza da gerekli anti serum ve tedavi imkanlarn hemen uyguluyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git