Zekatı otomatik hesapla!

Türkiye Diyanet Vakfınca, vatandaşların zekat ibadetini yıl boyunca yerine getirebilmesi, mal varlığının hesaplanıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına yardımcı olabilmek için internet sitesi kuruldu.

Haberler 04.05.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Diyanet Vakfnca (TDV), vatandalarn slamn artlarndan biri olan zekat ibadetini yl boyunca yerine getirebilmesi, mal varlnn hesaplanp ihtiyaç sahiplerine ulatrlmasna yardmc olabilmek amacyla özel bir internet sitesi kuruldu.

TDV tarafndan Kardeliimiz Zekatla Bereketlensin projesi kapsamnda, kurulan zekathesapla.tdv.org internet sitesinde, Nakit ve Gayrimenkul, Zirai Mahsul, Yer Alt Zenginlikleri ile Saime Hayvanlar gibi balklarda mal varlklar kalem kalem hesaplanarak yükümlünün vermesi gereken zekat miktar belirleniyor.

Diyanet leri Bakanl ile TDV, il ve ilçe müftülükleri, yurt d müavirlik, ataelik ve koordinatörlüklerin desteiyle yaplacak çalmada, camilerde din görevlileri tarafndan zekat faaliyetiyle ilgili vaazlar verilip çeitli çalmalarla proje hakknda farkndalk oluturulacak.

TDV Genel Müdürü Mehmet Sava Polat, bu yl ramazanda infak kültürünün gündemde her zamankinden daha fazla yer almas ve vatandalarca zekat ibadetinin artlarnn doru anlalmas amacyla kurumsal bir zekat çalmas yapacaklarn belirtti.

FETÖ gibi yaplar zekat müessesini sömürdü

Polat, infakn mali bir ibadet olduunu, bunun, bir insann sevdii ve holand bir varln, Allahn rzasn kazanmak için ihtiyaç sahibi Müslüman kardelerine ulatrmas anlamna geldiini aktararak; sadaka, zekat, fitre ve fidyenin infak ibadetinin içerisinde yer alan ibadetler olduunu kaydetti.

nsanlarn yardm duygusunun daha bilinçli hale gelmesi amacyla bu sistemin kurulduunu vurgulayan Polat, FETÖ gibi halkmzn hem dini duygularn hem de maddi güçlerini sömüren yaplar üzerinden bu zekat müessesi çok ciddi bir ekilde sömürüldü. nsanlarmzn zekatlar toplanarak hiç olmayacak yerlere aktld, harcand. diye konutu.

Polat, Diyanet leri Bakanl ve ALO 190 Fetva Hatt üzerinden halkn zekat konusunda bilgilendirildiini, bu çalmann daha sistemli hale gelmesi amacyla internet sitesi kurulduunu vurgulayarak, öyle devam etti:

Bu web sitesinde yine Din leri Yüksek Kurulumuzun uzmanlaryla birlikte gelitirdiimiz zekat hesaplama modülümüz var. Bu modül üzerinden halkmz altnn, gümüünü, çiftçilerimiz zirai ürünlerini, nakit paralar olan kardelerimiz miktarn yazarak modüldeki türlere göre seçimlerini gerçekletirecek ve ne kadar zekat vermeleri gerektiini oradan örenebilecekler. Zekat özellikle dünya üzerinde kurumsal olarak yürütülen bir çalma. Biz de insanlarmzn infak duygular, bu kültür sömürülmesin diye halkmz yine kurumsal bir yap çerçevesinde bilinçlendirmeyi düünüyoruz.

Ramazanda 22 milyon deerinde yardm yaplacak

Polat, bu yl ramazanda Kardelerini Unutma, Beklenen Sensin temasyla 81 ilin 725 ilçesinde faaliyet yaplacana iaret ederek, yurt içinde 40 bin alveri kartnn, 5 bin yetime ise bayramlk giysinin datlacan söyledi.

Hayrseverlerin 100 Türk Liras balayarak bir yetimin bayramlk giysi ihtiyacn karlayabileceini aktaran Polat, u bilgileri verdi:

Ülke genelinde bir milyondan fazla kardeimizle bu ramazan iftar, ramazan cokusunu, o iftar lokmasn birlikte paylaacaz. Yurt dnda 98 ülkede 323 bölgede ramazan faaliyetlerimizi yürüteceiz. 100 binin üzerinde gda kolisi datlacak. Yurt dnda 200 bini akn kiiye iftar verilecek. Bayramlk kyafetlerde de özellikle ihtiyacn çok youn olduu Banglade, çad, Filistin, Nijer, Somali, Sudan, Suriye ve Yemende çocuklara bayramlk giysi datlacak. Toplamda 22 milyon lirann üzerinde yardm yapacaz.

Polat, vatandalarn ramazan boyunca zekat, fitre, fidye, sadaka, gda paketi, bayramlk kyafet gibi balarn www.tdv.org ve bagis.tdv.org adreslerinden online, il ve ilçe müftülükleri, TDV ubeleri, tüm PTT ubeleri ve anlamal bankalar araclyla da yapabileceini belirterek, baçlarn tüm GSM operatörlerine bal fatural ve faturasz hatlardan 5601e SMS göndererek fitre banda bulunabileceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git