Zerzevan Kalesi'ne ilgi arttı

Roma döneminde "askeri yerleşim" olan ve gizemli bir dinin mensuplarınca kullanılan Mithras Tapınağı ile adını dünyaya duyuran kaleyi, geçen yıl 450 bin kişi ziyaret etti

Haberler 11.03.2020 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesindeki Zerzevan Kalesi ilgi görüyor.

Roma mparatorluunda askeri yerleim olarak kullanlan ilçe merkezine 13 kilometre uzaklktaki Zerzevan Kalesi, kazlarda ortaya çkarlan Mithras Tapna ile hafta sonlar çok sayda ziyaretçiyi arlyor.

Zerzevan Kalesi Kaz Heyeti Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, Diyarbakr ve bölge turizm açsndan büyük önem tayan kalede, Kültür ve Turizm Bakanl koordinesinde balatlan kazlarn 6 yldr sürdüünü söyledi.

Kazlarda daha önce Mithras Tapna ile Asur dönemine ait 3 bin yllk mühür bulunduunu anmsatan Cokun, k mevsimine ramen çok sayda turistin kaleyi görmeye geldiini kaydetti.

12-15 metre yüksekliinde ve bin 200 metre uzunluunda sur kalnts, 21 metre yüksekliinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binas, konutlar, tahl ve silah depolar, yer alt ibadethanesi, snak, kaya mezar, su kanallar ile 54 su sarncnn yer aldn anlatan Cokun, öyle konutu:

Geçen yl 450 bin ziyaretçi arlayan kaleye bu sene 1 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Zerzevan Kalesi bütün dünyada bilinirliinin artmasyla Diyarbakra turist akn bekleniyor. Turizm, kent ekonomisine büyük katk sunuyor.

- Her yerinde insana dokunacak güzellik bulunuyor

Yozgattan arkadalaryla kaleyi gezmeye gelen Fatma Betül de ilk kez geldii Diyarbakrda tarihi ve kültürel mekanlarn gezdiklerini belirterek, Diyarbakr tarih, medeniyet ve kültür yönünden muazzam bir ehir. Her yerinde insana dokunacak güzellik bulunuyor. Tarihi ve medeniyetiyle bize örnek olacak bir ehir. Ön yarglarmz krld, buras çok güzel, çok memnun kaldk. diye konutu.

- Her yerinin tarih koktuunu fark ettim

Aydndan gelerek kaleyi gezen Belma Hatice ise Diyarbakrda olmaktan duyduu memnuniyeti dile getirerek ehirde çok sayda tarihi ve kültürel mekann yer aldn söyledi.

Hatice, Kenti gezdikçe her yerinin tarih koktuunu fark ettim. Burada olmak çok güzel bir duygu, buras bizi geçmie, tarihe götürüyor. O kadar güzel yerler ki burada olmaktan gerçekten çok mutluyum. Kim Türkiyemizin tarihini ve medeniyetini örenmek istiyorsa mutlaka Diyarbakra gelmesi gerekiyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git