Zerzevan yılı ilan edilmeli!

DİTAV, 2022 yılının "Zerzevan yılı" ilan edilmesini istedi

Haberler 20.01.2022 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Tantma Kültür ve Yardmlama Vakf (DTAV), çnar ilçesinde bulunan ve Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan 3 bin yllk Zerzevan Kalesini dünyaya tantabilmek için 2022nin Zerzevan yl ilan edilmesini önerdi.

lçeye 13 kilometre mesafedeki Demirölçek Mahallesi yaknlarnda yer alan, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki Zerzevan Kalesinde, Kültür ve Turizm Bakanl, Dicle Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu, Diyarbakr Valilii, Türkiye Kurumu, Büyükehir Belediyesi, çnar Kaymakaml, Karacada Kalknma Ajans, GAP Bölge Kalknma daresi Bakanl ve Safir Tuzun desteiyle 2014 ylnda balatlan kaz çalmalar sürüyor.

DTAVdan yaplan açklamada, Zerzevan Kalesinin tarihi önemine iaret edilerek, söz konusu bölgenin Perslilerin kral yolu, Asurlarn ticaret yolu olarak isimlendirdikleri 3 bin yldan fazla aktif olarak kullanlan deerli bir yaam alan olduu anlatld.

ZERZEVAN KALES VE BARINDIRDII DEERLER DÜNYAYA TANITMAK STYORUZ

Romallar döneminde askeri yerleim olarak kullanlan tarihi kaledeki kazlarda, milattan önce 880li yllara dayanan Asur izlerinin de ortaya çkt aktarlan açklamada, son iki yldr Kovid-19 salgnna ramen Zerzevan Kalesi ve içindeki Mithras Tapnan görmek için dünyann farkl ülkelerinden çok sayda ziyaretçinin bölgeye geldii belirtildi.

Açklamada, Zerzevan Kalesinin hak ettii ilgiyi görebilmesi için youn bir tantma ihtiyaç duyulduu aktarlarak, unlar kaydedildi:

Tam da bu sebeple DTAV Diyarbakr ubesi 2022 yln Zerzevan yl olarak dünyaya ilan ediyor. 2020de Zerzevan Kalesi UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine dahil edildi. Tarihi kalenin kalc listeye gireceine inanyoruz. Bu sebeple sorumluluk sahibi etkili ahsiyetlerden oluan güçlü temsiliyetleri ve kurumlar Zerzevana davet ediyoruz. Zerzevan duyarllna ciddi ihtiyaç var. DTAV olarak Zerzevan Kalesini ve barndrd deerleri dünyaya tantmak istiyoruz. ehirler sadece yeme-içme kültürü ya da sanayi-ticaret sunumuyla Ben varm, buradaym. demez, dememeli. Tarih, geçmiten bu yana ardnda ne brakm, belki de anlalmaya deer olan tam da budur. Bu sebeple bir kez daha deklare ediyoruz, 2022 Zerzevan yl olsun.

Ana Sayfaya Git