Zihinsel engelli çocuğa istismarla suçlanan 92 kişiden, 22'sine dava

DİYARBAKIR'ın Kulp ilçesinde başka bir olayla ilgili ifadesi alınan zihinsel engelli kız çocuğu F.B. (14), 2 yıl boyunca esnaf ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 92 kişinin kendisine cinsel istismarda bulunduğunu söyledi.

Haberler 03.03.2018 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir kiinin yaklak 200, bir kiinin 100 kez cinsel istismarna maruz kaldn belirten F.B., isim ve adreslerini de söyledii üphelilerin, 92 kiinin 2 ylda en az 653 kez kendisine istismarda bulunduunu anlatt. Olayla ilgili soruturma balatlrken, üphelilerin maduru arad cep telefonunun kaytlar incelendi. ncelemede, madurun isim ve adreslerini verdii üphelilerden 22si tespit edilerek, tutukland. Hazrlanan 3 iddianamede, tutuklu üpheliler hakknda, çocuun cinsel istismar ve cinsel amaçla çocuu hürriyetinden yoksun klma suçlarndan 9ar yldan 43er yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld. Diyarbakrda 2 mahkemede açlan 2 ayr davada yarglamalar devam eden 22 sann tümü tahliye edilirken, 70 kiiye ilikin soruturmann devam ettii örenildi.

Kulp ilçesinde 2015 ylnda bir cinsel istismar soruturmasnda ifadesi alnan zihinsel engelli F.B., 2014 ve 2015 yllarnda 92 kiinin defalarca cinsel istismarna maruz kaldn söyleyip, bu kiilerin isimlerini savcla bildirdi. Madurun ifadesi üzerine olayla ilgili soruturma balatld. fadesi alnan F.B., babas öldükten sonra istedii saatte eve gittiini belirterek, Bunu frsat bilip, beni takip eden kiilerin cinsel istismarna uradm. Bu kiiler bana defalarca tecavüz etti dedi. F.B., ifadesinde unlar söyledi:

Bana ilk tecavüz eden E..dir. E..nin kardei M.. beni bir eve götürdü. Ellerimi ve ayaklarm balayp, azm koli band ile bantlad ve tecavüz etti. Tecavüz eden veya ilikiye girdiim kiiler sonra baka kiilerle ilikiye girmemi istedi. Biri evimize gelerek, benimle ilikiye girmek istedi. Bunu annem gördü. Sonra annemi arayp, beni evine göndermesini istedi. Gittiimde tecavüz etti. Durumumu tüm mahalleye ve dedeme söyleyecekleri tehdidi ile tecavüz ediyorlard. Bça karnma dayayp, zorla tenha yerlere götürüp, tecavüz ediyorlard.

EN AZ 653 KEZ CNSEL STSMARA URADI

Diyarbakr çocuk zlem Merkezinde yeniden ifadesi alnan F.B., bir üphelinin yaklak 200 kez, bir üphelinin ise ölüm tehdidi ile 100 kez kendisine cinsel istismarda bulunduunu belirtti. Madurun ifadelerinde 92 isim tespit eden güvenlik güçleri, beyanlara göre F.B.nin zorla veya kendi rzasyla 2 yl içerisinde en az 653 kez istismara uradn belirledi. Verdii isimlerin bazlarnn karde olduunu söyleyen madur, istismarda bulunanlar arasnda kuzenleri ve akrabalarnn da olduunu ifade etti. fadelerde ismi geçen kiilerin, taksici, okul temizlik görevlisi, kuyumcu, belediye görevlisi, lokantac, kamu görevlisi, itfaiyeci, kraathaneci, kasap, elektrikçi, aç, kuaför ve krtasiyeci olduklar belirlendi.

TESPT EDLEN 22 ÜPHEL TUTUKLANDI

Madurun ismini verdii üphelilerin açk kimliklerini tespit etmek için harekete geçen savclk, F.B.nin cep telefonu kaytlarn inceledi. ncelemede, madurun isimlerini verdii 92 kiiden 10unun 2016 ylnda, 12sinin ise 2017 ylnda kimlikleri tespit edildi. Kimlii tespit edilen 22 üpheli, 2016 ve 2017 yllarnda tutukland. Tutuklanan üpheliler ifadelerinde madura zorla veya rzas ile cinsel istismarda bulunmadklarn söyledi. fade srasnda madurun yannda olan psikoloun hazrlad raporda, F.B.nin yandan daha düük zek yana sahip, saf ve çocuksu biri olduu ve cinsel istismara uram olabilecei belirtildi. ç beden muayenesinde ise madurun hem fiili livataya maruz kald hem kzlk zarnn yrtld belirlendi. Baka bir raporda ise yüzde 50 engel durumu olan madurun, cinsel istismarn hukuki anlam ve sonuçlarn alglama yeteneinin gelimedii belirtildi.

SAVCI: MADURUN RIZASI GEçERL OLAMAZ

Soruturma sonucunda, maduru telefonla aradklar tespit edilen 10 kii hakknda 25 Ekim 2016, 11 kii hakknda 26 Nisan 2017 ve 1 kii hakknda ise 22 Eylül 2017 tarihinde, çocuun cinsel istismar ve Cinsel amaçla kiiyi alkoyma suçlarndan 9ar yldan 43er yla kadar deien oranlarda hapis istemiyle 3 ayr iddianame hazrland. Madurun babasnn 13 Haziran 2014 tarihinde öldüü, bu nedenle istedii zaman evden çkmaya balad belirtilen iddianamede, bunu frsat bilen üphelilerin istismarda bulunduklar kaydedildi. Baz üphelilerin kza rzasyla cinsel istismarda bulunduu belirtilen iddianamede, 14 yandaki madurun rzasnn geçerli olmad ifade edildi.

LK SONRASI BANA EZYET EDYORLARDI

lk iddianamenin kabulünün ardndan 10 tutuklu sann yarglanmasna 17 Ocak 2017 tarihinde Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinde baland. 11 sank hakkndaki 2nci iddianame de daha sonra ayn dava ile birletirildi. 21 sann yargland davann durumasna Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl, nsan Haklar Dernei, Diyarbakr Barosu çocuk Haklar Merkezi ile Kadn Haklar Merkezi de katld. Savunmas alnan sanklar, madura cinsel istismarda bulunmadklarn belirterek, suçlamalar reddetti. Yarglama srasnda ifadesi alnan F.B., zorla, tehdit ve antaj ile istismara uradn belirterek, Durumumu kimse bilmiyordu. Dedeme söylemek ve bçakla öldürmekle tehdit ettiler. Tehditlerden dolay sesimi çkaramadm. 2 sank iliki sonrasnda bana eziyet ediyor, eve gitmemem için dövüyorlard. Üzerimde sigara söndürdüler.

BAKANLIK AVUKATI: MADURUN ALES BASKI ALTINDADIR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl avukat Remzi Atalay ise madur ailesine ifade deitirmeleri için bask yapldn belirterek, F.B.nin annesinin de bask altnda olduunu söyledi. F.B.nin gittii rehabilitasyon merkezinde çalan A.C., madurun sürekli uzun kollu giydiini, sa kolunun omzuna kadar darp izi dolu olduunu, sa elinin üstünde çizikler olduunu, bir kez boynunda morluk ve trnak izi gördüünü söyledi. Madurun annesi ise kimsenin kendisini tehdit etmediini belirterek, ikyetçi olmadn ifade etti.

SANIKLARIN TÜMÜ TAHLYE EDLD

Mahkeme, 28 Mart 2017deki durumada 11 sann, 21 Eylül 2017 günkü durumada ise dier 10 sann serbest braklmasna karar verdi. Sanklarn serbest braklmasna itiraz eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl avukat Remzi Atalay, toplanmam deliller olduunu belirterek, Madur bask nedeniyle sürekli ifade deitiriyor. Bunu anlamak için müneccim olmaya gerek yok. Sanklar tutuklu yarglansn dedi.

TEHDT EDLDM çN KYETTEN VAZGEçTM

Yarglama srasnda ikyetten vazgeçtiine dair dilekçe gönderen madurun, 25 Eylül günü yeniden ifadesi alnd. lk ifadelerinin doru olduunu söyleyen madur, Sanklarn ailesi tehdit ettikleri için ikyetten vazgeçtim. Anlattm tüm olaylar dorudur. Sanklar tarafndan çok kez tecavüze uradm. Bask altnda ikyetçi olmadma dair dilekçe gönderdim. Tüm sanklardan ikyetçiyim. Üzerimizde youn bask var. Annemi dövüp para teklif ettiler. Bask ve dayak yüzünden ikyetten vazgeçtik diye konutu.

DAVALARDA TUTUKLU SANIK KALMADI

F.B.nin cinsel istismara uramasna ilikin sank N.Y.nin tutuklu yarglamasna da 22 Kasm 2017 tarihinde 6nc Ar Ceza Mahkemesinde baland. Savclk talebi ile kapal yarglama yapan mahkeme, sank N.Y.nin tahliyesine karar verdi. N.Y.nin de tahliye edilmesi üzerine 2 mahkemedeki davalarda tutuklu sank kalmad. ki mahkemede yaplan durumalar ertelendi.

Ana Sayfaya Git