Zihinsel hijyene dikkat!

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Atlı, yeni tip koronavirüsle mücadelede zihinsel hijyeni sağlamanın önemli olduğunu belirtti.

Haberler 09.05.2020 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tp Fakültesi Ruh Sal ve Psikiyatri Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Atl, yeni tip koronavirüsle mücadelede zihinsel hijyeni salamann önemli olduunu belirtti.

çinde balayan ve ksa sürede tüm dünyay etkisi altna alarak küresel salgn haline dönüen koronavirüsle mücadele sürüyor.

DÜ Tp Fakültesinde koronavirüs vakalarnn tedavisi sürerken hastane bünyesinde ayrca hem salk çalanlarna hem de hastalara 7 gün 24 saat psikososyal destek sunuluyor.

Doç. Dr. Abdullah Atl, koronavirüs salgnnn insan psikolojisi için de tehdit oluturduunu belirterek, bu nedenle yerinde tedbirler alnmas gerektiini söyledi.

Gerek Kovid-19 testi pozitif çkan hastalar gerekse bu rahatszl bulunmayan kiilerde ciddi psikolojik belirtiler ortaya çkmakta. Bunlarn bir ksm hastala dönümekte bir ksm ise belirti düzeyinde kalmakta. diyen Atl, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu da insanlarda hafif huzursuzluk hissi oluturmakta. Üzüntü, aknlk, huzursuzluk, tükenmilik hissi ve bazen depresif belirtiler dediimiz mutsuzluk, uyku problemleri ve itah problemleri görülebilmekte. Bu konuda 20 ya alt ve 65 ya üstü vatandalarmz en çok riskli gruplarn banda gelmekte. Bu belirtiler çou insanda görülebilmekte ve bunlar yaamak normal görülmekte.

Atl, hastalk belirtisi olanlarn hastaneye bavurmalar gerektiini dile getirerek, Baz insanlar öksürük, hafif huzursuzluk, haprk durumlarnda bile salk otoritelerine bavurmaktan korkuyor. Damgalanr mym? Beni hastaneye zorla yatrrlar m? gibi düüncelerle hastahaneye yatmaktan korkan, çekinen insanlarmz var. Ancak bu durum maalesef insanlardaki psikolojik durumu daha da bozmakta, psikolojik rahatszl daha artrmaktadr. diye konutu.

EVDEKLERE GÜNEE çIKMALARI ÖNERS

20 ya alt ve 65 ya üstü insanlarn evdeki zamanlarn iyi deerlendirmeleri önerisinde bulunan Atl, günde 20 dakika olmak üzere 2 ya da 3 sefer baz egzersizler yaplmasn istediklerini aktard.

Atl, vatandalara evlerinin balkonlarndan güneli günlerde günei görebilecek ekilde en az 15 dakika, mümkünse kollarn svayarak günei görmeleri tavsiyesinde bulunarak, Günde 2 yada 3 kere balkona çkp temiz havay solumalarn, evlerin odalarn havalandrmalarn istiyoruz. Evde interneti bulunanlarn müzeleri online olarak gezmelerini öneririm. ifadelerini kulland.

20 ya alt ve 65 ya üstü insanlar için ev içinde bu tür önlemleri almasak, kaliteli zaman artramasak ileri ki zaman içinde ciddi psikiyatrik rahatszlklarla karlaabiliriz. diyen Atl, günde yarm saatten iki kez televizyondan haberlerin izlenebileceini dile getirdi.

Atl, özelikle 20 ya alt gençlere haftada en az bir kere de olsa dier aile bireyleri ile sinema filmi izlemeleri tavsiyesinde bulundu.

Bu süreçte en az 7 saat düzenli uyku uyumann önemine iaret eden Atl, sosyal medyada yaanan bilgi kirliliine dikkati çekti.

Atl, Sosyal medyada ciddi anlamda bilgi kirlilii var ve insanlarmz bunlara kar kendini koruyamyor. Kafalarndaki soru iaretleri ile ciddi kayglar olumakta. Bu anlamda sosyal medyay amac dnda kullanmamallar. Zihinsel hijyen çok önemli. Günün çou ksmn bu haberlerle geçirmek ciddi anlamda psikiyatrik hastalklara zemin hazrlayabilmekte. deerlendirmesinde bulundu.

PSKYATR HASTALARIMIZI TAKBE ALIYORUZ

Atl, hastalara hizmete hazr olduklarn anlatarak, öyle konutu:

lac biten, kendisini kötü hisseden, acil duruma sahip hastalarmz her zaman gelip bizlerden destek alabilir. 24 saat boyunca da hastanemizde psikiyatri doktorumuz bulunmaktadr. Salk çalanlarna psikososyal destek birimi açtk. Hem salk çalanlarn hem hastalar hem de yatan hastalarmz ziyaret edenleri takibe alyor, tedavi hizmeti sunuyoruz.

Ana Sayfaya Git