Ziraat Bankası çiftçileri dolandırdı!

Ziraat Bankası, çiftçilerden yaptığı sigorta kesintisini Tarım Sigortaları Havuzu hesabına aktarması yerine faizli hesabında işlettiği ortaya çıktı. Hayvanların ölmesiyle üzerine durumu öğrenen çiftçilerin suç duyurusuyla savcılık soruşturma başlattı.

Haberler 29.07.2020 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Lice ilçesinde Hayvansal Üretim letme Kredisi çeken çiftçiler, Ziraat Bankasnn Lice ubesi tarafndan dolandrldklar iddia edildi. Hayvanlarn sigortalanmas için yaplan kesinti, Tarm Sigortalar Havuzu (TARSM) hesab yerine banka kendi hesabna faizli yatrd. Bankann bu ilemi, çiftçilerin hayvanlarnn ölmesiyle ortaya çkt. Licede bu krediyi kullanan tüm vatandalar için ayn durumun yaand belirtilirken, olayla ilgili Lice Cumhuriyet Basavcl tarafndan soruturma balatld.

BANKA: SGORTA ZORUNLU DEL

Balatlan soruturma kapsamnda bankadan olaya dair savunma isteyen Lice Cumhuriyet Savclnn soruturmas madurlarn suç duyurusu dosyasna yansd. Parann faizi ile birlikte geri ödenmesi için uzlama arayna giren banka, savcla gönderdii savunmada ise sigorta için yapt kesintinin sigorta kurumuna yatrmalarnn zorunlu olmadn savundu. Banka savunmasnda, iletmedeki hayvanlarn sigorta zorunluluunun olmadn, hayvanlar sigortalatma konusunda müteriden yant beklediklerini, gelen yant dorultusunda hayvanlarn sigortalatlacan, banka hesabnda bloke konularak bekletilen tutarn da müterinin talebi dorultusunda sigorta poliçesi düzenleyeceini iddia etti.

TARSM BANKAYI YALANLADI

Bankann müterinin yapmas gerektii yönündeki iddiasna ilikin zorunlu sigorta yapma ile görevli TARSM Bölge Müdürlüü yetkilileri, bankann iddiasn yalanlad. TARSM Bölge Müdürlüü yetkilileri, sigorta ileminin müteri tarafndan deil, bankann talebi ve eksper isteiyle gerçekleen bir ilem olduunu kaydetti. TARSM yetkilileri, sisteme düen talepler dorultusunda hayvan hayat sigortas poliçesi düzenlediklerini, sisteme düen bir talep yok ise, hayvanlar için herhangi bir sigortann yaplmadn, bu ilemin banka tarafndan gerçekletirilmesi gerektiini anlatt.

BANKA BLG VERMED

Banka yetkilileri ise müteri gizliliini esas aldklarn öne sürerek, konuya dair bilgi vermedi.

FAZN YURTTAA ÖDETRD

Hayvanlarnn ölmesiyle, çektii krediden yaplan sigorta kesintisinin sigorta kurumuna yatrlmadn örenerek, olayn ortaya çkmasn salayan vatandalardan Metin Bekirolu, yaananlar anlatt. Ziraat Bankas Lice ubesi ile görüen Bekirolu, bankann yapt usulsüzlüü, Bankadan Ekim 2019 tarihinde 30 bin TL kredi çektim. Aldm bu krediye karlk, iletmemde kaytl bulunan hayvanlarn TARSM tarafndan sigortalanmas için banka tarafndan benden bin 300 TL kesinti yapld. Bu durumda iletmemdeki hayvanlarn sigortalanmas gerekiyordu. Aradan bir süre geçti. Hayvanlarmdan bir tanesi 22 Martta öldü. Ölen hayvanmdan dolay TARSMi aradm. TARSM adma herhangi bir sigorta poliçesinin düzenlenmediini söyledi. Muhatap bankaya gidip hayvanmn sigortalatlmadn söyledim. Banka yaptklar sigorta kesintisinin benim sigorta irketine bildirmem gerektiini söyledi. Oysa kredi veren banka, sigorta kesintisi yapt gibi bu durumu sigorta irketine aktarmalyd. Benden kestikleri paray kendi hesaplarnda fiili olarak iletmiler. Burada bankann ciddi bir kusuru var. Banka benden yapt kesintiyi kendi hesabnda bloke koyarak iletmi. letilen bu parann faizini kredi çektiim için bana ödetecekler. Bu kesintinin faizini ödemek zorunda kalacam sözleriyle anlatt.

SUç DUYURUSU YAPILDI

Bankann, bloke koyarak, sigorta irketine yatrmad ve faizle paralarn ilettii çiftçilere paralarn faiziyle geri ödeme teklifinde bulunduunu dile getiren Bekirolu, bankann bu teklifi ile yapt usulsüzlüü kabul ettiini belirtti. Olayn patlak vermesiyle bankann bloke koyduu parann blokesini kaldrp, tekrardan kendi hesabna aktardn dile getiren Bekirolu, bankann müterileri üzerinden haksz kazanç elde ettiini ifade ederek, CMERe bavurduunu, ardndan da Lice Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunduunu açklad.

BAKA MADURLAR DA VAR

Ayn bankadan 24 Ekim 2019da kredi çeken Mehmet Emin Mordeniz de sigorta kapsamnda kesilen bin 400 TLsine ramen hayvanlarnn sigortalatlmadn kaydetti. Mordeniz, 40 bin TL kredi çektii Ziraat Bankas Lice ubesinin kendi hesabndan bin 400 TLye büyükba hayvanlarn sigortalatmak için kesinti yaptn, ancak söz konusu sigorta için TARSMi bilgilendirmediklerini, kendisinden kesinti yaplan parann ise bankann hesabnda iletildiini belirtti. Sigortal sand hayvanlarn ölmesiyle TARSMi arayan Mordeniz, hayvanlarnn sigortalatlmadn örendi. Mordeniz, söz konusu banka hakknda savcla suç duyurusunda bulundu.

SAVCILIA YANLI SM BLDRD

Banka, Mordenizin suç duyurusu üzerine savcla verdii yantta bir skandala daha imza att. Müterileri olan Mehmet Emin Mordenizin adn kaytlara Mehmet Emin Morkuzu olarak geçti. Banka, Mordeniz için savcla verdii yantta, TARSMe bavuru yapldn, TARSMden görevlilerin ilçeye geldiini, ancak Mehmet Emin Mordenize ulalamad savunmasn yapt.

BANKANIN SAVUNMASINA YALANLAMA

Bankann Mordenizle ilgili iddiasn yalanlayan TARSM yetkilileri, Mehmet Emin Mordeniz adna kendi sistemlerine herhangi bir hayvan sigortas bildirimi dümediini kaydetti. TARSM yetkilileri, sisteme düen talepler dorultusunda hayvan hayat sigortas poliçesi düzenlediklerini, sisteme düen bir talep yok ise hayvanlar için herhangi bir sigortann yaplmadn kaydetti.

lçede bu yöntemle birçok müterisi üzerinden haksz kazanç elde eden banka hakknda suç duyurusunda bulunan madurlar, banka yetkililerin cezalandrlmas ve maduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Ana Sayfaya Git