Zırhlı aracın ezdiği Efe'nin babası ‘asli’ kusurlu bulundu

Diyarbakır'da 2019 yılında zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren 5 yaşındaki Efe Tektekin olayıyla ilgili olay yerinde 3 yıl sonra ikinci kez keşif yapıldı. Hazırlanan bilirkişi raporunda oğlu “Efe’yi gözetmediği” gerekçesiyle baba Ahmet Tektekin "asli kusurlu" bulundu.

Haberler 18.09.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

11 Eylül 2019 tarihinde Diyarbakrn merkez Balar ilçesi 5 Nisan Mahallesinde frna ekmek almaya giderken zrhl aracn çarpmas sonucu yaamn yitiren 5 yandaki Efe Tektekin ölümünden 3 yl sonra trafik bilirkii heyeti tarafndan olay yerinde ikinci kez keif yapld. Hazrlanan raporda ise Efenin babas Ahmet Tektekin Efeyi gözetmedii gerekçesiyle asli kusurlu bulundu.

ZIRHLI ARAç çARPMITI

Efe Tektekin yaamn yitirmesinin ardndan zrhl araç sürücüsü .A. taksirle ölüme neden olma suçundan tutuklanp cezaevine konuldu. Olayla ilgili hazrlanan ilk Trafik Kazas Bilirkii raporunda ise Efe Tektekin asli, zrhl araç sürücüsü polis .A. ise tali kusurlu bulundu. Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliine (TMMOB) bal Makine Mühendisleri Odalarnn Diyarbakr ve stanbul ube üyeleri ise Efeyi asli kusurlu bulan bilirkii raporunu asli kusurlu bulmutu.

BLRK RAPORU çIKTI

Efenin ölümüyle ilgili Diyarbakr 9. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davann geçtiimiz Nisan aynda görülen durumasnda avukatlar olay yerinde yeniden keif yaplmasn talep etti. Talebin kabul edilmesiyle Trafik Bilirkiisi tarafndan Temmuz aynda olay yerinde keif yaplp rapor hazrland. Kazann olu ekline, meydana geldii hava artlarna ve sank polisin ifadelerine yer verilen rapor mahkemeye gönderildi. Raporda, hazrlanan ilk rapordan farkl olarak Efe Tektekinin babas Ahmet Tektekin asli kusurlu bulundu. Polis memuru .A. ise tali kusurlu sayld.

BABA ASL KUSURLU

Raporun sonuç ksmnda bu konuda u ifadeler yer ald: Yaya Efe Tektekinin; Farik ve Mümeyyiz olmakla birlikte 5 Nisan Mahallesi Emek caddesi 714üncü sokaktan park eden araçlar arasndan karya kaplama alan içerisinde yönelii 2918 sayl Kara Yollar Trafik Kanunun 68nci maddesi e K.T.Y.94 ve K.T.Y.138.b-3 maddelerinde yer alan, (yüz metre kadar mesafede yaya geçidi, okul geçidi veya kavak bulunmayan yerlerde yayalar, tat trafii için bir zorluk veya engel yaratmamak artyla ve yolda gelen tatlarn uzaklnn hzn kontrol ederek kendi güvenliklerini saladktan sonra en ksa dorultuda ve en ksa zamanda tat yolunu geçebilirler. Yollarda güvenli geçi önce sola sonra saa baklarak saknca yoksa tat yoluna geçi srasnda sola ve saa bakarak yürüyüe devam etmek, tat yoluna girmeden güvenle duramayacak kadar yaklam tatlar var ise ilk geçi hakkn onlara verip geçileri beklemek, suretiyle yaplr. Yann küçüklüü nedeniyle bunu bilmeyen ve tehlikeyi göremeyen yaya Efe Tektekinin vasisinin gözetip kollama yapmad, tedbirsiz ve dikkatsiz nizamlara aykr davranlar ile eklinde ki hükmün ihlali niteliindedir. Bu balamda yaya Efe Tektekinin kazann oluunda babasnn çocuunu kollayp, gözetmediinden ve can güvenliini tehlikeye soktuundan kuralna aykrlktan bu kazada yayann vasisi baba Ahmet Tektekin asli kusurlu olduu..

POLS TAL KUSURLU

Raporda polis memuruna ilikin ise, Elde ki delillerden sürücünün çevre artlara göre hzn azaltmadan araç kulland kiilerin hayat, salk ve malvarl açsndan tehlikeli olabilecek ekilde sevk ve idare ettii, bu kaza sürücü tarafndan gerekli dikkat ve özen gösterilirse öngörülebilir ve önlenebilir olduu kanaati arlk kazandndan 52/1-a maddesinin ihlali niteliinde olup kazann oluumunda, . A. nn da kazada tali kusurlu olduu kanaatine varlmtr deerlendirmelerinde bulundu.

Ana Sayfaya Git