Zorlu mesai

Termometrelerin 40 dereceyi aştığı Diyarbakır'da, saman işçileri tüm zorluklara rağmen mesailerini sürdürüyor.

Haberler 31.07.2021 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçesine bal Yeerdi köyünde günein bunaltc scak etkisi altnda çalan saman içileri, yaptklar iin zorluklarn anlattlar.

Salgn sebebiyle yaanan isizlikten dolay mecburen saman tozu ve yakc scakln verdii zorluklarla çalan içiler, kazançlarnn az olduundan yaknarak emeklerinin karln alamadklarn vurguladlar.

Önceki yla göre ilerde durgunluk olduunu söyleyen Salih Polat, sarf ettikleri eforun karln alamamaktan dert yanarak çok yoruluyoruz, günein altnda çalyoruz ve bu emeimizin karln alamyoruz. çünkü girdi fiyatlar çok pahalya mal oluyor. Geçen sene bir kilo saman 850 kurua alyorken bu yl bir lira 50 kurua alyoruz. Her ey 2 kat pahalanm. Makinama aldm ya fiyat tenekesi 170 liradan 500 liraya çkm durumda. Benim makinamda 350 litre ya alyor. imiz zor, kazancmz az. ifadelerini kulland.

Ülke genelinde art gösteren isizlik nedeniyle mecburen yevmiye usulü saman içilii yaptn söyleyen üniversite örencisi Ozan Sar Ben ngilizce çevirmenlii okumama ramen salgn sürecinin de getirdii dezavantaj durumdan ötürü mecburen geçimimi salamak için bu tür ilerde çalmak zorundaym. Sabahtan akama kadar günein altnda çalyor ve baz günler eve gitmeyip krlarda sabahlyorum. dedi.

çOK ZAHMETL BR MZ VAR, HERKES BU YAPAMAZ

Yaptklar iin zorlu artlarndan söz eden brahim Sar Toz ve duman ile birlikte yaz scann altnda çalyoruz. Bir memur gelip bizim yaptmz ii yapamaz. Yevmiyemiz az, giderlerimiz çoktur. Saman pahal olduu için satamyoruz da. Tüm bunlara ramen mecburen çalmak zorundayz. Devlet memura yapt yardm bize yapmyor. Devlet bizlere de yardmc olsun. eklinde konutu.

KAVURUCU SICAKLIK ALTINDA SAMAN çLERNN ZORLU MESAS

Yaptklar iin yaz mevsiminde yaplmas gerektii için bunaltc scaa maruz kaldklarn belirten Yakup Polat ise Bu scakta çalmak zorundayz. çok zahmetli bir iimiz var, herkes bu ii yapamaz. olanaklar kstl olduu için elimizdeki bu imkanlar tüm zorluklara ramen deerlendiriyoruz. Teknolojinin getirdii kolaylklardan faydalanyoruz. 5 kii bir makinann banda çalyoruz. Mevsim yaz olduu için ister istemez scaktan etkileniyoruz. diye belirtti.

Ana Sayfaya Git