Zorunlu kış lastiği uygulamasında ceza 625 lira

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta uygulamaya girecek. 1 Nisan 2020'de sona erecek uygulama kapsamında kış lastiği takmayan sürücülere 625 lira ceza kesilecek.

Haberler 30.11.2019 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ehirler aras yük ve yolcu tayan ticari araçlar için zorunlu k lastii uygulamas 1 Aralkta devreye girecek.

Ulatrma ve Altyap Bakanlnca, Karayollar Trafik Kanunu gerei yolcu ve eya tamalarnda kullanlan araçlarn k lastii takmalar, illerin hava ve iklim artlarna göre yln belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, bakanlkça valiliklere de devredilebiliyor.

Araçlarn denetimi, Bakanln yetkilendirdii personelin yan sra Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl ve Ticaret Bakanlnn snr kaplarndaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafndan yaplyor.

K lastii takma zorunluluu 1 Aralkta balayacak ve 1 Nisan 2020ye kadar devam edecek. Kurala uymayan araçlarn sürücülerine 625 lira ceza kesilecek.

Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanl tarafndan açklanacak yeniden deerleme oran çerçevesinde 1 Ocak 2020 itibaryla güncellenecek.

- K lastii hususi deil, ticari araçlarda zorunlu

Yük ve yolcu tamacl yapanlar dndaki hususi araçlar için uygulama zorunlu deil, ancak can ve mal güvenliiyle sorunsuz seyahat için k artlarnda tüm araçlarda k lastii kullanlmas gerekiyor.

Söz konusu uygulamayla k artlarna göre önlemini almayan, k lastii olmayan araçlarn yolu kapatmas ve insanlarn maduriyete uramas önlenmeye çallyor.

K lastikleri, 7 derecenin altndaki scaklklarda, slak, karl ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutu ve yüksek güvenlik salyor.

Ana Sayfaya Git