Zümrüt: Cezasızlık zırhlı araç ölümlerini arttırıyor

Şehirlerde tehlike saçan zırhlı araçların "araç yönetmeliğine" bağlı olmadığını iddia eden MMO Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Arin Zümrüt, cezasızlık politikasının ölümleri artırdığını öne sürdü.

Haberler 30.10.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesinin yaymlad rapora göre 2008 ile 2021 yllar arasnda zrhl araçlarn çarpmas sonucu 20si çocuk 42 kii hayatn kaybetti. Bunlardan 1i çocuk 2 kii bölge kentleri dnda yaamn yitirirken, 13 ylda zrhl araçlarn çarpmas sonucu 21i çocuk 90 kii ise yaraland. rnakn dil ilçesinde, Miraç Mirolunun hayatn kaybettii gün 8 Eylülde HD bu raporu yaynlarken, 20 Ekimde Viranehir ilçesi PTT Caddesinde zrhl aracn çarpmas sonucu araç altnda kalan 5 yandaki N.D. ar yaraland. Ameliyata alnan N.D.nin ayaklarnda 4 krk tespit edildi. N.D.nin ayaklarna platin takld.

24 Ekimde ise stanbul Sariyerde bulunan Maslak Büyükdere Caddesinde zrhl polis arac, ilk önce kaldrmdaki aaca daha sonra seyir halindeki 6 araca çarpt. Yaanan kazada 3 kii yaraland.

YÖNETMELK DIINDA

Araç mal Tamir ve Montaj hakknda Yönetmelie (ATM) göre, araçlarn trafie çktn belirten Makine Mühendisleri Odas (MMO) Diyarbakr ubesi Yönetim Kurulu (YK) üyesi Arin Zümrüt, bu yönetmelikte araçlarn hangi tonajlarda, hangi büyüklüklerde trafie çkabileceklerini ve hangi yollar kullanabileceklerine dair kurallar olduunu ileri sürdü. Zrhl araçlarn bu yönetmelik dnda kaldn iddia eden Zümrüt, bu nedenle bu araçlarn, nerelerden geçip nereleri kullanabileceine dair yasal bir boluun olduunu öne sürdü.

KONTROL EDLMYOR

Araçlarda deiikliklerin yaplmas halinde bunlarn ATM Yönetmeliine bal olarak yaplmas gerektiini ileri süren Zümrüt, Buna göre proje çizmeniz gerekiyor. nsan hayatn tehlikeye düürmeyecek ekilde yaptnz deiiklii belirtmeniz gerekiyor. Kaza geçiren zrhl araçlarn çounun daha önceden zrhl olmayp sonrasnda zrhl araçlara dönütürüldüünü üyelerimizin de katld bilirkii raporlarndan tank olduk. Bu dönüümlerden sonra kontrollerden geçirilip, periyodik belirli araç muayenelerinin yaplmas gerekiyor. Ancak bu araçlarn bu muayeneleri de yaplmad için araçlarda son yaplan düzenlemenin araç görü açsn ne kadar daralttn, sensor olup olmadn, gelebilecek bir canly alglayp alglamadna dair de her hangi bir kontrol gerçeklemiyor. Bu da tehlikenin boyutlarn giderek arttryor.

CEZASIZLIK POLTKASI

Zrhl araç kazalarnn yüzde 98inin bölge illerinde gerçekletiinin altn çizen Zümrüt, yaanan kazalarn sadece araç ile ilgili deil cezaszlk politikasyla da balantl olduunu söyledi. Buna örnek olarak 3 yl önce zrhl aracn çarpmas sonucu hayatn kaybeden meslektalar Cihan Can hatrlatan Zümrüt, Can, Diyarbakrda zrhl aracn çarpmas sonucu öldürülmütü. Mahkeme sonuçlarndan takip ettiimiz kadaryla en sk söylenen ey fark edilmedii oldu. Bir tan üzerinden bile geçtiinizde bunu hissediyorsunuz. Bu umursamazlk hali, yaam hakkna sayg göstermeme halinden de kaynaklanyor eklinde ifade etti.

HIZ SINIRINA UYULMUYOR

Gerçekleen kazalarda elde edilen kamera kaytlarnda araç sürücülerinin hz snrn da atn vurgulayan Zümrüt, Normal bir siteye girdiinizde, bir caddeyi kullandnzda hz snrnz bellidir. Kamera kaytlarna baktmzda zrhl araçlarn hzlarnn her zaman yüksek olduunu, kullancnn hz ayarn yapmadn ya da hz snrnn kontrolüne de uymadn görüyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git