"Heykeltıraş çoban"ın hayali sergi açmak

Muş'ta çobanlık yapan Vedat Yalçın, hayvanları otlattığı yerlerden topladığı taş, ağaç ve atık malzemeleri işleyerek sanat eserine dönüştürüyor.

Haberler 03.12.2019 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muun Varto ilçesinde çobanlkla ailesini geçindiren 34 yandaki Vedat Yalçnn çeitli malzemelerle yapt heykeller, görenlerin dikkatini çekiyor.

lçeye bal Salcak köyünde 4 yl önce talarn üzerine insan figürleri çizen Yalçn, yapt ilemeleri arkadalarnn beenmesi üzerine kendini gelitirmeye karar verdi.

Dalardan ileyebilecei ta, aaç ve atk malzemeleri toplayan Yalçn, çekiç ve murç yardmyla bunlar ileyerek farkl boyutlarda heykeller yapmaya balad.

Koyunlar otlatrken ayn zamanda ta ve aaçlar birer sanat eserine dönütüren Yalçn, yeterli sayda heykel yaparak köyde ilk sergisini açmann hayalini kuruyor.

- Baz aaçlar bana yanp kül olmak istemiyorum diyor sanki

Yalçn, koyunlar otlatt srada görüntüsünden etkilendii bir ta ilemeye balamasyla heykele olan ilgisinin baladn söyledi.

Kimi zaman dada, kimi zaman da köydeki evinin önünde heykel yaptn anlatan Yalçn, unlar kaydetti:

4 yl önce çobanlk yaparken bir ta gördüm, sanki ben sradan bir ta deilim dercesine dikkatimi çekti. Onu alp ilemeye baladm ve o günden sonra aaçtan, tatan ve birçok atk malzemeden heykel yaptm. Koyunlar otlatrken talara ve aaçlara hiç kimsenin bakmad açdan bakyorum. Bir yüz veya objeye benzettiklerimi alp iliyorum. Baz aaçlar bana yanp kül olmak istemiyorum diyor sanki. Frna ekmek almaya gittiimde gördüüm bir aaç dikkatimi çekti. Frncdan ona heykel yapmak için istedim. Frnc önce güldü, sonra aac verdi. O aaçtan güzel bir heykel yaptm.

- Köyde sergi açmak istiyorum

çevresindeki gençlere çaresiz olmadklarn, istediklerini yapabileceklerini göstermeye çaltn belirten Yalçn, Bize imkan verilmiyor cümlesinin arkasna taklmadan, bir aaç yaprandan bile çok güzel eylerin üretilebileceini anlatmak istediini dile getirdi.

lk zamanlar köydekilerin kendisini eletirdiini aktaran Yalçn, çeitli objeler, heykeller yaptkça onlarn da dikkatini çekti. Her gün gelip yaptm ilere bakmaya baladlar. Ben yaptkça onlar benim ne yapmak istediimi anlad. Yeteri kadar eser yaptktan sonra, önce köyümde sonra da kentte sergi açmay hayal ediyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git