Bin yıllık çoban geleneği yaşatılıyor

Yaylada Berivanlar yemek yapıyor, çobanlar puan veriyor

Haberler 29.07.2018 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Berivanlar en güzel yemek sofras için yaryor

Bin yllk çoban geleneini yaatmak adna günde 3 öün yemek yapan Berivanlar getirdikleri yemekleri yaylalarda sergiliyor. Güzel sofra kurmak için elinden geleni yapan Berivanlara çobanlar ise puan veriyor.

rnakn Beytüebap ilçesine bal köylerde ve yaylalarda yaamn sürdüren vatandalarn ilginç gelenei yllardr devam ediyor. Keçi ve koyun besleyen yöre halk bin yllk eski gelenei yaatmaya çalyor. Bir yl boyunca çobanlk yapanlara en güzel yemei getirmek için her gün bir kadn yemek hazrlyor. 30a yakn Berivandan her gün biri çeit çeit yemekler yapp sergiledikten sonra çobann puan vermesini bekliyor. Gece gündüz çobanlk yapan Haydar Ermaan için her gün ayr bir evde kazanlar piiriliyor. 3 öün yemek için kyasya mücadele yapan köylüler gelenekleri yaatmak için elinden geleni yapyor. çoban ise süt saan Berivanlara arklar ve tekerlemeler söylüyor. Her gün keyifli geçen zorlu yaama renk katan ilginç gelenekleri yaatmak adna elinden geleni yapan köylüler, koyun ve kuzu krpma zaman geldiinde ise piknikler yapp Habur çay kenarnda halaylar çekiyor. 20 yldr Berivanlk yapan Adile Üce adnda bir kadn yllardr bu ii yaptklarn her gün hevesle ilerini yerine getirdiklerini söyledi. Üce, Yllardr bu ii yapyorum. Biz Berivanlar her gün birimiz yemek yapyoruz. Ve buraya getirip çobann önüne seriyoruz. Bin yllk gelenei bizde yaatyoruz dedi.

çoban Haydar Ermaan ise yllardr çobanlk yaptn söyledi. Ermaan, 5 aylna bu köyde çalmak zorundaym, Berivanlar her gün biri yemek yapp getiriyor. Herkese yemek yedikten sonra en güzel kim yemek yaptysa puan verip süt ile ödüllendiriyoruz. Ben de Berivanlara arklar söylüyorum. Piknik havasnda geçiyor diye konutu.

Sabahn ilk klaryla beraber çobanlarn hazrln yapan Berivanlar yemekleri sralamak ve oylara sunmak için elinden geleni yapyor. Cemila Ermaan adnda bir Berivan ise gelenekleri yaatmak için uratklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git