“Sorumlular yargı zırhıyla korunuyor”

İHD Diyarbakır Şubesi ve Kayıp yakınlarının ‘Kayıplar Bulunsun Failler yargılansın’ sloganıyla gerçekleştirdikleri eylemin 490’ıncısı gerçekleştirildi.

Haberler 01.07.2018 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi ve kayp yaknlar, Kayplar bulunsun, failler yarglansn iaryla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 490ncsn gerçekletirdi. Diyarbakr Valilii tarafndan, Kouyolu Parkndaki nsan Haklar Ant önünde yaklak 2 yldr gerçekletirilmesine izin verilmeyen eylem, geçmi haftalarda olduu gibi HD Diyarbakr ube binasnda gerçekletirildi. HD Diyarbakr ube Bakan Abdullah Zeytun ile ube yönetici ve üyeleri, geçtiimiz ay yaamn yitiren HD MYK Üyesi ve Diyarbakr ube yöneticisi Avukat Muhterem Sürenin yaknlar, kayp yaknlar ve insan haklar aktivistleri katld. Eylemde, 27 Mays 1994 tarihinde Diyarbakrn Lice ilçesi Dernek köyünde askerler tarafndan gözaltna alnan ve kendisinden bir daha haber alnamayan 19 yandaki doutan görme engelli çayan çiçekin akbeti soruldu.

90l yllarda yaananlar

HD Diyarbakr ube Bakan Abdullah Zeytun, 90l yllarda sistematik ve yaygn bir ekilde dönemin kamu görevlileri ve kamu görevlilerinin destekledii militaris ve kontra yaplar tarafndan Kürtlerin, muhaliflerin hak talebini basklamak amacyla binlerce faili meçhul ve kayp vakas yaand söyledi. Dönemin siyasi iktidar bata olmak üzere yargs, yürütmesi, kamu görevlilerinin ibirlii ve itirakyla bu fiillerin ilendiini belirten Zeytun, faili meçhullerin aydnlatlmas ve kayplarn bulunmas ile ilgili soruturma ve yarglamalarn etkin bir ekilde yürütülmediini, aksine sorumlularn yargsal zrhla korunduu kaydetti.

Toplumsal bar zedeleniyor

Yargsal zrhn alamamas nedeniyle oluan cezaszln toplumsal yapdaki karlnn iç barn zedelenmesi olarak ortaya çktn söyleyen Zeytun Bu dönemde bizler, 90l yllarn kaybetme ve faili meçhullerinin tekrardan gelitirilmesine mafyatik bir söylemle gelitirildiine tank olduk. Böyle söylemler, 90 yllarla yüzleilmemesi amacyla yaplyor. Bu söylemi gelitirenler, siyasi iktidarn koruduu bir yapnn içersindedir. Biz bu tür söylemlerinin toplumsal bar zedelediini ve bu söylemleri knadmz belirtmek istiyoruz. diye konutu.

Süren unutulmad

Zeytun ardndan, geçtiimiz ay yaamn yitiren HD MYK Üyesi ve Diyarbakr ube yöneticisi Avukat Muhterem Sürenin aabeyi Bilal Süren söz alarak, zamansz ayrln yaratt üzüntüyü yaadklarn belirterek Muhterem, bu ulvi mücadelede yer ald ve devletin sistematik basksna maruz kalan her vatandamzn hak araynda bulundu. Bu mücadeleyi devir alan herkes gibi sistemin faizan basklarna maruz kald. Bu hiçbirimizde olmad gibi, onu da yldrmad. diye konutu. Kayplar ve failil meçhullere ilikin faillerin hesap vereceini söyleyen Süren Kardeim bir demecinde Gerçeklerle yüzleme iradesi ortaya konulamad. Bu irade ortaya konulamad için, yüzlememiz gereken yeni vakalar olacak demiti. Buradaki mücadele anlayyla, yeni kayplarmzn olmamasn temenni ediyorum dedi.

19 yanda ve doutan görme engelli çayan çiçekin hikayesinin anlatlmasnn ardndan, kayplar için otuma eylemi gerçekleti.

Ana Sayfaya Git