Terörün yıktığı Sur’a 1 milyar 258 milyonluk yatırım

Sur ilçesinin yeniden inşası tüm hızıyla devam ediyor

Haberler 14.07.2018 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

8 tarihi eserin restorasyonunun tamamland ilçede 6 eser için de çalmalar tüm hzyla devam ediyor

Teröristlerin yakp kullanlamaz hale getirdii sembol eserlerden tarihi Kurunlu Camisi 2019 ylnn ilk döneminde ibadete açlacak

Teröristlerin yakp ykt Diyarbakrn Sur ilçesinin yeniden ihyas için çalmalar tüm hzyla devam ediyor. u ana kadar 1 milyar 258 milyon lirann harcand ilçe, çalmalarn ardndan açk hava müzesi haline gelecek.

Diyarbakrn Sur ilçesinde sokaa çkma yasann ardndan terör örgütü PKK mensuplar, 7 Aralk 2015te 500 yllk tarihi Kurunlu Camisini atee vermi, yangn zor artlar altna söndürülmü ve cami kullanlamaz hale gelmiti. Yaklak 4 buçuk ay süren sokaa çkma yasa 17 Mart 2016da kaldrlm, bu tarihten itibaren de ilçede bulunan tarihi eserlerin durumu ile ilgili çalma balatlmt. lçede bulunan ve tarihi öneme sahip 11 eserin tahrip olduunu tespit eden görevliler, yasaklarn kaldrlmasnn ardndan fizibilite çalmas balatmt. Hzla yaplan projelerin ardndan eserlerin restorasyon çalmalarna haziran aynda balanm ve ilçe antiye alanna dönmütü. Yaklak 2 yl süren çalmalarn ardndan ilçedeki 8 eserin restorasyon çalmasnn tamamland örenildi. 6 eser için çalmalar devam ederken u ana kadar 1 milyar 258 milyonluk yatrmn gerçekletii bildirildi.

Terör örgütü Sur ilçesinde çok büyük tahribat oluturdu

Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi, yaklak iki buçuk yl önce terör örgütünün Diyarbakrda çok büyük tahribat yaattn söyledi. Devletin terörü bitirdikten sonra hzl bir ekilde, tarihi eserleri, eski deerleri tekrar kazandrma noktasnda ciddi bir çalma balattn kaydeden çiftçi, Vakflar Bölge Müdürlüü, Sur Belediyesi, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, stanbul Büyükehir Belediyesi ile çevre ve ehircilik Bakanlnn çalmalaryla Surun hzl bir ekilde ayaa kaldrlmaya çalldn ifade etti. çiftçi, çok büyük tahribat oluturuldu terör örgütü tarafndan Sur ilçesinde. Bu tahribat sadece maddi deerler deil, manevi deerler ve dini deerleri üzerinde de büyük bir tahribata neden oldular. Kurunlu Camisi burann sembol yaplarndan biri ancak çatmalar srasnda terör örgütü mensuplar buray bir mevzi olarak kullanm ve caminin içindeki ve caminin kendisinin kutsalna sayg göstermeksizin yaklp yklm. Buras adeta tamamen yok edilmeye niyet edilmi bir ekildeydi. Aslnda bu örgütün slami deerlere ne kadar uzak olduunu, ne kadar saygsz olduunun göstergesidir dedi.

8 eser bitti, 6 eser bitme aamasnda

2016nn 6. aynda restorasyon çalmalarnn baladna dikkat çeken çiftçi, konumasn öyle sürdürdü:

nallah bu yln sonunda camimiz tamamyla yeniden kazandrm olacaz. 2019 ylnn banda da ibadete açlmas planlanyor. Terör örgütünün çatma kültüründen kaynaklanan o süreç içerisinde tahrip olan, zarar gören kymetli eserler var. Devletimiz hzl bir ekilde bu eserlerin restorasyonuna balad. u anda 8 büyük eserin restorasyon ilemi bitti. çinde bulunduumuz Kurunlu Cami dahil 6 eserin de restorasyonu devam ediyor. Bunlarn içerisinde 2 kilise var, camilerimiz var, hanlar var. Bu çalmalarn da yl sonuna doru önemli bir ksm tamamlanacan hedefliyoruz.

Yeni evler surlarn boyunu geçmeyecek

Sur için planlanan süreç tamamlandnda ilçe eskiden daha ileri bir öneme sahip olacan vurgulayan çiftçi, öyle devam etti:

Sur inallah bu süreç tamamlandnda, eskiden olduu gibi hatta daha ileri bir ekilde tarihi korunmu, deerleri korunmu ve kat yükseklii sur yüksekliini geçmeyecek ekilde yeniden ina ve ihya ediliyor. Tamamlandnda bu deerlerimizin Anadolunun ilk slam kaps olan bu kadim ehrin tekrar, kültürel tarihi ve dini deerleriyle barn simgesi olarak canlandrlmas hedefleniyor. Surun yeniden inas ve ihyas ile bugüne kadar yaplan harcama yaklak 1 milyar 258 milyonluk bir harcama yapld, harcamalar devam ediyor. Tahmini olarak burada bin 500 konut yaplacak ve hizmete girecek.

Ana Sayfaya Git