Yaylada güneş enerjisiyle tıraş

Tatile gelen üniversite öğrencisi, yaylacıların tıraşlarını yapıyor

Haberler 13.07.2018 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gaziantepte okuyan üniversite örencisi, yaz tatili nedeniyle geldii Muta, kstl imkanlarn olduu yaylalarda hem hayvanclk yapyor hem de güne enerjisiyle üretilen elektrikle yaylaclarn tran yapyor.

Muta geçimlerini hayvanclkla salayan vatandalar, yaylada kstl imkanlara ramen yaamlarn sürdürüyor. Mua yaklak 60 kilometre uzaklktaki enyayla bölgesinde hayvanlarn otlatan ve tarm iiyle uraan Erhan Ay, dier yandan da güne enerjisiyle üretilen elektrikle yaylaclarn tralarn yapyor.

GÜNE ENERJSYLE TIRA

Hayvanlar otlatmak için yaylaya çktklarn hatrlatan Erhan Ay, Yaz aylarnda hayvan otlatmak için yaylaya geliyoruz. Burada da imkanlar kstl, elektrik yok. Kardelerimi, arkadalarm tra ediyorum. Burada güne enerjisiyle elektrik üretiyoruz. mkanlar kstl ve bizde hayvanclkla urayoruz, tarmla urayoruz. Yaylada yaklak olarak 2025 çadr var. çou hayvanclk için geliyor.

DYARBAKIRDAN YAYLAYA

Diyarbakrda yaz aylar kurak olduu için hayvanlar burada otlatmak için geliyoruz. Berberlii kendim örendim. Kardelerimi, akrabalarm, buradaki çocuklar tra ede ede örendim. Buradaki çocuklarn tamamn neredeyse tra ediyorum. Her ailede 78 çocuk varsa, 45i erkektir. Yani 10 aileden yaklak 4050 çocuu tra ediyorum. Bu çocuklar tra ederken de herhangi bir ücret talep etmiyorum. Örenciyim, kamu yönetimi bölümü okuyorum. Birinci yl bitirdim, bu yl da snava girdim. Bizler yaylada genelde 18 yandan büyükler pek evde kalmayz, çünkü i yok bat tarafna ie gideriz. Burada da hayvanclk ve bahçe ii yapyoruz dedi.

Tra ettii kardei Müslüm Ay ise, Biz burada hayvanclk ile urayoruz. Saçlarm uzad için aabeyim tra yapt. Birkaç kardeim daha var, onlar da tra etti. Ben yaylada tarmla urayorum, dier kardeim de hayvanclkla urayor. Burada yetitirdiim sebzeleri Mua götürüp satyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git