10 gün yaşamaz diyorlardı!

Diyarbakırlı elektrik teknisyeni Muhammed Raşit Kaçan, 6 ay önce arıza gidermek için çıktığı elektrik direğinde akıma kapılarak komaya girdi. Vücudunun yüzde 55’i yanan ve doktorların yüzde 10 yaşama şansı verdiği Kaçan, 25 gün sonra komadan çıktı ve 51’inci günün sonunda da hastaneden taburcu edildi. Taburcu olduktan sonra çalışamaz durumda olduğu için ailesinin ihtiyaçlarını karşılayamayan Kaçan, yetkililerden yardım bekliyor.

Haberler 09.05.2018 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Kayapnar ilçesinde ikamet eden elektrik teknisyeni 3 çocuk babas Muhammed Rait Kaçan (28), bir süre önce çalt kurumdan ayrlmak zorunda kald. Deiik ilerde çalarak ve özel trafolarda meydana gelen arzalar giderek ailesinin geçimini salamaya balayan Kaçan, Balar ilçesine bal Gömmeta köyü çakrba mezrasnda halasna ait trafoda meydana gelen arzay gidermek için elektrik direine çkt esnada 34 bin voltluk elektrik akmna kapld. Belinde kemer olduu için 3 saate yakn havada asl kalan Kaçan, tarlada çalan içilerin yardmyla aa indirildi. Vücudunun yüzde 55i yanan Kaçan, hastaneye kaldrlarak tedavi altna alnd. Youn bakma alnan ve doktorlarn yüzde 10 yaama ans verdii Kaçan, 25 gün sonra komadan çkt. Kaçan, 51inci günde de taburcu edildi.

Elektrie çarplmas üpheli

Jandarmann tuttuu raporda elektrie çarplmasnn üpheli görüldüünü ve olayn soruturma aamasnda olduunu belirten Kaçan, Halamn bir olu elektrii kesmeye gitti biri de benimle birlikte trafonun yannda kald. Jandarma, ya üzerine elektrik verildi ya da ihmal sonucu çarpld diye rapor tuttu. uan soruturma aamasnda, savclk soruturuyor. Dosya devam ediyor. Ben aada kontrol ettiimde elektrik yoktu. Bana telefonda kestiklerini söylediler. Yukar çktm ve orada çarpldm. Kasti bir ey de olabilir. çünkü çarpldktan sonra halam ve çocuklar hiçbir ekilde müdahale etmediler. Aramzda bir mesele vard. O meseleden dolay kin kapm olabilirler. Bunun aynsn savcya da söyledim. Direkte baya bir süre asl kaldm. Kimse müdahale etmedi. 34 bin volt elektrie çarpldktan sonra 3 ve 4. derece yanklar olutu. Kas ve kemiklerime kadar yand. Vücudumun yüzde 55i yand. Orada bana ilk müdahaleyi pamuk toplayan içiler yapt. Bende kemer olduu için dümemitim. Kemerin ipini koparp beni aa indirdiler dedi.

Yüzde 10 yaama ansm olduu söylenmi

Olay çok iyi hatrlamadn ifade eden Kaçan, Doktorlar aileme yaplacak bir ey olmadn, hazrlkl olmalar gerektiini ve Allahtan ümit kesilmeyeceini ama yüzde 10 yaama ansm olduunu söylemi. Sonra beni ambulans uçakla stanbula götürdüler. stanbulda Kartal Eitim ve Aratrma Hastanesinde de ayn eyi söylemiler. Orada 25 güne yakn komada kaldm. Bilincim yerinde deildi. Hep cihazlara bal olarak yaadm. 25 günün sonunda gözümü açtm. Sa olsun doktorlar çok profesyonel bir ekilde baktlar. Kaslarmn hepsi erimiti. Ayaa kalkacak halim yoktu. Orada baya bir çaba gösterdim ve 51. günde ayaa kalktm ve taburcu ettiler diye konutu.

Sadece boyun ameliyat için 60 bin lira lazm

Birikmi bir miktar paras ve babasnn yardmyla birkaç ameliyat olduunu aktaran Kaçan, bir kaç ameliyat daha olmas gerektiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

stanbulda doktorla görütüm. Gövde hariç sadece boyun ameliyat için 60 bin liraya yakn bir paramn gideceini söyledi. Kalc hasarlarn giderilmesi için ameliyat olmam gerekiyor. Kolumu açamyorum, boynumu açamyorum. Saa sola bakamyorum. Olmam gereken ameliyatlar var onlar olamyorum. Yani paramz olursa olacaz olmazsa bu ekil kalacam. Kstl bir ekilde yaamaya devam edeceim. En geç 8 ay içerisinde bu ameliyatlar olmam gerekiyor. Olmazsam daha çok kalc hasar olacak. Hastanede olduum süreçte halamlar köye gelen yetkililere, köyün delisinin diree çkp, çarpldn, akrabalarma ise Biz çarmadk. Zorla gelip kendisi çkt ve çarpld. Biz ona defalarca çkma diye söyledik demi. Bir gün bile hastane kapsna gelmediler. Sormadlar. Hep öyle uzak durdular. Rapora istinaden ikayetçi oldum. Evim kira, 3 çocuum var. Herhangi bir gelirim yok. Hasta olduum için çalamyorum. çünkü vücudumda ne bir kas kalm ne de bir güç. Babamlar, amcamlar yardm ediyor. uana kadar geçimimi o ekilde yapyorum. çarpldm esnada sigortam olmad için i görememezlik raporu da alamyorum. Malulen emekli olma artlarm da uyuyor. Bu halimle bile bavurdum ama emekli olamadm. Engelli maa almaya çaltm. Genel salk sigortas yaptm için engelli maandan da mahrum kaldm. uan hiçbir gelirim yok. Nasl yapacam ben de bilmiyorum.

Kaçann ei Benazir Kaçan ise doktorlar tarafndan kendilerine einin yaama ihtimali olmadnn söylendiini dile getirerek, Yüzde 90 gitmi dediler. çok ükür Rabbime uan yanmda ve çocuklarmn arasnda. Allaha ükrediyoruz. Durumumuzu gören görüyor zaten ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git