10 kilometre yürüyorlar!

Şırnak'ta ilkbahar aylarında şifa arayan köylüler, 10 kilometre yol katederek dağlardan gergedan otu topluyor.

Haberler 01.04.2018 - 11:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Beytüebap ilçesinde her yl olduu gibi bu yl da ilkbahar aylarnda yüksek rakml da yamaçlarnda yetien pancar bitkisi için köylüler 10 kilometre yol katederek tehlikeli da yamaçlarnda ifa aryor. Vatandalar, mart ve nisan aylarnda dalara çkp topladklar pancar evlerine getirip tüketiyor.

FALI OT çN

Yöre sakinlerinden Tahir Akko, Bu pancar otu 11 hastal yok ediyor. Her yerde bulunamayan bu pancar sadece Beytüebap ve Hakkari dalarnda yetiiyor. Kürtçe buna hngedan diyoruz. Türkçe ise gergedan otu deniliyor. Akam saatlerine kadar buralara gelip pancar toplayp çantalarmza atp evlerimize götürüyoruz. K aylarnda da bunu tüketiyoruz. Sabahtan akama kadar 10 kilogram ancak toplayabiliyoruz. Kimi yerlerde 30 kilometre yol gidiyoruz. Araçla deil yürüyerek gidiyoruz. Bu aylarda sadece pancar iini yapyoruz. Dalarmzda her türlü bitki yetiiyor. Barsak, guatr, böbrek, kalp, nefes darl, daha birçok hastala iyi geliyor dedi.

Sabahn ilk klaryla yola çkan köylüler, akam saatlerine kadar dalarda topladklar pancarlar evlerine getirip ifa niyetine tüketiyorlar.

Ana Sayfaya Git