10 yeni Kürtçe eser

Kültür ve Turizm Bakanlığının yeni yayın listesi planlamasında, 10 yeni Kürtçe eser bulunuyor.

Haberler 30.05.2018 - 08:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanl, Kürt edebiyatnn en önemli yaptlar arasnda saylan 10 eseri gelecek dönem çevirisini yaparak yaynlamay planlyor.

Yaynlanmas planlanan eserler arasnda Selimiye Hizani tarafndan 1759da yazlan ve Mem-u Zinden sonra ikinci Kürtçe mesnevi olma özelliini tayan Yusuf ile Züleyha (Yusuf u Züleyha) da bulunuyor.

Bakanlk, ilk kez 2010da Kürtçe bir eserin çevirisini yaparak, Kürt air ve ozan Ahmed-i Haninin Mem-u Zin adl yaptn, 2012de Ahmed-i Cezirinin Divann, 2014te Faki-yi Teyrann Divann, 2015te Molla Hüseyin Bateyinin Mewluda Nebisini basmt.

Söz konusu eserleri Kutsal Ruhun Kaval isimli Süryanice-Aramice eser takip etmiti.

Bakanlk, birçok medeniyete ev sahiplii yapan Anadolu topraklarnda, farkl renkleri, zenginlikleri yaatmak amacyla yürütülen çalmalar çerçevesinde, Kürtçe eserlerin yaynna yönelik serinin devamn salamak amacyla yeni bir yayn listesi hazrlad.

Hazrlanan yayn listesiyle gelecek dönem 10 Kürtçe eserin baslmas planlanyor.

- Hakkarili Pertev Bey Divan bu yln yaynlar arasnda

Kütüphaneler ve Yaymlar Genel Müdürlüünce yaplan çalmaya göre, yaynlanmas planlanan eserlerin en önemlileri arasnda Selimiye Hizani tarafndan 1759da yazlan ve Mem-u Zinden sonra ikinci Kürtçe mesnevi olma özelliini tayan Yusuf ile Züleyha (Yusuf u Züleyha) bulunuyor.

Kürt edebiyatnn önemli isimlerinden 18. ve 19. yüzylda yaayan Pertew Bege Hekkarinin Kurmançi lehçesiyle yazlm, 194 iirden oluan Hakkarili Pertev Bey Divan (Pertew Bege Hekkari Divan) ise bu yl içerisinde çevirisi yaplmas öngörülen eserler arasnda yer alyor.

Ayrca 18. ve 19. yüzylda yaayan Kürt tarihçisi Mahmud Beyazidinin Kürtlerin örf ve adetlerini yazd, bu alanda kaynak olarak kabul edilen eseri Kürtlerin Adetleri (Adat u Rumusatnameye Ekradiye), 19. yüzyl airlerinden Ahmedi Fakirin eyh Ahmedi Fakir Divan ile 16. ve 17. yüzylda yaayan, Kürt airi ex emsedine Exlatinin Divan da yayn listesinde bulunuyor.

Bakanlk, 1892-1967 yllarnda yaayan Cizreli Seyid Eliyi Fndkinin geleneksel deerlere saygy ön plana çkaran eseri Divan Seyid Eliye Fndki, Molla Mehmed Liceyiye ait, Kürtçe, Arapça, Farsça ve Türkçe iirlerden oluan bir divan olan Divan Hadi, 19. yüzylda yaayan Wedainin 37 Kürtçe, 68 Farsça toplam 108 iirinin bulunduu Wedai Divan, Diyarbakrda medrese eitimi alm Siyahpo adl ranl bir airin 19. yüzyla ait Seyf-ul Miluk ve Bedi-ul Cemal ile 1892-1975 yllarnda yaayan Diyarbakrl air Molla Abdülfettah Hazroyinin Fethi Divann da ileriki dönemde basmay hedefliyor.

Bakanlk tarafndan baslan Kürtçe eserler, tercüme, Latinize etme, kritik, deerlendirme ve redaksiyon aamalarnn içerisinde yer ald titiz bir çalmann ardndan yaynlanyor.

Eserler, hem Kürtçe hem de Türkçe çevirisi ile okuyucularn hizmetine sunuluyor.

Ana Sayfaya Git