100 yıl sonrası!

Dicle ve Karadeniz Teknik üniversiteleri öğrencileri, "Gelecek ve Kent" konulu workshop çalışmasında fikir yürüterek, iki şehrin 100 yıl sonraki yaşam alanları ile mekansal ihtiyaçlarını planladı.

Haberler 03.12.2019 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle ve Karadeniz Teknik üniversiteleri örencileri, Gelecek ve Kent konulu workshop çalmasnda, Diyarbakr ve Trabzonun 100 yl sonraki yaam alanlarn ve mekansal ihtiyaçlarn tasarlad.

Workshop çalmasna her iki üniversitenin mimarlk fakültesinden katlan 7 öretim üyesi ve 70 örenci, Diyarbakrda bir araya geldi.

Gruplar halinde ehirde gerçekletirdikleri gezinin ardndan öretim üyeleri ve örenciler, kentin 100 yl sonra fiziksel, sosyal, kültürel deiimler sonucunda yaam alanlarnn nasl ekillenebileceine ilikin plan yapt.

DÜ Mimarlk Fakültesinde Dr. Öretim Üyesi Berivan Özbudak Akça, iki farkl corafya ve kültürden örencilerin yer ald çalma sonucunda somut ürün ortaya çkarmay hedeflediklerini söyledi.

Bir asr sonras için Diyarbakr ve Trabzonda belirledikleri problemler üzerinden fikir yürüterek güzel bir çalma ortaya koyduklarn dile getiren Akça, öyle konutu:

Örencilerin gelecee dair yorum yapabilmeleri için geçmii iyi bilmeleri gerekiyordu. Bu anlamda her iki ehirde kent gezileri gerçekletirdik. Aramzda Trabzonu ilk kez gören örencilerimiz vard. Önce kent için önemli noktalar bir rota oluturarak gezdik. Bize Trabzonun kentsel geliimini anlatan seminerler verildi. Bu dorultuda 100 yl sonras için problemler belirledik. Bu problemler çerçevesinde çözüme ilikin senaryolar gelitirildi.

Akça, bu kapsamda örencilerin hazrladklar görsellerle kendilerine sunum yaptn anlatt.

ki farkl kültürde yaam mimarlk fakültesi örencilerinin kaynap, bu kentler üzerinden gelecee dair sorunlar tartp bunlara yönelik çözüm önerisi gelitirmesinin önemine iaret eden Akça, Gelecee dair yaplacak çözümde bir çark var. Gelecei hiçbirimiz öngöremeyiz ama gelecein tasarmlarn oluturma adna belki de çarkn ilk dilisi, bu atölyemizden çkacak fikir olacaktr. dedi.

- 100 yl sonra acaba bu iki kentte neler olacak

KTÜ Mimarlk Fakültesi Dr. Öretim Üyesi Aysun Aydn Öksüz de çalmada iki ehrin bir asr sonra nasl ekillenecei, farkllaacana ilikin görüler ortaya konulduunu belirtti.

Projenin hedefinin bugünü tartmak olmadn dile getiren Öksüz, öyle devam etti:

Atölyenin temel hedefi, kentin 100 yl sonra hangi senaryolarla nasl ekillenebileceini tasarlamak. Bu ekillenme içerisinde de insanlarn nasl yaamlar sürdürebileceine dair çözümler bulmak. Kentlerin geleceine yönelik bu tarz projelerin kurgulanmasnn, halkn kentlerin geleceine dair daha planl olmasn salayacana inanyorum. Yaplan çalma örencilere, tasarlama, senaryo yazma, mekan yaratabilme etkinlikleri bakmndan çok ciddi katk sundu.

Öksüz, çalmann devamnda buna ilikin kitap çkarmay planladklarn, bunun kentlerin bir asr sonra nasl senaryolarla ekillenebileceini anlatmak adna kymetli olacana inandn ifade etti.

- Bizi daha bilinçli hale getirdi

KTÜ Mimarlk Fakültesi örencisi Ebranur Ylmaz, yaplan çalmann kendilerine büyük katk sunduunu belirterek, Hevsel Bahçelerinde tarmsal üretim nasl artrlabilir, bunlar düündük. Bunlarla ilgili çalma yapyoruz. Gelecekle ilgili bir eyler düünmek, gelecei tahayyül etmek aslnda bizi daha bilinçli hale getirdi. eklinde konutu.

DÜ Mimarlk Fakültesi örencisi Sedat Aslan da bu çalmada yer almaktan duyduu memnuniyeti dile getirerek, Arkadalarmzla bir asr sonra sonra Suriçinde turistlerin konaklayaca alanlar tasarlamay, tarihi yaplar tamamen ortaya çkaran bir yaya aks ortaya çkarmay planlyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git