10’ncu Berlin Kürt Film Festivali 1 Ekim'de başlıyor

10’ncu Berlin Kürt Film Festivali, bu yıl online yapılacak. Odağında çevre, politika, göç, savaş ve tarih gibi birçok konu olan 70’e yakın filmin gösterileceği festivalde birçok panel, sergi ve konser de düzenlenecek.

Haberler 22.09.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Berlin Kürt Film Festivali, 70e yakn filmin gösterilecei programyla 10uncu yana girdi. Koronavirüs (Kovid-19) koullar nedeniyle fiziki gösterimlerin kstl olaca festival, çevrimiçi ortamda Ekim ay sonuna kadar takip edilebilecek.

Berlin Senatosu ve Goethe Enstitüsü tarafndan desteklenen 10. Berlin Kürt Film Festivalinin sanat yönetmenliini Alman sinemac Lea Drescher, koordinatörlüünü Katherina Nasterowa ve Roj Younus üstleniyor. Festivalin program küratörlüünü ise sanatç Leyla Toprak gerçekletiriyor.

FESTVAL DJTAL ORTAMDA

Festival, 8- 31 Ekim ortamda arasnda dijital ortamda yaplacak. Dijital festivalle e zamanl olarak 8-14 Ekim tarihleri arasnda da pandemi tedbirleri dikkate alnarak snrl sayda konuun katlmyla fiziki gösterimler gerçekletirilecek. Filmler Babylon Mitte, Moviemento ve Ulme35 sinemalarnda izleyiciyle buluacak.

Festival haftas boyunca yerel sinemalarda yaklak 20ye yakn uzun metraj kurmaca film gösterilecek. Deneysel sinema örneklerinden oluan bir seçkinin de izleyiciyle buluaca festival programnda soru-cevap etkinlikleri ve paneller de yer alyor.

TÜRKYEDE KÜRT SNEMASI

Festival, 2020 ylnda dünya genelinde yaanan ekolojik ve ekonomik krizin yan sra, Kürtlerin yaad bölgelerde ortaya çkan doa ve insan haklar ihlallerini sinema araclyla görünür klnmas amacyla Türkiyedeki Kürt sinemasna odaklanacak.

çevre ve politika, doa ve tarih, göç ve sava ve feminizm ve eitim balklar altnda Türkiyede Kürt sinemasnn bir panoramas olan ve üç ayr kuaktan filmlerin yer ald programda 40a yakn kurmaca, belgesel, deneysel ve çocuk filmi gösterilecek.

YOL GÖSTERLECEK

Ylmaz Güneyin Yolu yenilenmi kopyasyla gösterilecek. Festivalin Focus balkl bölümünde Ylmaz Güneyin Cannes Film Festivalinde Altn Palmiyeye deer görüldüü 1982 yapm Yol filminin yenilemi kopyas gösterilecek. Ahu Öztürkün birçok festivalden ödül alan filmi Toz Bezi, Erol Mintan Saraybosna Film Festivalinde en iyi film ödülünü alan yapt Kilama Dayka min (Annemin arks), Soner Caner ve Bar Kaya imzal Rauf (2016), Zeynel Doan ve Orhan Eskiköyün yönettikleri Babamn Sesi (2012) ve Rodi Güven Yalçnkayann sanatç Heja Türkün tutuklanma sürecine odaklanan filmi Mom (2020) Focus bölümün öne çkan yapmlardan.

Öte yandan Kazm Öz imzal Dr, Berke Ba ve Melis Birderin çektii Balar, Selim Yldzn Hatrlyorum, Güliz Salamn Kadnlar Cizre ve Silopiyi Anlatyor ve Ruken Tekein birçok festivalde ödülle ayrlan filmi Aether de bu bölümde izleyiciyle buluacak.

LK KEZ KISA FLM

Ayrca festival kapsamnda genç sinemaclar desteklemek ve görünür klmak amacyla ksa film yarmas düzenlenecek. Yönetmen Soleen Yusuf, oyuncu Nazmi Kirik ve Goethe Enstitü direktörü Thomas Kösslerden oluan seçici kurul yarmaya hak kazanan 12 filmi deerlendirecek ve seçilen ilk üç filmi ödüle layk görülecek.

10UNCU YILA ÖZEL 10 ÖDÜLLÜ FLM

Festivalin 10uncu yldönümüne özel olarak, daha önceki yllar festivalde gösterilmi olan ödüllü 10 film online olarak festivalin internet sitesi üzerinden eriime sunuluyor. Hüseyin Tabakn çirkin Kral Efsanesi, Ender Özkahramann Zor Bir Karar, Shawkat Amin Korkinin Taa Yazlm Hatralar filmlerinin de aralarnda olduu 10 yapm 15 Austosta balayan online gösterimler kapsamnda yl sonuna kadar görülebilecek.

PANEL, KONSER VE SERGLER

Açl gecesi ve festival haftas boyunca Ciwan Haco, Rojda, Kerem Gerdenzeri (Koma Wetan) ve Hani gibi Kürt müziinin güçlü isimleri online konserler verecek. Yine online gerçekleecek panellerde ise Heinrich-Böll Vakf ile Mehmet Mim Kurtun The Seven Doors filminden yola çkarak Türkiyede Eitim ve Politika konulu paneli ve Jiyan nsan Haklar Vakfnn ibirlii ile Sanat ve travma terapisi konulu paneli gerçekletirilecek.

Ayn zamanda Korona zamannda film yapm konulu panel de festivalin merakla beklenen panelleri arasnda yer alyor.

Ana Sayfaya Git