11 bin sayfalık PKK gerekçesi!

Diyarbakır'da yaklaşık 7 yıl süren, 850 klasörden oluşan, yargılanan 154 sanıktan aralarında DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, eski milletvekili Hatip Dicle'nin de yer aldığı 111 kişi hakkında hapis cezası verilen "KCK Ana Davası"nın tamamlanan gerekçeli kararı kitaplaştırılacak.

Haberler 19.05.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 2. Ar Ceza Mahkemesi, 28 Martta görülen KCK Ana Davasnn karar durumasnda, sanklardan 16sn silahl terör örgütü yöneticilii suçundan 21 yl, dier 95ini silahl terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas yapmak ve Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suçlarndan 1 yl 2 aydan 18 yla kadar deien oranlarda hapis cezasna çarptrrken, 43 kii hakknda ise beraat karar verdi.

Mahkemece hazrlanan ve kitaplatrlmak üzere baskya gönderilen 11 bin 84 sayfalk gerekçeli kararn, Genel Tespitler bölümünde, sanklarn PKK ile ilikileri detayl olarak yer ald.

Kararda, KCK sözlemesinin, PKKnn bir devlet sistemi gibi yaplandrmay amaçlad, örgüt ve üyelerinin sistematik bir yapy hedefledii belirtilerek, KCKnn mali yaplanmasnda yer alan baz sanklarn, PKKya aktarlmak ve yaplanma tarafndan örgütsel faaliyetlerde kullanlmak üzere bölgede bulunan i adamlarndan para topladklar belirlenmitir. ifadesi kullanld.

- Seçimlere katlacak parti adaylar hakknda istihbarat

Sanklar hakknda ayr ayr deerlendirmelerin yapld kararda, 21 yl hapis cezas verilen Yükseke ilikin u deerlendirmeler paylald:

Yüksek, KCK/TM yaplanmas içerisinde üst düzey olarak görevlendirilmitir. Yüksek, Diyarbakra genellikle KCK/TM gençlik ve mali alanda görevli sank Mazlum Tekda ile PKK/KONGRA-GEL terör örgütü adna yaplan çalmalar denetlemek amacyla gelmitir. Merkez Kayapnar ilçesinde Yüksek ile Tekdan kald evde ele geçirilen bilgisayarda yaplan inceleme 2009 yerel seçimleri ile ilgili ülke genelinde KCK/TM seçim komitelerince yürütülen çalmalar ile kendileri dndaki dier partilerin adaylar hakknda topladklar istihbari bilgilerin kaytl olduu tespit edilmitir. KCK/TM Yerel Yönetimler Komitesince hazrlanan raporlar bulunmu, bu raporlarda aday belirleme faaliyetleri detayl belirtilmitir. Bu aday belirlemelerde dava dosyas ayrlan KCK/TM yaplanmasnn Türkiye sorumlusu olan ve Avrupada bulunan, hakknda yakalama karar çkarlan Sabri Ok ile irtibat halinde olduklarnn yazl ekilde kaytl olduu anlalmtr.

Yüksekin, KCK/TM Türkiye yürütmesi arasndaki balanty salamak için sürekli Ok ile irtibat halinde bulunduu kaydedilen kararda, sann Oktan ald emir ve talimatlar KCK/TM yönetici ve üyelerine ilettii, bunlar dorultusunda da eylem, miting, basn açklamas, imza kampanyas, terörist cenazelerinin sahiplenilmesi gibi eylemleri organize ettii vurguland.

- Terör örgütünü yönetme

Kararda, u ifadelere yer verildi:

Yüksek, baz eylem ve etkinliklere bizzat katlm, organize edilen bu eylemlere katlacak milletvekillerinin görevlendirilmesini yapmtr. Metropollerde örgütün eylemlerini organize edip, örgütsel çalma yürütmek için eleman temin ederek metropollere göndermitir. Yüksek, nevruz kutlamalarn organize eden örgüt mensuplarna talimat vererek kitlesel sokak eylemlerinin balamasn ve güvenlik güçlerine kar saldrda bulunulmasn organize etmitir. Seçim döneminde ald talimatlarla örgütün kriterleri dorultusunda aday belirleme çalmalarnda bulunmu, seçimlerde kendi istedikleri kiileri istedikleri yere aday göstererek bu adayn kazanmas yönünde zemin hazrlanmasn organize etmitir. Bu nedenle Yüksekin terör örgütünü yönetme suçunu iledii ve cezalandrlmas gerektii kanaatine varlmtr.

- Örgütsel faaliyetlere itirak etmitir

Kararda, Silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 9 yl hapis cezasna çarptrlan eski milletvekili Hatip Diclenin KCK/TM yönetici ve üyeleriyle örgütsel iliki ve irtibat içerisinde olduuna iaret edildi.

Diclenin Abdullah Öcalann, Dört Ayakl Paradigmas içinde bulunan Demokratik Toplum Kongresinin (DTK) oluturulmasnda görev ald bildirilen kararda, örgüt ideolojisine inanan ve inanmayan tüm Kürtçü grup temsilcilerinin kanaat önderlerinin, yazarlarn bu çat altnda çalabilmesi ve Öcalann etkisi altnda bir kongre yapsnn oluturulmasnda görev aldna yer verildi.

Kararda, Diclenin toplantlara gelecek kiilerin tespiti, davet edilmesi, ulam ve dier masraflarnn karlanmas ile DTK altnda oluturulan komisyonlarn ileyiinin tespitinde çalmalar yürüttüüne dikkati çekilerek, unlar kaydedildi:

Öcalann talimatlar dorultusunda KCK/TM yöneticilerince organize edilmeye çallan, DTKya katlmasn düündükleri akademisyen, yazar, sivil toplum kurulular temsilcileri, milletvekilleri, avukatlar, belediye bakanlar, siyasetçilerin isimlerinin yazl olduu, sann da bu balamda baz kiileri davet edecei kongre faaliyetleri kapsamnda, görüülen kiilerin görülerinde terör örgütü ve elebasn övücü içeriklerin bulunduu tespit edilmitir. Diclenin DTK ismi altnda illegal faaliyetler yaplmas ve Öcalann talimatlar dorultusunda gerçekletirilen daimi meclisi üyeleri arasnda yer alarak, örgütsel faaliyetlere itirak ettii ve bu kongrenin e bakanln yürüttüü tespit edilmitir.

- Örgüt mensuplarna para aktarm

Silahl terör örgütünü kurma ve yönetme suçundan hapis cezasna çarptrlan HDPnin sayman Hüseyin Ylmazn, KCKnn Ekonomik Alan Merkezi içerisinde, mali komite sorumlusu olarak örgütsel faaliyetlerde bulunduu aktarld.

Ylmazn belediyelerin açt tüm ihalelerle ilgili çalmalarda bulunduu belirtilen kararda, Ylmazn bu ihalelerden terör örgütü PKK adna gayri resmi yollardan para ald, KCK/TM sözcülerinin aldklar karar dorultusunda oluturulan vergilendirme komisyonu içerisinde bulunduu bildirildi.

Kararda, Ylmazn belediye bakan yardmclar, üst düzey belediye yöneticileri ve belediye çalanlarnn tespiti, ie alnmas, iten çkarlmas, denetlenmesi gibi görevleri üstlendii vurgulanarak, u deerlendirmelerde bulunuldu:

Sank, PKKya aktarlmak ve yaplanma tarafndan örgütsel faaliyetlerde kullanlmak üzere belediye yöneticileri ve personelinden para alnmas hususunda örgütsel faaliyetlerde bulunmutur. Sann bankalardaki hesaplarna DTPli belediye bakanlarnca örgüt talimatlar dorultusunda örgütsel çalmalarn devam için alnan aidatlarnn yatrld, deiik illerde örgütsel çalmalar yapan örgüt üyelerinin topladklar paralar sann hesabna gönderdikleri, paralarn sann deiik banka hesaplarna deiik isimler ad altnda gönderildii, gönderilen paralarn KCK sözlemesinde yer alan merkezlerinde faaliyet yürüten örgüt mensuplarna yapacaklar örgütleme ad altnda kültür faaliyetleri enlik ve örgüt üyelerinin deiik illerde çalma yapmalar için verildii anlalmaktadr.

Kararda sanklardan eski Mardin Büyükehir Belediye Bakan Ahmet Türkün, Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suçundan 1 yl 3 ay hapis cezasna çarptrld anmsatlarak, Türk, terör örgütü PKK/KCKnn 2012 ylndaki nevruz kutlamalar srasnda kendisinin amaçlar dorultusunda suçlar ilenmesi ve örgütün propagandasnn yaplmas için eylem çarsna itirak ederek, etkinlie katlp konuma yapt tespit edildi. eklindeki tespite yer verildi.

Sanklardan Frat Anlya ilikin ise kararda, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Meclis Üyesi Anlnn çalt Yeniehir Belediyesinde görevi süresince örgüte müzahir kiileri içi olarak ald, örgüte maddi destek salamak amacyla çalmalar yapt tespit edildi. ifadesi yer ald.

- Karar

Mahkemece sanklardan 16s silahl terör örgütü yöneticilii suçundan 21 yl, 95i de silahl terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas yapmak ve Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suçlarndan 1 yl 2 aydan 18 yla kadar deien oranlarda hapis cezasna çarptrlmt. 43 kii hakknda ise beraat karar verilmiti.

Sanklardan Yüksek silahl terör örgütü yöneticilii suçundan 21 yl, eski milletvekili Dicle silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 9 yl, eski Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Meclis Üyesi Frat Anl ve eski Mardin Büyükehir Belediye Bakan Ahmet Türk Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suçundan 1 yl 3 ay hapis cezasna çarptrlmt.

Yaklak 7 yl süren ve 850 klasörden oluan dosya kapsamnda yarglanan 191 sanktan 8i HDPli milletvekili olmak üzere 37sinin dosyas daha önce ayrlmt.

KCK Ana Davasnda dosyalar ayrlan HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Dirayet Tademir, çalar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yldrm, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yldrmn yarglamalar Diyarbakr 2. Ar Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Ana Sayfaya Git