11 yıl sonra yavru görüldü

Diyarbakır'da 11 yıl sonra Fırat kaplumbağası yavruları görüldü

Haberler 03.10.2020 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda görülen Frat kaplumbaas (Rafetus euphraticus) yavrularnn bulunduu alanda inceleme yaplacak.

Diyarbakrda baz vatandalar, Türkiyede Frat ve Dicle nehirleri civarnda bulunan, nesli tükenmekte olan yumuak kabuklu Frat kaplumbaasnn yavrularn gördü.

Durumun bildirilmesi üzerine Dicle Üniversitesi öretim üyelerince söz konusu bölgede inceleme yaplmas için çalma balatld.

11 YILDA LK DEFA BU KAPLUMBAALARIN GÖRÜLMES BZ MUTLU ETT

DÜ Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, bu kaplumbaalarn sadece Dicle ve Frat su havzalarnda ran, Türkiye, Irak, Suriyenin belirli yerlerinde yaadn söyledi.

Frat kaplumbaasnn nehir kenarnda ve çeitli tatl su alanlarnda, kalc ve geçici akarsu kollarnda, yava akan nehir bölümlerinde yaadn anlatan Satar, Trionychidae familyasndan olan Frat kaplumbaasnn çiftlemelerinin mart aynda gözlendiini, ortalama olarak bir kaplumbaann 30-40 yumurta yumurtladn bildirdi.

Vatandalarn Dicle Nehrinde nesli tükenme tehlikesi altnda olan Frat kaplumbaas yavrularna rastlamasnn önemine deinen Satar, 11 ylda ilk defa bu kaplumbaalarn yavrularnn görülmesi bizi mutlu etti. Daha önce erginlerine rastlyorduk. 11 yldr ilk defa bu kaplumbaalarn bulunduu üreme alanlar olduunu gördük. dedi.

YAVRULARIN ÜREME ALANLARI KORUMA ALTINA ALINACAK

Kaplumbaalarla ilgili proje balatacaklarn dile getiren Satar, Buradaki yavrularn üreme alan koruma altna alnacak. diye konutu.

Frat kaplumbaasnn Dünya Doa ve Doal Kaynaklar Koruma Birliinin (IUCN) krmz listesinde bulunduunu, soyunun tehlike altnda olduunun belirtildiini aktaran Satar, unlar kaydetti:

Kaplumbaalar maalesef balkç alarna taklp ölüyorlar. Kaplumbaalarn yaam alanlarnda avlanmann yasaklanmas gerekir. çünkü bu tür kaplumbaalarn soyu tehlike altnda. Bu tür yaam alanlarnda tüm dier canllar gibi, mutlaka bu kaplumbaa da bir denge salyordur. Belki de zararl bir bal tüketiyordur. Eer bu yok olursa o alandaki zararl tür öne çkacaktr. Bu türün yeni üreme alanlarnn tespiti ve korunmas için çalma yürüterek, elde edeceimiz bilgileri Tarm ve Orman Bakanl ile paylaacaz.

Ana Sayfaya Git