112 yıllık tespih

DİYARBAKIR'da tespih ustası Mehmet Aydın'ın (35) atölyesinde bulunan 40 bin lira değerindeki 112 yıllık tespih, göz kamaştırıyor. Aydın, 1907 yılında Osmanlı döneminde bakalit kehribardan üretilen tespihin, koleksiyonerlerin gözdesi olduğunu söyledi.

Haberler 03.10.2019 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinde elektrik tamircilii yapan Mehmet Aydn, 2015- 2016 yllarnda PKKl teröristler tarafndan kazlan hendekler ve kurulan barikatlar ile bunlarn kapatlp kaldrlmas ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacyla düzenlenen operasyonlar nedeniyle i yerini kapatmak zorunda kald. Terör olaylarnn arndan elektrik tamirciliini brakan Aydn, ilgi duyduu tespih üretimine balad. Aydn, imdilerde 16 kiiyle birlikte ürettii tespihlerin yüzde 50sini Avrupaya ihraç ediyor.

Hendek ve barikat olaylarnn ardndan tespih üretmeye karar verdiini belirten Aydn, Üniversite eitiminden sonra Diyarbakrda uzun yllar elektrik tamircilii yaptm. Surda hendek olaylarndan sonra meslek deitirmek zorunda kaldm. Sevdiim için tespih ustas olmaya karar verdim. Kendi bama bu meslei örenmeye karar verdim. Bir torna makinesi aldm ve bu dükkann arka tarafna geçtim ve ii örenene kadar çalmaya devam ettim. Ürettiklerim piyasada kabul görmeye baladktan sonra i arkadalarma personel yetitirmeye baladm dedi.

AVRUPADA YAAYAN TÜRKLER TESPH çOK SEVYOR

Türkiyedeki tespih ustalarnn büyük bir bölümünün Diyarbakrda bulunduunu belirten Aydn, unlar söyledi:

Ürettiimiz tespihler tamamyla el içilii olunca bu kadar üretebiliyoruz. Bunun dnda biraz daha normal, sradan tespih istenirse zaten bir kii tek bana 3- 4 tespih çkartabiliyor. Ama içilikler de çeit çeittir. Biz en zor olan kuru torna dediimiz taneleri zmpara deil de bçakla yaptmz zanaatla ancak bir kii çok zorlarsa ancak bir tespih üretebilir. u an üretimimizin yüzde 50sinden fazlasn yurt dna gönderiyoruz. Avrupada yaayan Türkler, tespihi çok seviyor. Bize ulap tespih istiyorlar. Avrupallarn kültüründe tespih yok. Araplar var, Orta Douda bir de bizim insanlarmz var.

112 YILLIK OSMANLI KEHRBARININ FYATI 40 BN LRA

Aydn, atölyesinde ürettii tespihlerin en düüünü 100 liradan sattklarn belirterek, baz tespihlerin fiyat 30 bin liraya kadar yükseldiini aktard. Atölyesinde Osmanl döneminde bakalit kehribardan üretilen bir tespihin de olduunu söyleyen Aydn, Bu tespih 1907 ylnda üretildi. u an koleksiyoner ve yatrmclarn gözdesi halinde. Fiyat ise 40 bin lira. Antika deeri tayor diye konutu.

Ana Sayfaya Git