119 yıl sonra ilk namaz

Osmanlı'dan kalma Elazığ'daki Dabakhane Mescidi, tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından ibadete açıldı.

Haberler 28.03.2019 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazda, Osmanl döneminden kalma Dabakhane Mescidinde 119 yl sonra ilk kez namaz klnd.

Elaz Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafndan tamamlanan restorasyon çalmasyla ayaa kaldrlan 450 yllk tarihe sahip Dabakhane Mescidi yeniden ibadete açld.

badete açlmasnn ardndan mescitte ilk namaz, Elaz Belediye Bakan Mücahit Yanlmaz kldrd.

Yanlmaz, namazn ardndan gazetecilere yapt açklamada, yazl kaynaklara göre 4 bin yllk medeniyet ve kültürün buluma noktas olan Harputta tarihi bir güne ahitlik ettiklerini belirtti.

Harputta, Osmanl döneminden kalma tarihi Dabakhane Mescidinin restorasyonun ardndan 119 yl sonra yeniden ibadete açldn ifade eden Yanlmaz, öyle konutu:

Buras 450 yllk ancak daha sonra buras yklm, kendi haline terk edilmi ve ibadete kapal olan bir yer olarak kalmt. Sadece hilal eklinde bir duvar kalmt. Belediye olarak restorasyon yaptk. Namaz berekettir, namaz bizim inancmzn o mekana vurmu olduu mühürdür. 119 yl sonra Dabakhane Mescidini yeniden ibadete açmann gururunu ve onurunu yayoruz.

Harputun, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer aldn anmsatan Ylmaz, Hedef 2023 ylnda kalc listeye girmesi olacaktr. ifadesini kulland.

-Dabakhane Mescidi

Harput Kalesinin kuzeydousunda yer alan, 17. yüzyl Osmanl mimarisini yanstan Dabakhane Mescidi, 25 metrekarelik alanda kare planl ve üzeri tek kubbeyle örtülü halde tasarlanm.

Mescidin, tarihi pek Yolu güzergahnda bulunmas nedeniyle asrlar önce buradan geçen yolcularn ibadet etmelerine imkan salad belirtiliyor.

Türkay oray ve Fikret Hakann barolde oynad 1972 yapm Cemo filminin birkaç sahnesinde görülen mescidin o dönemde de tahrip olduu fark ediliyor.

Ana Sayfaya Git