12 bin yıllık yerleşim yeri

Ilısu Barajı HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma çalışmaları kapsamında başlatılan "Hasankeyf Arkeolojik Kazı Çalışmaları"nın beşinci etabında Dicle Nehri kıyısında 2009 yılından bu yana Hasankeyf Höyük'te sürdürülen kazıda günümüzden 11 bin 500 yıl öncesine ait yerleşim yeri belirlendi.

Haberler 22.09.2017 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Baraj HES Projesi Kültürel Varlklar Koruma Kurtarma çalmalar kapsamnda balayan Hasankeyf Arkeolojik Kaz çalmalarnn beinci etab devam ediyor.

Hasankeyf Kaz Bakan Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Eliüük, gazetecilere yapt açklamada, 12 Japonyal arkeoloun da yer ald çalmada ilk 3 aylk etapta kaz faaliyetinin, ikinci etapta da ortaya çkartlan eserlerin konservasyon ilemlerinin yapldn söyledi.

Hasankeyf Höyükteki yerleim yerinin MÖ 9 bin 500 yani günümüzden 11 bin 500 yl öncesine ait olduu analizler ve buluntular sonucunda ortaya konuldu ifadesini kullanan Eliüük, kazda Göbeklitepedeki talara benzer dikili talarn yerletirildiini düündükleri alanlarn belirlendiini ancak talarn günümüze ulamadn belirtti.

- YAAM BN YIL SÜRMÜ

Höyükte yaamn bin yl sürdüünü vurgulayan Eliüük, Höyüün en önemli özellii, devaml yerleim görmemi. Yani günümüzden 11 bin 500 yl önce yerleim balam ve bu yerleim uandaki haliyle yaklak bin yl sürdükten sonra alan terk edilmi. dedi.

Kaznn bilimsel danmanln yürüten Japonya Tsukuba Üniversitesi Öretim Üyesi Yutaka Miyake de Neolitik Dönemin balarna ait olduu belirlenen höyükteki kazda yaamn avclk ve toplaycla dayal olduunu tespit ettiklerini bildirdi. Miyake, unlar dile getirdi:

En çok yaban koyun avlamlar. Bitki olarak ise yabani fstk, badem ve çitlembik tespit ettik. lginç olan hiç buday veya arpa gibi kalntlarn çkmamasdr. Yani buras tarm ve hayvancla geçmeden önceki bir yerleim yeri.

Miyake, höyükte iki evrenin yaandn ortaya çkardklarn, ilk evrede evlerin mimari yapsnn yuvarlak olduunu söyleyerek, Bir çukur kazp, çukura duvar örüp ev yapmlar. Ondan sonra bu evler dikdörtgen plana geçiyor. Bu da iki evrenin varln gösteriyor. diye konutu.

- ÖLÜLERN EVLERN çNE GÖMMÜLER

Ortaya çkartlan konutlarn tabanlarnda 120 mezar bulduklarn anlatan Miyake, mezarlarda ölülerin yanlarnda hediyelik eyalar da yer aldn kaydetti.

Hediyeler arasnda tatan yaplm kap, boncuk ve deniz kabuklarnn olduunu dile getiren Miyake, öyle dedi:

Bu gömülerin üçte birinin kemiklerinde krmz ve siyah olmak üzere iki renk boya tespit ettik. Bu iskeletler üzerinde çok net ekilde geni bant ya da çizgi eklinde boya bulunuyor. Bunu da belli bir zaman ölüyü gömdükten sonra etin çürümesini beklemiler. Et arndktan sonra kemik üzerine bu boyay sürmüler. Bazlarnda kemiklerin anatomik düzeni korunmu bazlarnda ise kemikler oynam. Daha sonra kemikleri yerine yerletirmiler.

Miyake, höyükteki yerleimin anlurfadaki Göbeklitepe ile benzer özelliklere sahip olduunu vurgulad.

Yetikin mezarlarnn yannda birer çocuk kafatasnn da gömüldüüne dikkat çeken Miyake, Onunla birlikte büyük olaslkla yabani koyun ve keçi olduunu düündüümüz kafatas da gömüyle bulundu. Yaklak 6 adet böyle mezar bulduk. diye konutu.

Hasankeyf Höyükte kaz çalmalarnn 15 Aralka kadar sürmesinin planland örenildi.

Ana Sayfaya Git