12 bin yıllık tarih

"Bölgemizde Epi-Paleolitik Çağ’a yani 12 bin yıl öncesine ait kaya resimlerine rastladık"

Haberler 04.10.2019 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölde yürütülen Eski ça Yüzey Aratrmalar kapsamnda 2 bin 550 rakml bir yaylada Ta Devrine ait en az 12 bin yllk kaya resimlerine rastland açkland.

Bilimsel Aratrma Projeleri (BAP) kapsamnda Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eski ça Tarihi Bilim Dal Bakan Dr. Öretim Üyesi Srr Tiryaki bakanlndaki ekip, Tarih Öncesi ve Eski ça Yüzey Aratrmalar çalmas yapyor. çalma kapsamnda ekibin rakm yaklak 2 bin 550 olan bir yaylada Ta Devrine ait kaya alt barna ve kaya resimleri buldu. Ekibin bulduu kaya bloklarna geyik, ceylan ve da keçisi tasvirlerinin yan sra bitki motifleri ile geometrik ekiller ilendii belirlendi.

Ta devrine ait izler var

Deniz seviyesinden 2 bin 550 metre yükseklikteki volkanik talarla kapl geni bir alanda Ta Devri insanna ait çok önemli izler bulduklarn belirten Dr. Öretim üyesi Srr Tiryaki, Bölgemizde Epi-Paleolitik çaa yani 12 bin yl öncesine ait kaya resimlerine rastladk. Bu durum, Bingöl ve bölgemizin tarihi bakmndan bizleri heyecanlandrd. Bölgemizde bu kadar eski bir tarihin izine rastlamak, Bingöl ve bölge tarihinin aydnlanmasna sunaca katknn yan sra uluslar aras platformda da önemli bir yer tutacaktr. Dan yüksek kesimlerinde rastladmz kaya resimleri, oldukça belirgin bir ekilde dönem insannn yaantsna da k tutuyor. Bu resimlerin yaklak 12 bin yllk bir süre içerisinde bozulmadan günümüze kadar büyük ölçüde salam bir ekilde ulamas, bölgenin corafik konumundan dolay resimlerin doal olarak korunmasnn yan sra o dönemde bu figürleri kayalara ileyen insanlarn resim sanatndaki ustaln da göstermektedir. Epi-Paleolitik çaa tarihlendirdiimiz yaklak 16 kaya resmi, dönemin yaam koullar hakknda fikir edinmemizi salyor. Bölgedeki kayalk alanda özellikle büyük kaya bloklarna ilenmi geyik, ceylan ve da keçisi tasvirlerinin yan sra bitki motifleri ile geometrik ekiller, döneme dair önemli kalntlar niteliini tayor dedi.

Avc, toplayc insann izine rastladk

Bölgede kaya alt sna olarak kullanlm Epi-Paleolitik ça yerlekesi olduunu düündüklerini aktaran Tiryaki, Buray, yazdan önceki devirlere, hatta insanolunun avclk ve toplayclkla yaamn sürdürdüü dönemlere tarihlendirmemiz mümkün. Bu buluntu yeri için, Bingölün yan sra Dou Anadolu Bölgesi için ve hatta ülkemizin Eski ça tarihine dair bu kadar eski döneme tarihlendirilen çok nadir yerlerden biridir diyebiliriz. Bu konuda önümüzdeki yllarda daha kapsaml aratrmalar yürütmeyi planlyoruz ifadelerini kulland.

Yüzey aratrmas kapsamnda genel olarak tarihi alanlarda insan eliyle tahribata rastladklarna deinen Tiryaki, Doal ortamndaki tarihi yaptlara herkesin saduyu ile sahip çkmas gerekiyor. Bu konuda toplumsal bir bilinç oluacan temenni ediyorum. Geçmie k tutan tarihi deerlerimiz, geleceimizi de aydnlatacaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git