12 bin yıllık tarihe ışık!

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun en büyük müzelerinden birine kavuştu. Bir bölümü Prof. Dr. Veysel Eroğlu-Ilısu Barajı'nın suları altında kalan ilçenin Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, "Bölgedeki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan tüm tarihi eserlerin sergilendiği bir müzeye sahibiz. Arkeopark alanındaki tarihi eserler, binlerce yerli ve yabancı turisti 12 bin 500 yıllık Hasankeyf’e çekecek. Hasankeyf’in tarihi Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe'den 500 yıl daha eskidir. Büyük kalede 3 bine yakın mağarayı 1-2 yıl içerisinde turizme açmak istiyoruz" dedi.

Haberler 02.02.2021 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesinin (GAP) en önemli tesislerinden olan Dicle Nehri üzerindeki Diyarbakr, Batman, Mardin, Siirt ve rnak kapsayan, gövde bakmndan dünyann en uzun, güç bakmndan ise Türkiyenin 4üncü büyük baraj Veysel Erolu-Ilsu Baraj ve Hidroelektrik Santrali ile birlikte tarihi Hasankeyf ilçesi sular altnda kald. Yeni yerlekede yaplan Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinin en büyük müzelerinden biri olan Hasankeyf Müzesinde arkeolojik kazlarda ortaya çkarlan eserler sergileniyor. Hasankeyf Belediye Bakan, Arkeopark Kültür Alan bitiiinde yer alan müzede eksikliklerin büyük bölümünün tamamlandn ifade ederek, yakn dönemde Büyük Kalede yer alan 3 bine yakn maarann da turizme kazandrlmas için çalma yürüteceklerini söyledi.

PANDEM SONRASI BÜYÜK PROJELERMZ VAR

Pandemi sonras büyük projeleri olduunu ve bu projeleri hayata geçirme konusunda kararl olduklarn aktaran Bakan Kusen, unlar söyledi:

Hasankeyf, açk hava müzesi konumunda bir kenttir. Müzemizde çok zengin bir envanter var. Bölgedeki arkeolojik kazlarda ortaya çkan eserlerin hemen hemen tamam Hasankeyf Müzesinde yer alyor. Devlet, Hasankeyf Müzesine ciddi bir yatrm yapt. Pandemi sonras turizmde hedefimiz yerli ve yabanc turistleri tarihi ilçeye çekmek. Gerek Kültür ve Turizm Bakanl gerekse de dier ilgili bakanlklar müzede tüm detaylar düündü. Hiçbir masraftan kaçnlmad. Hasankeyfte bölgenin en güzel eserlerinin sergilendii müze tamamlanm durumda. Müzeyle birlikte Arkeopark Kültürel Alan, Millet Bahçesi, ap Vadisi, Darphane ve tekne turlar 12 bin 500 yllk tarihi ilçemizi turizmde iddial hale getirecek. Müze ve Arkeopark Kültürel Alann görenler, ilçemize hayranlk duyacak. Hasankeyfin tarihi anlurfa Göbeklitepeden 500 yl daha eskidir. Turizm anlay içinde Hasankeyfi simgeleyen eserler, bugüne kadar benzeri görülmemi bir ekilde büyük teknolojik imkanlarla tand. Yeni Hasankeyfte Arkeopark Kültür Alannda Zeynel Bey Türbesi ve Selçuklulara ait hamamn da aralarnda bulunduu 7 tarihi eserin olduu güzergah yerli-yabanc turistlerin aknna urayacak. Peyzaj eksiklii tamamlandnda, bu eserler kendini gösterecek. Müthi bir peyzaj projesi hayata geçiriliyor.

3 BN MAARAYI TURZME AçMAK STYORUZ

Helenistik dönemine ait 3 bin maaray da turizme kazandracak projeyi, Kültür ve Turizm Bakanlyla paylatklarn söyleyen Bakan Kusen, Bunlar 1-2 yl içerisinde turizme açmak istiyoruz. Bu yln sonlar ile önümüzdeki yllarn ilk aylarnda arkeolojik kazlarla birlikte kalenin tarihi dokusunu koruyacak bir çalmayla maara turizminde iddialyz. Büyük ve Küçük Kale, ap Vadisi, Yamaç Külliyesi ve yürüyü güzergahyla özgün görüntüyü bozmayacak bir projeyle Hasankeyfte kültür, inanç ve yamaç turizmi dahil her türlü turizmin altyapsn oluturmaya kararlyz. Turizm, Hasankeyfin ekonomisini canlandracak. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git