12 kilise onardık!

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, "Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak 12 kiliseyi restore ettik. Restorasyon ve dini inançlar noktasında gerekli hassasiyeti gösteriyoruz." dedi.

Haberler 08.09.2020 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Gölündeki Akdamar Adasnda bulunan kilisede bu yl yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamnda dün snrl sayda ziyaretçinin katlmyla 8. kez ayin gerçekletirildi. Ayini izleyen Vakflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, AA muhabirine yapt açklamada, Akdamar Manastr ve Surp Haç Kilisesinin 2005te restore edildiini anmsatt.

Bizans, Sasani, Abbasi ve Türk Müslüman mimarlarn izlerini tayan kilisenin Ermenilerin çada tek müzesi olarak varln sürdürdüünü belirten Ersoy, unlar kaydetti:

Burann restorasyonunun tamamlanmas ve her yl bir kez ayin yaplyor olmas önemli eyler. Devlet de buna müsaade ediyor. Bakanlk olarak bizler de gerekli destei salyoruz. Vakflar Genel Müdürlüü olarak 12 kiliseyi restore ettik. Restorasyon ve dini inançlar noktasnda gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. Biliyorsunuz Vakflar Genel Müdürlüünün yönettii 161 vakf var. Bu cemaat vakflarnn denetimi bizde. Vakflarn (mazbuta) kayda alnm sinagog, kilise, havra gibi bütün ibadet yerlerini ibadete açtk. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak gereken hassasiyeti gösteriyoruz. Dini özgürlükler bizim için önemli.

YILDA 270 BN K ADAYI ZYARET EDYOR

Türkiye Ermenileri Patrii Sahak Maalyann ifade ettii gibi Türkiyede dini ibadet özgürlüü var. Bu kilise, Ermeni cemaati için dünyada üçüncü kabul edilen bir haç yeri. diyen Ersoy, öyle devam etti:

Akdamar Kilisesi bir manastr, ayn zamanda hem ruhban okulu hem de kilise var. Yani buras, hem ibadet hem eitim hem de manastr olarak yönetiliyor. Bu çok önemli bir etken. Tarihi dokuyu korumak lazm. Yaplan restorasyonu yerinde gördük, gerçekten güzel bir restorasyon yapld. Ylda 270 bin kii buray ziyaret ediyor. Bu çok önemli bir rakam.

Vandaki ayine katlan Barahip Tatul Anuyan da Surp Haç Kilisesinin tüm dünya için önemli bir inanç merkezi ve kültürel deer olduunu söyledi.

Ada üzerindeki kilisenin bu corafyann aheseri olduunu ifade eden Anuyan, Her yl burada ayin yapyoruz. Surp Haç Kilisesi dünya için önemli bir miras. Böyle bir mekanda bulunmak bize gurur veriyor. dedi.

Ana Sayfaya Git