13 bin çocuk istismara uğradı

Dr. Şevket Ayaz, "Türkiye’de son 3 yılda 13 bin çocuğun cinsel istismara uğradı" dedi.

Haberler 27.04.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk istismarn önlemek ve tedbirler almak amacyla bireysel, kurumsal ve toplumsal yükümlülüklerin deerlendirildii sempozyumda çocuklara yönelik istismar psikolojik ve hukuki yönleriyle konunun uzmanlar ve akademisyenler tarafndan ele alnd. Dr. evket Ayaz, Küçükçekmecede 5 yandaki çocuun istismar edilmesi hepimizi çok üzdü ve maalesef son 3 ylda istismara urayan çocuk says 13 bin oldu dedi.

çOCUKLARINIZI ASLA HMAL ETMEYN

çocua yönelik istismar olarak tanmlanan kötü muamelelerin genel olarak, cinsel, fiziksel, duygusal istismar ve ihmal olarak dört balk altnda incelendiini söyleyen Aile Danman ve Eitim Uzman Banu Kaplan Kurtolu, ihmalin en büyük hatalardan biri olduuna vurgu yapt. Kurtolu, toplumsal farkndalk oluturmak için yaplmas gerekenleri de öyle anlatt:

çocuklarnz ihmal etmeyin. Onlara deer vererek, önemsediinizi hissettirin. Size bir ey anlatrken gözlerinin içine bakn. Baarlarn takdir edin ve asla yapt hiçbir davranla, sözle alay etmeyin. hmalkrlklar çocuklarn sizden uzaklaarak baka insanlardan ilgi gördüklerinde, istismara urama oranlarn artryor.

HEMEN GEREKL YERLERE BAVURUN

Türkiyede varl kabul edilen ama kimsenin yüksek sesle dile getirmeye cesaret edemedii bir tabu olan enseste dikkat çeken Kurtolu, çocuklarn hayal dünyalarnda her ey var ama istismarla ilgili hiçbir ey yok. Yani çocuunuz gelip size istismara uradn belirten bir eyler anlatyorsa mutlaka inann, hemen gerekli yerlere müracaat edin. çocuklar bu konuda her zaman gerçekleri söylerler. Önemseyin ve susturmayn, O senin baban yapmaz öyle ey, o senin amcan sus ayp demeyin inann ve destek olun diye ekledi.

BANA GÜVEN, NE OLURSA OLSUN YANINDAYIM

iddet Maduru çocuklarn Rehabilitasyonunda Tiyatronun levi üzerine tez hazrlayan emekli çocuk polisi Nuray Toprak, çocuklarn kendilerini nasl korumas gerektiini, hikyelerle örenmelerinin daha kolay olduunu söyledi.

çocuklar istismarclar korkutmu olabilir diyen Nuray Toprak, çocuklar tehdit altnda olup, sevdikleri insanlar kaybetme korkusu içinde skm olabilirler. Bu nedenle çocuklarmza ne olursa olsun bize güvenmeleri için elimizden geleni yapmalyz. Onlara Bana güven ne olursa olsun yanndaym duygusunu kazandrmalyz ifadelerini kulland.

NTERTTEN YAPILAN STSMARA DKKAT!

stismar ve ihmalin önlenebilmesi adna toplumun ve ailelerin bilgilendirilmesi için gereken altyapnn oluturulmas gerektiinin altn çizen Uzman Psikolog Hazal Özcan, özellikle internetten oyunlar araclyla, çocuklarla duygusal ba kurup, onlarla yüz yüze görümeye kadar giden bir süreci balatan istismarclara kar ebeveynleri uyard ve bu süreci öyle anlatt:

Annenin yokluu, ilgisizlii, babann güven vermeyii, sevgisizlik gibi nedenlerle çocuk ilgi arayna giriyor. nternetten oynana baz oyunlarda tanmadn insanlarla konuabiliyorsun. çocuklar oyun oynarken hiç tanmad istismarcnn bu ilgisizlii konumalarndan anlayarak ilerleyen süreçte ona güven verici ifadelerle yaklap, Oyunda baarlsn, annen seni tanmyor, çok yeteneklisin, kymetini bilen yok gibi övgüleriyle duygusal ba kurmakta baarl oluyor. stismarc çocuun özel hayatn sormaya, hakknda daha fazla bilgi örenmeye balyor. çocuklara gönderdii cinsel içerikli birkaç fotoraf ve video ile tepkilerini ölçüyor. Olumsuz cevap gelmeyince ondan da ayn tarz fotoraflar çekip göndermesini istiyor. Kendisini öven ve hep baarl gören bu ahsa güvendii için çocuk, kendi çplak fotoraflarn çekip gönderebiliyor. Bunu yapp rahatsz olmaya balayan çocuk, istismarcnn görüme teklifini kabul etmeyince ya da daha fazla fotoraf isteyip göndermeyince, istismarc elinde bulunan fotoraflar internette ifa edeceini anne ve babasna göndereceini söyleyerek çocuu tehdit ediyor. pleri eline alan istismarc çocuklar tehdit ederek onlar istismar etmeye balyor. Bu vakalar çok fazla. çocuklarnzla iletiim kurun. lgi gösterin, takip edin. nternette neler yaptna, hangi sitelerde dolap arama yaptna ve görütüü kiilere dikkat edin.

Ana Sayfaya Git