15 Temmuz öncesi ABD'den gelen notun ardından dua etmişler

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, örgüt evinden 4 kez aranarak talimat aldığı iddiasıyla yargılanan dönemin Diyarbakır Bölge Jandarma Komutanlığı Kurmay Başkanı eski albay Şamil Türk Özkan'ın müebbet hapis cezasına çarptırıldığı davanın gerekçeli kararı açıklandı.

Haberler 30.05.2018 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dönemin Diyarbakr Bölge Jandarma Komutanl Kurmay Bakan eski albay amil Türk Özkann, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe giriimi srasnda, terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin toplant yapt örgüt evinden 4 kez aranarak talimat ald gerekçesiyle yargland ve müebbet hapis cezasna çarptrld davann gerekçeli karar açkland.

Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan müebbet hapis cezas verilen Özkan hakknda Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesince açklanan gerekçeli kararda, etkin pimanlk hükümlerinden yararlanan ve darbe giriiminin yaand dönemde Dicle Üniversitesinde (DÜ) öretim üyesi olarak görev yapan H.H.Önün ifadesine de yer verildi.

- Örgütün evlerinde sabaha kadar dua etmemiz istenmiti

15 Temmuzdan yaklak bir hafta öncesinde ABDden, bizden sorumlu olan Saffet kod isimli kiiyle not geldi. Örgütün bekar evlerinde sabaha kadar dua etmemiz istenmiti. Mesai çkndan sonra gidip, gece yarsna kadar Kuran okuyorduk. ifadelerini kullanan H.H.Ö, 15 Temmuz gecesi darbeden haberlerinin olmadn iddia etti.

H.H.Ö, Diyarbakrda örgüt yöneticilerinin toplant yapt eve kendilerinden sorumlu Saffet kod adl kiinin geldiini öne sürerek, unlar kaydetti:

Saffet bize u an bir hareketlilik olduunu, darbe olabileceini belirtti. Biz de örenci arkadalar arayarak i yerlerine geçmelerini istedik. Bu evden Saffet, amil Türk Özkan ve baz kiileri arayarak talimat verdi.

- Sank 9 dakika 25 saniye süreyle 4 defa aranmtr

Kararda, sann, darbe giriimine kar alnan önlemlerin örenilmek istenmesi amacyla aranm olabilecei yönünde savunma yapt bildirilerek, u deerlendirmede bulunuldu:

Söz konusu örgüt evinden aranlan ahslarn örgütle irtibatl kiiler olduu etkin pimanlkta bulunan kiilerin beyanlarndan açkça anlalmaktadr. Sank toplam 9 dakika 25 saniye süreyle 4 defa aranmtr. Bu 9 dakika 25 saniyenin, kronometre tutularak bakldna darbe giriiminin gerçekletii bir gecede yaplan bu görümenin yanllkla aranma ve tannmayan bir kii tarafndan aranma eklinde izah edilmesi mümkün olmayacak ekilde oldukça uzun bir süreyi kapsad açkça görülmektedir. Yaplan görümelerin saatlerinin de darbe giriiminin gerçeklemesinin ardndan balad, artk darbenin sonuçlanmayacann anlald saatlere kadar sürdüü görülmektedir. Sank skyönetim emirlerini kimsenin görmemesi için harekat merkezine kimsenin alnmamasn emrettiini ve gelen emirleri istediini savunsa da, savunmalarnn gerçekletirdii eylemlerle uyumad açktr.

Sann, darbe giriiminin gerçekletii gece dönemin Diyarbakr Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral Musa çitilin operasyon sevk ve idare etmek üzere Silvan ilçesinde bulunduu belirtilen kararda, Özkann en üst rütbeli komutan olduu dolaysyla garantör sfatnn bulunduu anlatld.

- Darbenin gerçeklemesini salama yönünde eylemleri bulunmutur

Kararda, u ifadelere yer verildi:

Sann darbe kart olduuna ilikin söylemlerine kar eylemlerinin bunu dorulamad, darbe giriiminin balad andan, darbe giriiminin artk gerçeklemeyeceinin anlald ana kadar o gece gerçekletirdii faaliyet ve eylemleri olmutur. Garantör sfat bulunan sank FETÖ/PDYden darbe giriiminin gerçekletii saatlerde talimat alnmak üzere aranmtr. Skyönetim emirlerini komutanlarna tebli ettirmitir. Garantör sfatnn yannda, ihmali hareketin dnda skyönetim emirlerini darbe giriiminde etkili olabilecek önemli bir birlik olan Jandarma Özel Harekat komutanlarna tebli ettirerek darbenin gerçeklemesi salama yönünde eylemleri bulunmutur. Bu nedenle Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan cezalandrlmasna karar verilmitir.

Kararda, darbe giriimi gecesinde Türk Silahl Kuvvetlerine (TSK) szm FETÖ/PDY mensubu olan ve bu örgütsel faaliyeti destekleyen 8 binin üzerinde askeri personel tarafndan sava uçaklar dahil 35 uçak, 3 gemi, 37 helikopter ile 74ü tank olmak üzere 246 zrhl araç ve 4 bine yakn hafif silahn kullanld bildirildi.

Türkiyede 15 Temmuz 2016da yaananlara ilikin gerekçeli kararda, unlar kaydedildi:

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana suikasta teebbüs edildi. TBMM ve Cumhurbakanl Külliyesi bata olmak üzere birçok stratejik merkez bombaland. Babakann konvoyuna silahl saldr gerçekletirildi. Kalkmaya kar koyan güvenlik görevlileri ile sokaklara çkan sivillere devletin silahl kuvvetlerine ait bu uçak, helikopter, tank ve silahlarla saldrlarak 4ü asker, 63ü polis ve 183ü sivil olmak üzere 250 kii öldürüldü. 23ü asker, 154ü polis ve 2 bin 558i sivil olmak üzere 2 bin 735 kii de yaraland. Devletin anayasal düzenini cebir ve iddet kullanarak deitirmek amacyla FETÖ/PDY mensuplarnca, devlete ait silah ve mühimmat kullanlmtr.

Dönemin Diyarbakr Bölge Jandarma Kurmay Bakan eski albay amil Türk Özkana 25 Nisanda tutuklu yargland davada, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etmek suçundan müebbet hapis cezas verilmiti.

Ana Sayfaya Git