"15 yaşında 'piknik' adı altında dağa kaçırıldım"

Diyarbakır annelerinin evlatlarına kavuşma ümidiyle HDP İl Başkanlığı önünde başlattığı oturma eylemi sürerken 6 yıl önce 15 yaşındayken ailesinden zorla koparılıp dağa kaçırılan B.T. yaşadıklarını ve PKK'dan kaçışını anlattı.

Haberler 21.09.2019 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr annelerinin evlatlarna kavuma ümidiyle HDP l Bakanl önünde balatt oturma eylemi devam ederken 6 yl önce 15 yandayken ailesinden zorla koparlan genç kz, ifadesinde piknik ad altnda daa kaçrldn, her defasnda kaçmak istediinde ailesinin ve kendisinin tehdit edildiini anlatt.

Diyarbakrdan 6 yl önce Muazzez Sümer Kz Teknik ve Meslek Lisesinde 10uncu snfta okurken daa kaçrlan, 2014 ylnda annesinin, kzna kavuma ümidiyle Diyarbakr Büyükehir Belediyesi önündeki oturma eylemine katld B.T, 2 ay önce PKKnn Irakn kuzeyindeki kamplarndan kaçmay baararak güvenlik güçlerine teslim oldu. Ailesine 6 yl sonra kavuan B.T, ifadesinde kandrlma, daa kaçrlma ve örgütten kaçma sürecine ilikin bilgi verdi.

- Belediyenin çocuklara yönelik açt kurslara katlm

fadesinde B.T, 10. snf örencisiyken Diyarbakr Büyükehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Dicle-Frat Kültür Merkezinin çocuklara yönelik açt kurslara katldn belirtti. Kurs süresince Sümer Parkta bulunan Gençlik Meclisi isimli birimde sosyal etkinliklere katldn ifade eden B.T, ismini Ali olarak tantan kii vastasyla örgütsel çalmalara dahil edildiini aktard.

- Piknik bahanesiyle kaçrlm

Alinin kendisine, PKKnn gençlik yaplanmas olan YDG-Hye katlmasn söylediini, ailesinin de bu kiilerle görümemesi konusunda uyardn anlatan B.T, çocuk olduu için bu kiilerin gerçek yüzünü göremediini vurgulad. 16 Temmuz 2013te Alinin piknik düzenleyeceklerini ve baz arkadalarla kendisini tantrmak istediini söylediini aktaran B.T, piknik yapmay sevdii için bu teklifi kabul ettiini dile getirdi. B.T, 2 gün sonra ise 3 erkein de bulunduu bir aracn kendisini almaya geldiini, onlarla Lice ilçesine doru yola çktklarn kaydetti.

- Kaçrldktan sonra teröristlere teslim edilmi

B.T, Alinin Yolçat mevkisinde im çkt diyerek araçtan indiini, daha sonra krsal bir alanda 2 kadn PKKl teröristin kendilerini karladn görünce çok korktuunu belirtti. Benimle beraber olan A.D. teröristlere, Size vereceimiz arkada budur diyerek beni onlara teslim etti. çok korkmutum ve o an bir ey diyemedim. çünkü beklemediim bir durum yaanyordu ve teröristlerin elinde silah vard. diyen B.T, ifadesinde unlar aktard:

O an oka girmitim. Beni onlara teslim eden kii Biz daha sonra seni görmeye geleceiz. diyerek oradan ayrld. Bu kadn teröristlerle 40 dakika yürüyerek, baka 2 kadn teröristin yanna geldik. Bu örgüt üyeleriyle bir gece beraber kaldktan sonra belirlenen bir noktaya geldik. Burada örgüte yeni katlan 5i kadn 15 kii olarak, 15 gün boyunca teorik, askeri ve ideolojik eitim aldk. Eitimden sonra bizi 3 silahl teröristle götürdükleri Irakn kuzeyindeki Zap bölgesine 25 günde ulatk.

- PKK tarafndan ev hapsine alnm

2018de salk sorunlar yaadn ve Suriyeye gönderildiini kaydeden B.T, burada uzun süre tedavi gördüünü, sürekli kaçmay ve ailesini kavumak istediini, bunun için de planlar yapmaya baladn söyledi. ubat aynda kaçma giriimim oldu. Irak snrnda örgütün bir birimi tarafndan yakalandm. 18 gün boyunca ev hapsine alndm. Bu süreçte bana her gün soruturma yapld. ifadelerini kullanan B.T, krsal alandaki teröristlerle sadece yerel halktan olan milisler ve örgüte eski katlm salayan teröristlerin ailelerinin gelerek görüme yaptklarn öne sürdü.

B.T, Yabanc teröristlerin yer ald enternasyonal taburlar dediimiz birimler YPG içerisinde faaliyet gösterirdi. Yabanc gazeteciler ve terör örgütünü merak eden yabanclar da kamplara ve barnma alanlarna gelirdi. diye konutu.

- (Kazmay unuttum almaya gidiyorum) bahanesiyle kaçtm

PKKdan kaç sürecine ilikin ise B.T. unlar aktard: 2013te 15 yandayken piknik ad altnda daa kaçrldm. Her defasnda kaçmak istediimde ailem ve ben tehdit ediliyordum. Temmuz aynda bulunduum gruba mevzi kazma görevi verildi. Yaklak 17 gün mevzi kazdk. çalmalar bittiinde çukura kazmay attm. Kazmay unuttum, almaya gidiyorum bahanesiyle geri dönüp kaç planm gerçekletirdim. Yaklak 40 dakika boyunca arazide koarak önüme çkan bir sivil araca bindim. Bu araçla Zahoya geldim. Buradan da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi pemergelerine teslim edildim. Bu yl örgüte katlm en az seviyede hatta hiç katlm yok. Ailemi ve devletimi uratrdm için çok pimanm.

Ana Sayfaya Git