156 Yıllık Konağın Yarım Asırlık Sakinleri

Diyarbakır'da 1863'te ünlü şair kardeşler Süleyman Nazif ve Ali Faik Ozansoy'un babası Sait Paşa tarafından yaptırılan konak, ilerleyen yıllarda araya örülen duvarlarla 3 bölüme ayrılarak 3 aileye sıcak yuva oldu.

Haberler 11.05.2019 - 02:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde Sait Paa Mahallesinde Sait Paa tarafndan 156 yl önce ikamet etmek amacyla bin metrekarelik alanda yaptrlan konak, haremlik ve selamlk olmak üzere iki bölümden oluuyor.

airler Süleyman Nazif ve Ali Faik Ozansoyun doup büyüdüü, yöre mimarisine uygun bazalt talarla ina edilen 2 katl tarihi konak, ilerleyen yllarda el deitirmesi sonucu mülk sahipleri tarafndan örülen duvarlarla 3 bölüme ayrld.

Yarm asrdr ayn konakta

Kentin tarihini yanstan 156 yllk konakta 53 yldr yaamn sürdüren Doan, Ylmaz ve Baylan aileleri komuluk ilikilerini ilk günkü scaklyla sürdürüyor. 18 çocuun doup büyüdüü konakta, 3 aileden geriye kalan 7 kii yaamn sürdürüyor.

Konakta 8 çocuk büyüten 78 yandaki Zübeyir Doan, 53 yl önce babasnn konan bir bölümünü aldn, o dönem harabe durumda olan bölümü onarp uzun yllar anne ve babasyla burada hayatlarn sürdürdüklerini söyledi.

Mahallede komuluk ilikilerinin çok iyi olduunu ifade eden Doan, 53 yldr ayn ailelerle komuluk yaptklarn belirtti.

Doan, Karde olanlar bile bu kadar yl yan yana duramaz. Fakat biz komuluk ilikilerini halen sürdürüyoruz. Birbirimizden memnun olduumuz için ev deitirmeyi düünmedik. çok samimiyiz. çocuklarmz bir arada büyüttük. dedi.

6 çocuk annesi 72 yandaki Münevver Ylmaz, konan bir bölümünün kaynpederi tarafndan alndn, kendisinin de buraya gelin geldiini anlatarak, kaynpederi, kaynvalidesi ve einin vefat etmesinin ardndan konakta 6 çocuu ile kaldn anlatt.

Komuluk ilikisi ve konan güzellii nedeniyle baka bir eve geçmeyi düünmediini aktaran Ylmaz, çocuklarn evlendirdiini ancak konakta yaamaya devam ettiini belirtti.

Komularmla karde gibiyiz. çok mutluyum. Yerimiz çok güzel. çocuklarm çok modern, lüks dairelerde oturuyor. Beni de çaryorlar ama gitmiyorum. Sanki o evler bana zindan. Burada nefesim açlyor. çok ükür çok memnunum. Kaynpederim nur içerisinde yatsn, bana bu evi brakt ifadelerini kullanan Ylmaz, evin hem klk hem yazlk gibi olduunu dile getirdi.

Eini kaybeden, çocuklar evlenen 95 yandaki Havva Baylan ise konakta yalnz yayor.

Baylan, evini ve komularn sevdiini ifade ederek, çocuklarm yanlarna gitmem için çok srar ediyor ama ben evimi brakmak istemiyorum. Evimde mutluyum. diye konutu.

Gelin geldikleri evde, torun sahibi oldular

Zübeyir Doann kz Sibel Doan da Saitpaa Konanda doup büyüdüünü, komu çocuklaryla karde gibi olduklarn söyledi.

Komu çocuklarla ayn kyafetleri giydiklerini, ayn oyuncaklarla oynadklarn dile getiren Doan, arkadalaryla hala ilikilerinin çok güçlü olduunu vurgulad.

çok rahat ve güzel bir ortamda büyüdüklerini belirten Doan, Annem ile Münevver ve Havva teyze konaa gelin olarak gelmi. Gelin geldikleri evde torun sahibi oldular. çok güzel bir evde yayoruz. Huzurluyuz, mutluyuz. Otantik bir ev. Kn birkaç ay zorluklar oluyor. Ama ilkbahar ve yaz aylarnda çok güzel geçiyor. Yaz scan yaamyoruz. Bu evden vazgeçemiyoruz. Daha önce babaannem, dedem ve kardelerimle 12 kii yayorduk. Dedem ve babaannem vefat etti. Kardelerim evlendi. imdi ise 4 kii kaldk. diye konutu.

Ana Sayfaya Git