2 bin kişi iş kazasında öldü

İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Nurullah Acar, 2019 yılında 2 bin kişinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Acar, “İş kazalarında işçi-işveren birlikle sorumludur. Yetkililerin maddi unsurlardan kaçınmaması gerekir” dedi.

Haberler 04.01.2020 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada i kazalarn önlemek için yaplan düzenlemeler ve alnan önlemlere ramen i kazalar ve buna bal olarak hayatn kaybedenlerini says her geçen gün artyor. Türkiyede de 2019da 2 bin içi i kazas nedeniyle hayatn kaybetti. güvenlii uzmanlar olarak i yerinde oluabilecek i kazalarn önlemek için gerekli tedbirleri almak adna iverene rehberlik ettiklerini ifade eden B Snf Sal Güvenlii Uzman Nurullah Acar, belirlenen riskleri iverene tebli ettiklerini söyledi. Acar, Bu riskler için bu tür koruyucu faaliyetler olmas gerekmektedir. Bununla beraber iverenler kendi i yeri hekimleri dier salk personelleriyle beraber ortak çalma halinde iverene sunarz. veren de gerekli koruyucu önlemleri alarak i kazalarn önler. kazalarnda ne yazk ki Avrupada birinciyiz, dünyada üçüncü sradayz. Bununla ilgili çok eksiklerimiz var, ama kültür yava yava alanyor, düzenlemeler oluyor. Türkiyede genel olarak inaat sektöründe yüksekte çalmalarda meydana geliyor, bunun dnda tarm ve orman, maden ilerinde olmaktadr. Yaklak olarak 2019 ylnda 2 bine yakn içi hayatn kaybetti i kazalarnda. Bu ac bir gerçektir. Eer gerekli önlemler ve tedbirler alnsayd bu i kazalarnn önüne geçerdik dedi.

kazalarnda sorumlu iverendir

kazalarnda en büyük sorumluluun iverene dütüünün altn çizen Acar, unlar söyledi:

Öncelikle i kazalarnda içi-iveren birlikle sorumludur. Ama daha çok sorumlu olan kii iverendir, çünkü iveren i kazasnn olmamas için yapmas gereken maddi unsurlardan kaçnmamal. kazalarnn yüzde 98i önlenebilir. Önlenebilmesi için çalmalar yaparsak i kazalar önlenir zaten ama önlemek için çalmalar yaplmad için ne yazk ki i kazalar oluyor. En çok kaza tarm ve orman ilerinde oluyor. kinci srada inaatta yüksekte çalmalar ve sonrasnda maden geliyor. Genel olarak en riskli i yüksekte çalmalardr. Bunun için sürekli yenilikler ve çalmalar yaplyor. Bahsettiimiz saylarn azaltlmas için devletimizin ve iverenin el atmas en önemli konudur.

kazalarnda 2019 ylnda 2 bin insan kaybettik

sal birim yetkilisi Eser Ourtan de 2019 ylnda çok ciddi ölümlü i kazalaryla kar karya kaldklarn söyledi. Ourtan, Bu rakamlara baktmz zaman 2019da 2 bine yakn insan i kazas yüzünden hayatn kaybetti. Denetim mekanizmalarmz var. Bu bir çarktr, bir diini iveren, bir diini ise devletimiz yasalaryla oluturmakta. 21. yüzylda maalesef bu kültürü halen oluturamadk, çok ciddi anlamda skntlar yaanyor. Az tehlikeli iletmelerimiz bu konuda muaflar, 1-49 çalan aras Temmuz 2020ye kadar. Tehlikeli ve çok tehlikeli iletmelerde bu hizmet alnyor uanda, ama maalesef ülkemizin birçok noktasnda iverende ve içilerde kiisel koruyucu zimmet tutana ile ilgili hala bir kültür oluturamadk diye konutu.

Yl olmu 2020, baret, yelek, eldiven, ayakkab giyin demekle kar karyayz

2020de antiyelerde çalan içilere baret, yelek, eldiven, ayakkab giyin demekle kar karya kaldklarn belirten Ourtan, 2 bin insan çok az bir say deil, ülkemiz için çok ciddi bir rakam. Bunu aylk periyotlara böldüümüz zaman maalesef çok ciddi rakamlara denk geliyor. Tabii bir bu kadar da bir ömür boyu i görmemezlik raporu alan arkadalarmz var, uzuv, kol, bacak gibi ciddi yaralanmalara maruz kalan arkadalarmz da var. Bununla ilgili temennimiz bu yöndedir ki 2020 ylnda bunu inallah biraz daha minimize ederek, bu rakamlar biraz daha aaya indirmeyi planlyoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git