2 yıl sonra fuar açıldı

Terör ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle ertelenen fuar organizasyonları 2 yıl aradan sonra yeniden başladı. Dün açılan 8'inci Ortadoğu Tarım Hayvancılık Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı, 22 Nisan'a kadar açık olacak.

Haberler 19.04.2017 - 13:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜYAP tarafndan organize edilen ve valilik, büyükehir belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odasnn yan sra çok sayda sivil toplum kuruluunun destek verdii 8nci Ortadou Tarm Hayvanclk Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarnn açl dün yapld.

Terör, iddet ve sokaa çkma yasaklar nedeniyle yaamn her alannda büyük olumsuzluklarn yaand Diyarbakrda sürekli ertelenen fuar organizasyonlar da, huzur ve güven ortamnn tesisiyle yeniden hayat buldu. Ertelenen fuar organizasyonlar 2 yl aradan sonra yeniden balad

K YOL SONRA FUAR

Ortadou ülkelerindeki tarm ve ziraat alannda faaliyet yürüten çok sayda firmann katmyla açl yaplan fuarda, Irak, Suudi Arabistan, ran, Katar ve Türkiyeden toplam 103 firma temsilcisi ile çiftçiler stand açt.

Elaz yolu üzerinde bulunan TÜYAP Uluslararas Fuar ve Kongre Merkezinde kurulan fuarn açlnda Vali Hüseyin Aksoyun konumas, yabanc konuklar için simultane olarak aktarld.

Diyarbakrn sahip olduu tarm potansiyeliyle Türkiyenin en önemli ehirlerinin banda yer aldn belirten Vali Aksoy, tarmsal arazi varl itibariyle toplam arazilerin yüzde 45inin tarma müasit olduunu söyledi. Silvan Projesinin bu çalmalar içerisinde önemli bir yer tuttuuna dikkati çeken Aksoy, proje kapsamnda 8 baraj, 23 sulama kanalnn yapldn belirtti.

SLVAN BARAJI

Proje kapsamnda yapm süren Silvan Barajnn gövde yüksekliinin 175,5 metre olduunu, tamamlandnda Avrupann en büyük barajlar arasnda yer alacan dile getiren Aksoy, öyle devam etti: Sulanacak araziye baktmzda 2 milyon 351 bin dekarlk bir alan sulanacak. Bu proje Diyarbakrn tarmdaki aktivitesini çok daha farkl bir noktaya tayacak ve tarmsal üretimde hem gelir artacak hem de ürün çeitliliini hep birlikte göreceiz.

Bu tür fuarlarn Diyarbakrda tarmsal üretimdeki farkllk ve çeitliliin artmasna katk sunacana iaret eden Aksoy, tarmdaki son gelimelerin ve teknolojilerin bu fuarlarda üreticiyle, tüketiciyi kar karya getirdiini, daha iyi bir noktaya tama adna önemli frsatlar ortaya koyduunu bildirdi.

Kentin hayvanclk konusunda önemli merkezlerden biri olduunu söyleyen Aksoy, Türkiyenin ilk Tarm Hayvanclk Organize Sanayi Bölgesinin Diyarbakrda kurulduunu anlatt.

KENTN EKONOMS

Fuarlarn kent ekonomilerine de çok önemli katklarnn bulunduunu aktaran Aksoy, konumasn öyle tamamlad: Bu fuar organizasyonu sayesinde sadece yurt içinden deil, yurt dndan da çok deerli konuklarmz var. Yurt dndan 200den fazla konuumuzu Diyarbakrda görmenin mutluluunu yayorum. Burada karlkl olarak sektörlerde yer alan i adamlarmzn yapaca görümeler önümüzdeki dönemde Diyarbakrdaki ticaretin gelimesinde çok önemli kazanmlar bize sunacaktr.

TÜYAP Anadolu Fuarlar Genel Müdürü Cihat Alagöz de 2 yllk bir aradan sonra yeniden Diyarbakrda fuar açmann mutluluunu yaadklarn söyledi. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinin yaplan yeni yatrmlarla, alt yap güçlendirme çalmalaryla modern bir görünüme kavutuunu belirten Alagöz, fuarn öncekine göre yüzde 20 büyüdüünü dile getirdi.

Yurt dndan gelen 200ün üzerinde misafiri Diyarbakrda arlayacaklarna dikkati çeken Alagöz, konumasn öyle sürdürdü: Irak, Suriye, Bahreyn, Kuveyt ve Suudi Arabistandan gelen yabanc i adamlarmza Diyarbakrn ve bölge tarm sektörünün ihracatna anlaml katklar salarken bir taraftan da Diyarbakrmzn dillere destan misafirperverliini, turizm potansiyelini bütün dünyaya tantm olacaz. Bu fuar açl vesilesiyle bütün yatrmc ve i adamlarn da Diyarbakrda ticaret yapamaya davet ediyoruz.

DYARBAKIR TARIM KENT

Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Ahmet Sayar ise, 2 yl aradan sonra fuarn gerçekletirdiini hatrlatarak, fuar organizasyonunda yer alan kurumlara teekkür etti. Diyarbakrn tarm kenti olduunu anlatan Sayar, 40 bin dolaynda çiftiye sahip bir kent olduunu söyledi. Diyarbakrn tarmsal alanndaki hacminin önümüzdeki süreçte artacan ifade eden Sayar, fuarda çiftçilerin yeni teknolojik aletler ve yeni ilikileri gelitirme imkann bulacan anlatt.

EN GÜZEL BUZAI, KEç VE OLAKLAR YARITI

Fuar etkinlii kapsamnda Diyarbakr Tarm Gda ve Hayvanclk l Müdürlüünce 15 buza,15 kuzu,15 olak olmak üzere 3 ayr kategoride en güzelleri seçildi. Yarmada 1incilerin sahiplerine tam Cumhuriyet altn, 2nci ve 3üncülerin sahiplerine ise çeyrek altn verildi. Ayrca yarmaya katlm salayan hayvan sahiplerine yem, yem katk maddeleri ve dereceye girmeyenlere de bir miktar para verildi. Açla, Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Cumali Atilla ve kurum müdürleri katld.

Ana Sayfaya Git