200 bin öğrenci EBA'ya erişemiyor

Diyarbakır’da EBA’ya 1 saniye bile erişemeyen öğrenci sayısı 200 bin

Haberler 12.01.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentte 200 bin örencinin uzaktan eitime eriemediini açklayan Diyarbakr Eitim zleme Kurulu, ciddi oranda örencinin okuldan uzaklatn belirterek, Bir nesli kaybetmekle yüz yüzeyiz uyars yapt.

Diyarbakr Eitim zleme Kurulu bileenleri, uzaktan eitimde yaanan sorunlara ilikin Kouyolu Park nsan Haklar Ant önünde basn açklamas düzenledi.

Basn açklamasnda, nterneti ve tableti olmayana not vermek cezalandrmaktr, Ulaamadm eitimin notu mu olur?, Notlar iptal edilsin, Eitsizlie not verilmesin yazl dövizler tand.Basn metnini okuyan Eitim Sen Diyarbakr 2 Nolu ube Ebakan Zuhal Sezer, Diyarbakrda bütün bir ehri etkileyen bir sorunla kar karya kaldklarn vurgulayarak, bu uygulamalarda srar edilmesi halinde bir nesli kaybetmekle yüz yüze kalnaca uyars yapt.

GR YAPAMAYAN ÖRENC SAYSI 200 BN

Uzaktan eitimle beraber Diyarbakrda EBAya giri yapabilen örenci saysnn oldukça düük olduunu belirten Sezer, Mart-Haziran aylarnda Diyarbakrda 1 saniye bile EBAya giri yapamayan örencilerin says Balarda 24 bin 430, Silvanda 15 bin 248, Surda 20 bin 636 olup il genelinde toplam say 200 bine yakndr. Mart-Haziran pandemi döneminde uzaktan eitime eriemeyen örenci saylarnn ekonomik koullarn giderek kötülemesi ve isizliin daha da artmas sonucu bu say artmaya devam ediyor. Bu tablo karsnda ilimizde Ocak 2021 tarihi itibariyle 4 bin 500 civarnda tablet datldna göre en az 195 bin örencimiz EBA ya eriim salayamyor. Bu örenciler derse giremedi diye performanslarn düük vermek cezalandrmak deil midir? Eitsizlii daha da derinletirmiyor mu diye sordu.

BR NESL KAYBETMEKLE YÜZ YÜZEYZ

18 milyon örenciden 6 milyon örencinin EBAdan yararlanamad bir durumda, uzaktan eitimin puanla deerlendirilmesinin frsat eitsizliini daha da derinletirecei ifade eden Sezer, Pandemi koullar hafiflemeden, yüz yüze eitim için gerekli önlemler alnmadan ben yaptm oldu denilerek yaplan her uygulamann sorunlar daha da arlatracan kaydetti. Diyarbakrda anadil sorununun eitime eriimi ciddi ekilde olumsuz etkilediini ifade eden Sezer, Özellikle aile içinde iletiimde kullanlmayan dilde uzaktan eitim alnmas ev yaamnda eitimi daha imknsz hale getirmitir. Mevsimlik tarm içiliinde çalan ailelerin fazla olmas yine eitime eriimi olumsuz etkilemitir. Kalabalk ailelerde telefonun ayn zamanda iletiim arac olmas yoksul kesimlerde sorunu daha da derinletiriyor. Pandeminin getirdii isizlik, ekonomik skntlar sonucunda ortaya çkan aile içi sorunlara örenciler ahit olduklarndan psikolojik olarak olumsuz etkileniyorlar. Bütün bu sorunlardan dolay ciddi oranda örenci says okuldan uzaklam, baka iler yapmaya çalyor. Gerekli tedbir alnmazsa bir nesli kaybetmekle yüz yüzeyiz diye konutu.

MEBE çARI: GEREKL ARTLARI SALAYAN

MEBin gereksinimi olan tüm örencilere, uzaktan eitime eriim için gerekli cihazlar ve internet balantsn temin etmesi gerektiini vurgulayan Sezer, Ayrca, yoksul örenciler bata olmak üzere dezavantajl kesimlerden olan örencilerin gerekli ve yeterli olanaklara sahip olmad koullarda onlar snava tabi tutmak yaadklar eitsizlikleri artrmaktadr. MEB, ifade edilen gerekçelerden dolay, uzaktan eitim döneminde yaplacak performans deerlendirmelerini iptal etmeli ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmaldr diye belirtti. Açklama, Savaa deil eitime bütçe sloganlar eliinde son buldu.

Ana Sayfaya Git