2020 hac kuraları çekildi

Kura çekiminin ardından sonuçları dün gece saat 21.00'den itibaren e-Devlet üzerinden öğrenilmeye başlandı. Hacı adaylarına ayrıca kısa mesaj yoluyla buna ilişkin bilgi iletildi.

Haberler 10.01.2020 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayd yenilenen ve ön kayt yaptran 2 milyon 298 bin 800 kiinin katld hac kuralar çekildi. Hac adaylar, kura çekiminin ardndan sonuçlar dün gece saat 21.00den itibaren e-Devlet üzerinden örenmeye balad.

Diyanet leri Bakanl Konferans Salonunda bilgisayar ortamnda ve noter huzurunda kamuoyuna açk yaplan kura çekimi, Mushaflar nceleme ve Kraat Kurulu Bakan Hafz Osman ahinin Kuran- Kerim tilavetiyle balad.

Burada konuan Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erba, Bar Pnar Harekat bölgesinde yol kontrolü srasnda meydana gelen bombal araç saldrsnda ehit olan askerlere Allahtan rahmet dileyerek, ehitlerin ruhu için Fatiha okunmasn istedi.

Hac ibadetinin bir Müslüman için en büyük özlem, ak ve heyecan olduunu belirten Erba, milletin her yl bu özlem ve heyecanna ahitlik ettiklerini söyledi.

- Önemli olan hac ibadetini yapmaya niyet etmek ve bavuru yapmak

slam fkhna göre önemli olann, müminlerin hac ibadetini yapmaya niyet etmesi ve bavuru yapmas olduunu bildiren Erba, Hac ibadetiyle mükellef olan kardelerimizin Ya Rabbi, ben niyetimi ortaya koydum, müracaatm yaptm, sram bekledim ama dünyadaki imkanlar buna el vermedi. diyebilmesi önemlidir. Niyetler böyle olunca kura sonucunda sevinç ve hüzün gözyalar Allah katnda inann ayn deerde olacaktr. diye konutu.

- Hac salkl insanlarn dahi zorland bir ibadet

Bavuru yapmasnn ardndan vefat eden veya salk sorunu nedeniyle kutsal topraklara gidemeyenlerin hac ibadetinden sorumlu olmayacan hatrlatan Erba, u deerlendirmelerde bulundu:

Hacda günlük aktivitelerini yapamayacak derece hastalklar olan ve bu hususta bakasnn yardmna ihtiyaç duyan kardelerimize kuradan hac çkarsa, bu kardelerimizin bizzat kendileri deil de vekil göndermek suretiyle hac farizalarn eda etmelerini tavsiye ediyorum. çünkü hac salkl insanlarn dahi zaman zaman zorlanarak eda edebildikleri bir ibadettir.

- Türkiyedeki sistemi dier ülkeler beeniyor

Kayd yenilenen ve ön kayt yaptran toplam 2 milyon 298 bin 800 kiinin hac kurasna katldn belirten Erba, Türkiyede hacca gidecek kiilerin belirlenmesi için katsayl kura sisteminin uygulandn kaydetti.

Bu sistemin dier ülkeler tarafndan beenildiini anlatan Erba, sözlerini öyle sürdürdü:

Elbette bu ibadeti ifa etmek için müracaatn yapm kardelerimizin bekledikleri sürenin uzadnn da farkndaym ve inann bu durum, en az sizin kadar beni de üzüyor. Fakat takdir edersiniz ki mevcut imkan ve snrllklar çerçevesinde hakkaniyete uygun bir tespiti ancak kura yoluyla gerçekletirebiliyoruz. Buna göre, hac bavurusuna önce müracaat eden kardelerimizin, dier kardelerimize nispetle daha avantajl olduunu buradan yeniden ifade etmek istiyorum.

Konumalarn ardndan Erba ve Bakanlklararas Hac ve Umre Kurulu üyelerinin de katlmyla kura çekildi. Ankaradan balayan kura çekimi, illerin plaka srasna göre devam etti.

Kuralar, hac adaylarnn kayt yaptrdklar il baznda oda tercihli ve otel konaklama türlerinde sralamaya konulmalar eklinde çekildi. Asl ve yedek tasnifi yaplmayan kurada, Diyanet ve acente ayrmna da gidilmedi.

- Kesin kaytlar 13-24 Ocakta yaplacak

Kura sonucunda 83 bin 430 kii kutsal topraklara gitmeye hak kazand. Kura sonuçlar bugün saat 21.00den itibaren e-Devlet üzerinden örenebilecek. Ayrca hac adaylarna ksa mesaj yoluyla kura sonucuna ilikin bilgi iletilecek.

Kurada ad çkanlar, 13-24 Ocak 2020de Kesin Kayt Yaptrabilir belgesini e-Devlet sistemi üzerinden alarak kaytlarn müftülükler ve acentelere yapabilecek.

Belirlenen sürede kesin kayt yaptrmayanlarn yerine, hac konaklama türlerine göre kura sras gözetilerek 30 Ocak-7 ubat 2020de datlan kontenjanlar çerçevesinde kaytlar alnacak.

Diyanet leri Bakanl, 2007-2020de kayt yaptrp da daha önce hiç hacca gitmemi ehit anne, baba, e ve evlenmemi çocuklar ile gazi ve elerinden müracaat edenleri kurasz hacca götürecek.

- Hac adaylarnn kura heyecan

Kutsal topraklara gitmek için hac kurasna katlan yüzlerce Ankaral, Diyanet leri Bakanl Konferans Salonunda heyecanl bekleyi yaad.

Kurada isimlerini görmek için sabrszlanan hac adaylarnn bir ksm gözya döktü.

Hac kurasnda isminin çktn gören Emine Bace, 11 yldr kuraya katldn ve senelerdir bu an beklediini söyledi. Ei Ali Baceyi telefonla arayarak sevinci paylaan Emine Bace, Allahm herkesi hayrla ulatrsn ve kavutursun. ifadesini kulland.

Hac kurasnda ismi çkan adaylardan Vahit Ünlü de sevincini olu Serkan Ünlü ve kzn arayarak paylat. Ünlü, telefon görümesinin ardndan Hacca eimle gideceim. Allahn huzuruna gidiyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git