21. Yılında 28 şubat mağdurları yabancı gibi izledim!

Başörtülü olduğu gerekçesiyle 28 Şubat sürecinde okula alınmayan ve üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan öğretmen Şükran Gider, yaşadığı acı günleri günleri unutamıyor.

Haberler 24.02.2018 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte Nene Hatun Anaokulunda görev yapan 3 çocuk annesi 40 yandaki ükran Gider, 28 ubat sürecinde Gazi Üniversitesinde eitimini sürdürdüü srada büyük hayallerle kazand üniversitede baörtüsü bahanesiyle maruz kald basklar ilk günkü gibi hatrlyor.

Ders kaydn yapmasna ramen okula alnmad için Ankaradan Siirte dönmek zorunda kalan Gider, o dönem yaad zorluklar AA muhabirine anlatt.

- Baörtüsünü fular olarak boynunuza takn

Güneydouda gecesini gündüzüne katarak Gazi Üniversitesi Eitim Fakültesi çocuk Geliimi ve Okul Öncesi Öretmenlii Bölümünü kazandn anlatan Gider, ikinci snfta hiç hatrlamak istemedii ve kabus dolu günler yaadn söyledi.

Hocalarnn çok büyük hakaretlerine maruz brakldklarn ifade eden Gider, Özellikle bir hocamz bizi hep aalyordu. Sizin gibi gençlerin banda baörtünün ne ii var? Onu fular olarak boynunuza takn. diyordu. Derste çok baarl olmama ramen hak ettiim puanlar vermiyordu. Sonra okulun snrlar içerisine tamamen alnmamaya baladk. dedi.

O dönemde haklarn savunmak için dier üniversitelerden de destek alarak parklarda eylemlere katldklarn dile getiren Gider, bunlarn hiçbir ekilde olumlu sonuç vermediini belirtti.

Öyle bir durum oldu ki büyük hayallerle, o kadar büyük bir umutla kazandmz, kendimize önemli hissettiimiz üniversitemizden uzaklatrldk ve sadece baörtüsü nedeniyle bütün hayallerimizin önüne bir set vuruldu. diyen Gider, dier arkadalarnn farkl giyim tarzlarna izin verilmesine ramen kendilerinin baörtüsüne izin verilmediini, o dönemlerde baörtüsünün neye engel olduunu bir türlü anlamlandramadn söyledi.

- Üniversiteyi bir yabanc gibi d kapdan izlemek zorunda kaldm

O zamana kadar ailesinde üniversiteyi kazanan tek genç kzn kendisi olduunu belirten Gider, bunun kendisi gibi ailesi için de bir gurur kayna olduunu dile getirdi.

Kendisinin ve ailesinin sevincinin yarda brakldn anlatan Gider, öyle konutu:

enlikler oluyordu. Arkadalarmz o enliklerde oynarken bir köede hüngür hüngür aladm o kadar iyi hatrlyorum ki Ben buradaki insanlarn hiçbirine hakkm helal etmiyorum. demitim. O kadar çok içim yanyordu ki o an yaadm acnn en büyük ac olduunu sanyordum. Arkadalarmn arasna giremiyordum, okula alnmyordum, eitim hakkm engelleniyordu. Hakkmla kazandm üniversiteyi bir yabanc gibi d kapdan izlemek zorunda kaldm.

Siirte döndükten birkaç yl sonra sorunlarn giderilmesiyle tekrar üniversite snavlarna girdiini dile getiren Gider, Anadolu Üniversitesi Açköretim Fakültesi çocuk Geliimi ve Okul Öncesi Öretmenlii Bölümünü kazandn kaydetti.

Gider, Daha önce aldm hiçbir dersimden de muaf edilmedim. Tekrar sil batan bütün derslerimi almak zorunda kaldm. Yani bir üniversite hayatm 7 ylma mal oldu. ifadelerini kulland.

Mezun olduktan sonra KPSSye girdiini belirten Gider, çok ükür Siirtte o yl alanmzdan atanan 2 öretmenden biri bendim hatta dier arkadamz sözlemeli olarak atanrken ben kadrolu olarak atanmtm. diye konutu.

ükran Gider, 12 senedir öretmen olarak görev yaptn söyledi.

Türkiyenin o dönem çok zor süreçlerden geçtiini dile getiren Gider, Rabbim bir daha böylesi günler yaatmasn. dedi.

Ana Sayfaya Git