22 ayda 233 kişiyi katletti

Diyarbakır'da PKK Temmuz 2015'ten bu yana düzenlediği 80'i aşkın saldırıda, aralarında çocukların da bulunduğu 60 sivili katletti, 173 güvenlik personelini şehit etti.

Haberler 14.04.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör ve iddet, huzur ve yaam hedef alan saldrlaryla en büyük zarar bölge halkna vermeye devam ediyor.

Silah brakp snr dna çekilmek yerine çözüm Sürecini sabote eden eylemler düzenleyen örgüt, Temmuz 2015te barajlar ve baraj inasnda kullanlan araçlarn hedef alnaca yönündeki açklamann ardndan hain saldrlarn artrd.

çözüm Sürecinde devletin yapt reform, yatrm ve teviklerle eitim, ekonomi, salk, turizm ve tarm bata olmak üzere her alanda büyük deiim ve geliim yaanrken, bu olumlu admlardan rahatszlk duyan PKK, 2015in temmuz ayndan bu yana krsalda umduunu bulamad saldrlarn ehirlere tad.

anlurfann Ceylanpnar ilçesinde 2 polisin ehit edilmesinden sonra Muun Varto, Diyarbakrn Bismil, Sur ve Silvan, Mardinin Dargeçit, Derik ve Nusaybin, rnakn dil, Silopi ve Cizre ile Hakkarinin Yüksekova ilçelerinde halkn yaam alanlarna çukur kazan bölücü terör örgütü mensuplar, kurduklar barikatlara tuzakladklar patlayclarla bölge halkn yerinden etti.

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinin yan sra Ankara, stanbul gibi büyükehirlerde de düzenlenen bombal saldrlarda da insan hayatn hiçe sayan PKKllarn, saldrlarnda en büyük zayiat Diyarbakra verdi.

- Diyarbakrda 80den fazla terör saldrs

Güvenlik güçlerince yurt içi ve dnda yürütülen müterek operasyonlarda ar darbe alan örgüt üyeleri, halktan destek bulamad için yollara tuzakladklar patlayclar ve bomba yüklü araçlarla saldrlarn sürdürürken, bu eylemlerde hem güvenlik güçleri hem de sivilleri hedef almaya devam ediyor.

PKK, Temmuz 2015ten bu yana sadece Diyarbakrda 80den fazla saldr düzenledi. Güvenlik güçlerince yürütülen operasyonlarla ald ar darbeye ramen teröristlerin kentteki kanl saldrlarnda, aralarnda çocuklarn da bulunduu 60 kii hayatn kaybetti, 106 asker, 62 polis ve 5 güvenlik korucusu ehit dütü, yüzlerce kii yaraland.

- Kazdklar tünele tuzakladklar patlaycy infilak ettirdiler

PKK son hain saldrsn ise Balar ilçesinde önceki gün gerçekletirdi. Örgüt, l Emniyet Müdürlüü ek birimlerinin yer ald alana bitiik vaziyetteki apartmann bodrum katndan, Bakm Onarm ube Müdürlüüne bal tamir atölyesine doru yaklak 30 metre uzunluunda kazdklar tünele tuzakladklar yaklak bir ton patlaycy infilak ettirdi. Patlamada, bir polis memuru ile 2 sivil personel ehit dütü.

- Hafzalardan silinmeyen saldrlar

Diyarbakrda terör örgütü Temmuz 2015ten bu yana düzenledii, hafzalardan silinmeyen hain saldrlarndan bazlar öyle:

Lice ilçesinde 26 Temmuz 2015te askeri aracn geçii esnasnda teröristlerce bomba yüklü aracn patlatlmas sonucu Jandarma Baçavu smail Yavuz ve Uzman çavu Mehmet Koçak ehit oldu, 4 asker yaraland.

çnar ilçesinde 30 Temmuz 2015te terör örgütü PKK üyelerince uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldrda, polis memuru Mehmet Uyar ehit dütü, 2 kii hayatn kaybetti.

- 13 yandaki çocuk teröristlerin hedefi oldu

Silvan ilçesinde 30 Austos 2015te evinden sebze almak için çkan 6. snf örencisi 13 yandaki Frat Simpil, terör örgütü PKK mensuplarnca yola yerletirilen patlaycnn infilak ettirilmesi sonucu yaamn yitirdi.

- Doktoru katlettiler

Diyarbakrda 2 Eylül 2015te Kulp ve Lice karayolunun Yünlüce köyü yaknlarnda yol kesen PKKl teröristlerin silahl saldr sonucu Kulp Toplum Sal Merkezinde görevli doktor Abdullah Biroul öldü.

Silvanda 23 Eylül 2015te Cami Mahallesi Diyarbakr Caddesindeki evinden Silvan Taktik Jandarma Alay Komutanlna giderken, yolda teröristlerin silahl saldrsna urayan Uzman çavu Mehmet Ali Sarak (25) ehit oldu.

- 9 yandaki çocuk evinde öldü

Diyarbakrn Bismil ilçesinde 28 Eylül 2015te teröristlerin polis aracna düzenledii saldrda roketatar mermisinin isabet ettii evdeki 9 yandaki Elif imek hayatn kaybetti.

Diyarbakrda 1 Ekim 2015te Bahçelievler Mahallesindeki evlerinden ayrlan lçe Jandarma Komutanlnda görevli Jandarma Astsubay Tolga Topçuolu ve Uzman çavu Sinan Uçar, otomobille göreve giderken bölücü terör örgütü mensuplarnn düzenledii saldrda ehit dütü.

- Baro Bakan Elçi yaamn yitirdi

Diyarbakr Barosunca 28 Kasm 2015te Yenikap Sokanda daha önce terör olaylar nedeniyle zarar gören Dört Ayakl Minare önünde düzenlenen basn açklamas esnasnda çkan çatmada Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçi hayatn kaybetti, polis memuru Ahmet çiftaslan ehit oldu, 2 polis memuru ve Anadolu Ajans muhabiri yaraland.

Elçinin hayatn kaybettii saldr sonras Sur ilçesinde çukur kazp, yollara barikat kuran ve patlayc tuzaklayan PKKl teröristlere yönelik balatlan ve 103 gün süren operasyonda, 66 güvenlik görevlisi ehit oldu, çok sayda güvenlik görevlisi yaraland, binlerce kii evini terk etmek zorunda brakld.

- Lojmana terör saldrs

Diyarbakrn çnar ilçesinde 13 Ocak 2016da lçe Emniyet Amirlii ve lojmanna teröristlerce bomba yüklü araçla gerçekletirilen saldrda bir polis memuru ehit oldu, biri 5 aylk bebek biri 4 ve dieri 12 yanda 3ü çocuk 6 kii öldü, 39 kii yaraland.

PKKl teröristlerin Diyarbakr-Bingöl karayoluna tuzakladklar patlaycy 18 ubat 2016da infilak ettirmesi sonucu 7 asker ehit dütü.

Diyarbakr-Lice karayolundaki Mermer Jandarma Karakoluna PKKl teröristlerce geçen yl 24 Martta bomba yüklü araçla düzenlenen saldrda 3 asker ehit oldu, 22 asker yaraland.

Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde 30 Mart 2016da polis servis aracnn geçii srasnda PKKl teröristlerce gerçekletirilen bombal saldrda, 8 polis ehit oldu, yaralanan 12 polis memuru ile 14 sivil tedavi altna alnd.

Hani lçe Jandarma Komutanl nizamiyesi önünde, 11 Nisan 2016da teröristlerce patlayc yüklü aracn infilak ettirilmesi sonucu 2 asker ehit dütü, 38 asker ile 6 yakn ve 2 sivil yaraland.

- Dürümlü katliam

Bingölün Genç ilçesinde gasbettikten sonra 15 ton patlayc yükledikleri kamyonu 12 Mays 2016 gecesi Diyarbakrn Yeniehir ilçesi Tank Mahallesine getiren PKKl teröristler ile durumlarndan üphelenen köylüler arasnda tartma yaand. Vatandalarn, köylerine almak istememesi üzerine kamyonla Dürümlüye hareket eden ve köylülerce takibe alndklarn fark eden teröristler, patlayc yüklü kamyonu mezra giriinde infilak ettirdi.

Patlamada, 16 kii yaamn yitirdi, 23 kii yaraland. Patlamann iddeti kentin birçok ilçesinde hissedildi, olay yerinde 20 metre geniliinde ve 4 metre derinliinde çukur oluu. Terör örgütü PKKnn gerçekletirdii saldr 36 çocuun yetim, 8 kadnn da dul kalmasna neden oldu.

- Terör ayn aileden 5 can ald

Surda 10 Austos 2016da polis servis aracna PKKl teröristlerce bombal araçla düzenlenen saldrda anne, 2 kz ve 2 torunu hayatn kaybetti, 5i polis 12 kii yaraland.

Diyarbakrda Bölge Trafik Denetleme stasyon Amirliine PKKl teröristlerce 15 Austos 2016da bomba yüklü araçla düzenlenen saldrda 5 polis memuru ehit oldu, biri çocuk 3 kii öldü, yaralanan 7si polis 45 kii hastaneye kaldrld.

Diyarbakr-Bingöl karayolunun güvenliini salayan timlere 25 Austos 2016da Kralan köyü Gömtepe mevkisinde PKKl teröristlerce silahl saldr düzenlendi. 2 asker çkan çatmada, 3 asker de kaldrldklar hastanede ehit dütü.

- AK Parti lçe Bakan i yerinde katledildi

AK Parti Dicle lçe Bakan Deryan Aktert i yerinde 11 Ekim 2016da PKKl teröristler tarafndan düzenlenen silahl saldrda yaamn yitirdi.

- 2 polis ehit oldu 10 kii hayatn kaybetti

Merkez Balar ilçesindeki çevik Kuvvet ube Müdürlüü binasna yakn bir noktada 28 Kasm 2016da PKKl teröristlerce 3 ton patlayc yüklü minibüsün infilak ettirildii saldrda 2 polis ehit oldu, biri emniyette görevli içi 10 kii yaamn yitirdi, 100ü akn kii yaraland.

Surda 16 Ocakta, Dicle Üniversitesi yerlekesinde polis ekibini tayan zrhl aracn geçii srasnda mezarlk duvarnn olduu bölgeye önceden tuzaklanan patlaycnn infilak ettirilmesi sonucu 5 polis memuru ehit edildi, yaralanan bir polis tedavi altna alnd.

Ana Sayfaya Git