23 yıldır yalnız yaşıyor

Terör nedeniyle ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşen fakat daha sonra memleket özlemi duyarak Muş'a dönen 73 yaşındaki Abdulaziz Sümer, eşinin ve çocuklarının kendisiyle gelmemesi nedeniyle 23 yıldır yalnız yaşıyor.

Haberler 21.11.2016 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgedeki terör nedeniyle stanbulda yaayan olunun yanna yerleen, ancak memleket özlemiyle Mua dönen Abdulaziz Sümer (73), einin ve çocuklarnn kendisiyle gelmemesi nedeniyle 23 yldr köy evinde tek bana yayor.

Mu merkeze 10 kilometre uzaklktaki Derecek köyünde oturan Sümer, 23 yl önce bölgede etkili olan bölücü terör örgütü saldrlar nedeniyle ei ve çocuklaryla stanbuldaki olunun yanna yerleti. Ancak memleket özleminin ar basmas nedeniyle köyüne geri dönmek isteyen Sümer, bu konuda eini ve çocuklarn ikna edemedi. Abdulaziz Sümer bunun üzerine köyüne gelerek tek bana yaamaya balad.

11 çocuk babas ve 45 torun sahibi olan Abdulaziz Sümer, hayatndan memnun olduunu, temiz hava ve doal bitkilerle yaamn sürdürdüünü ifade etti.

Sümer, Ben o dönemde bir süre stanbulda kaldm ama köyümü ve topraklarm özlediim için hemen geri döndüm. Ne yaptysam 63 yandaki eim Bedriye benimle Mua dönmedi. çocuklaryla birlikte stanbulda kalmay tercih etti. Bir kaç kez kendisiyle görütüm, gelmesini istedim. Ancak bir türlü ikna edemedim. Ben de burada tek bama yaamaya baladm ve 23 yldr buradaym. Buray brakp stanbula gitmem. çünkü dede, baba topra olduu için çok seviyorum. Yaz, k buradaym. Bugüne kadar bir sknt yaamadm. Hanm da güzel bir evim olmad için gelmiyor. Güzel bir evin olsa senden ayrlmazdm diyor. diye konutu.

- Kendi iini kendi görüyor

Yemeini kendisinin yaptn, çamarn kendisinin ykadn da sözlerine ekleyen Sümer, kendisine yetecek kadar sebze ektiini, oradan topladklaryla da doal beslendiini anlatt.

Normal bir insann tek bana yapabilecei tüm ii yana ramen yapabildiini vurgulayan Sümer, öyle konutu:

Oturduum yer köyün giriine kadar yaklak 1,5 kilometre. Yol tamamen kardan kapanyor. htiyacm olduu zaman buradan köye kadar karda yaya olarak gidiyorum. Ondan sonra araç bulursam biner ehre giderim. Aksi halde bahara kadar hiçbir yere gidemiyorum. Burada en büyük skntm kn yolun açlmamasdr. Benim en büyük çocuum 55 yanda, en küçüü ise 22 yanda. Hiçbiri Muta yaamyor. Hepsi stanbulda çalp, geçimlerini salamaya çalyor. Benim onlara maddi olarak ihtiyacm yok. Ancak hem eimi hem de çocuklarm çok özlüyorum.

Bugüne kadar çok salkl olduunu ve günde iki öün yemek yediini aktaran Sümer, Burada yediim yemekler tamamen doaldr. Özellikle benim bu kadar salkl olmam, temiz havaya ve doal bitkilere borçluyum. Burada yetitirdiim sebze ve meyveleri tüketiyorum. Kesinlikle marketlerden hiç bir ey almyorum. Ekmek ihtiyacm da komunun piirdii bir aylk tandr ekmeiyle karlyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git