25 yıldır eliyle balık ağı örüyor

Elazığ'ın Keban ilçesinde atölyeye çevirdiği evinin bir odasında Fırat Nehri'nin kenarındaki atıl ağları onararak ve yenilerini yaparak ek gelir elde eden Zekeriya Çelik, aynı zamanda doğanın korunmasına aracılık ediyor.

Haberler 26.08.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Keban Meslek Yüksek Okulunda temizlik görevlisi olarak çalan evli ve 2 çocuk babas 45 yandaki Zekeriya çelik, 25 yl önce balk a örme iini örenerek evinin de bir odasn atölyeye çevirdi. Yaklak 25 yl önce üç arkada ile birlikte bu ie balayan ve daha sonra ilçede tek bana devam ettiren çelik, el emei göz nuru diye belirttii bu sanat sipari üzerine yapyor. 100 metrelik alar yaklak 7 saatte elleriyle ilmek ilmek ören çelik, özellikle nehir kenarnda doa ve canllarn yaamn tehdit eden atl durumundaki malzemelerden yapyor. Hem ek gelir elde eden hem de geri dönüüme katk sunan çelik, 7 saatte ördüü 100 metrelik bir a ise 70 TLye satyor.

Bu ie ilk etapta üç arkada baladklarn aktaran Zekeriya çelik, Sabr isteyen zor bir i olduu için hepsi ii brakt. uanda Kebanda bu ii 25 yldr yapan tek kiiyim. Sanat altn bileziktir gayesiyle yllardr bu ii yapyorum. Ek gelir olarak da geçimime katk salyor. Bu ite ailem de bana destek oluyor. Ben a örüyorum, eim de mekikleri sarp mantarlar takyor. Her türlü ilemlerde bana destekleri oluyor dedi.

Geri dönüümlü malzemeleri deerlendirdim

Hiç ara vermeden bu ii sürdürdüünü anlatan çelik, Bir ilke imza atarak, olmayacak eyi baardm. Ben bu ii örenmeden önce Kebanda a sanatkar yoktu. Alar, Elaz veya Malatyadan hazr olarak geliyordu. Ben de bu ii örendikten sonra geri dönüümlü malzemelerini deerlendirdim. Eskiden Frat Nehrinde alar yrtldktan sonra fileler kylara atlyordu. Ku, balk ve her türlü hayvan bu filelere taklp ölüyordu. Bu durum da doaya zarar veriyordu. Bunun üzerine bütün fileleri toplattrdm. Geri dönüüm olarak bu malzemelerin hepsini tek tek kullandm. Fiyat olarak da çok fark etti, yar yarya dütü eklinde konutu.

Bir a örmek 7 saat sürüyor

Evinin bir bölümünü atölyeye çevirdiini ifade eden çelik, e isim olarak el emei göz nuru derler. Nak ii olduu için zordur. Sonuçta kldan ince. Bu ii yapmak için sabrl olmak gerekir. Bir ii severek yapmadn m, o ii hayatta baaramazsn. Evim üç odaldr, bir odam atölyeye ayrdm. ten geldikten sonra akamlar kendi sanatm devam ettiriyorum. Bir a örmek 7 saat sürüyor. Bittikten sonra balkçlardan sipari olarak aldm a, teslim ediyorum ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git