250 yıllık gıda ambarı!

Elazığ'ın Baskil ilçesinin Akdemir köyü İnanç mezrasında, tarlasını süren bir çiftçi tarafından bulunan, Osmanlı döneminden kalma yaklaşık 250 yıllık "gıda ambarı" Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde koruma altına alındı.

Haberler 25.07.2019 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazn Baskil ilçesinin Akdemir köyü nanç mezrasnda, bir çiftçinin tarlasn sürdüü srada pullua taklan, Osmanl döneminden kalma gda ambar Elaz Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde koruma altna alnd.

lçeye bal Akdemir Köyü nanç mezras krsalnda, traktörüyle tarlasn süren bir çiftçi, pullua sert bir cismin takldn fark etti.

Cismi incelediinde bunun tarihi bir kalnt olduunu fark eden çiftçinin durumu bildirmesi üzerine, Elaz Müze Müdürlüünden ekipler yaptklar ilk incelemede, pullua taklan cismin, kesme tatan yaplm, Osmanl döneminden kalma, 200-250 yllk gda ambar olduunu deerlendirdi.

TARLA SÜRERKEN FARK EDLD

Ekiplerce 15 gün süren arkeolojik kaz çalmas sonucu 1 metre 40 santimetre yüksekliinde, en geni yeri 2 metre, az ksm 37 santimetre çapnda olan Horasan harcndan yaplm gda ambar, bulunduu yerden çkarlarak Elaz Arkeoloji ve Etnografya Müzesine götürüldü.

Koruma altna alnan gda ambarnn iç ksmnn beton harç ile svand, çevresinin krmz topraktan yaplarak çamur ile sktrld, bu çamurun sürekli nemli kalmas nedeniyle içinde muhafaza edilen yiyeceklerin bozulmasnn da engelledii tespit edildi.

Alanda yürütülen kaz çalmalaryla ilgili bilgi alan Baskil Belediye Bakan hsan Akmurat, yapt açklamada, tarihi ve kültürel deeri olan gda ambarnn, bölgenin geçmite önemli bir yerleim yeri olduunun göstergesi olduunu belirtti.

Tarihi ambarn, Anadolu insannn tarihine ve kültürüne k tuttuuna iaret eden Akmurat, Günümüzde yiyeceklerin bozulmamas amacyla muhafaza altna alnmas için her evde bir buzdolab var. Ama asrlar öncesinde bundan bahsetmemiz mümkün deildi. Asrlar öncesinden insanlarn yiyeceklerini muhafaza altna almak için, o günün koullarnda üretmi olduu doal bir buzdolab. diye konutu.

Ana Sayfaya Git