250 yıllık saat durdu

Aynı aileden 3 kuşak bakımı yapılan saat 77 yaşındaki Turan Özel'in kuleye çıkamamasından dolayı durdu

Haberler 20.03.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte daha önce, 889 yllk tarihi Ulu Camisinde yer alan ve 3 kuaktr bir aile tarafndan bakm ve onarm yaplan yaklak 250 yllk saat, son tamircisinin 77 yanda olmas ve kuleye çkamamasndan dolay durdu.

1974 ylnda Hükümet Caddesi eski valilik binas yannda saat kulesinin yaplmasyla tarihi Ulu Camiden sökülen tarihi saat, isminin verildii saat kulesine yerletirildi. 72 basamakl ve içi dar olan kuleye çkp inmek bir hayli güç olmasna ramen saatin gönüllü bakm ve onarmn yapan 77 yandaki Turan Özel, yaland için saat kulesine çkamaynca, kurulamayan saat durdu. Saatin ilk bakm ve onarmnn dedesi tarafndan yapldn aktaran Özel, Mekanik olan bu saat 250 yllktr. Siirt Ulu Camisinde kulesi vard. Saat kulesi 1974te yaplnca buraya getirdiler. Halen bakm ve tamircisi benim. Her gün yalanmas ve kurulmas gerekir. Her gün çkp kurulmas gerekir, saat ba çalyor dedi.

45 yldr kendisi bakyor

Yaland için merdivenlerden çkamadn aktaran Özel, bu meslei çocuklarna da örettiini, ancak saat kurulumunu çocuklarnn ihmal ettiinden yaknd. Özel, Ben 45 yldr bu saate bakyorum, benden önce dedem bakyordu, dedemden sonra daym bakyordu. Daymdan sonra da amcamn olu bakyordu ve sonra ben baktm. Kaç kuaktr ailemiz bakyor bu saate. Dedemin de daymn da meslei saatçiydi. Daymdan örendim saatçilii, bu meslei çocuuma örettim. 5 çocuumdan ikisi saat tamircilii yapyor. Bunlara her gün çocuk gibi bakmak gerekir. 72 tane basamak var, ben artk çkamyorum diye konutu.

Eskiden bu saatin gür bir sesi çktn, saat çaldnda yakn köylerden bile duyulduunu aktaran Özel, Ben 12 yalarndayken çkp çaltryordum. Sesi çald zaman köyümüzden duyuluyordu eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git