26 yıl sonra takipsizlik!

7 köylünün öldürülmesi olayında, 26 yıl sonra 'meşru müdafaa' takipsizliği.

Haberler 04.12.2017 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRn Kulp ilçesinde 1991 ylnda öldürülen PKKllarn cenaze töreninde çkan olaylarda 7 sivilin öldürülmesine ilikin soruturma dosyas mütekilerin avukatnn terör tazminat bavurusu ile 2012 ylnda yeniden açld.

Dönemin Diyarbakr l Jandarma Komutan Albay smet Yediyldzn da aralarnda bulunduu 37 asker hakknda açlan soruturmada, 26 yl aradan sonra takipsizlik karar verildi.

Soruturma sürecinde Albay smet Yediyldzn da aralarnda bulunduu 4 üpheli hayatn kaybederken, savc, hayatta olan 33 üpheli askerin meru müdafaa hakkn kullandn belirtti. Öldürülen köylülerin avukat Nahit Eren, takipsizlik kararnn kaldrlmas için Sulh Ceza Hakimliine itirazda bulundu.

Kulpta 24 Aralk 1991 günü, Bingölün Solhan ilçesi krsal kesiminde ölü ele geçirilen 3 PKKl için düzenlenen cenaze töreninde olaylar çkt. Kulp Jandarma Komando Taburu yaknlarndaki olaylar srasnda iddiaya göre; askerlerin grubun üzerine ate etmesi sonucu köylüler Mehmet Nesip Altn, Neytullah Tekin, Hayrettin Demirtuyi, Felemez Bulut, Ömer Öztürk, Ali Milta ve ahin Tekin öldü. Cenazeye katlan 54 kii, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesinde yarglanp beraat ederken, 25 Austos 1992de 7 köylünün ldüü olayla ilgili dönemin Kulp Cumhuriyet Savcs tarafndan Adalet Bakanlna iletilmek üzere Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna fezleke gönderildi. Fezlekede, olay tarihinde Diyarbakr l Jandarma Komutan olan, tugeneral rütbesine yükseldikten sonra emekliye ayrlan ve 1999da Trabzonda trafik kazasnda ölen Albay smet Yediyldzn, l Valisinin kar çkmasna ramen ate emri verdii ifade edilirken, Maktullerin ölümü ile sonuçlanan olaylarn meydana gelmesine sebep olduu, görevini kötüye kulland iddiasnn mevcut olmas nedeniyle, görev ve sfat nazara alnarak smet Yediyldz hakkndaki dosya ayrlarak Diyarbakr Valiliine gönderilmitir denildi.

SAVCI, DOLAN DOSYAYI YENDEN AçTI

Olay günü Kulpta olan Hazro, Silvan, Ergani ve Lice jandarma komando bölükleri personelleri hakknda soruturma izni için ilçe idare kurullarna yaz yazld belirtilen ve l Jandarma Komutan Albay smet Yediyldzn Görevin ifas srasnda adam öldürmek ve ayn suça teebbüs iddiasyla yarglanmas için izin istenen fezleke ile ilgili ilem yaplmazken, soruturmaya bakan baka bir savc 7 Temmuz 1993 tarihinde görevsizlik karar vererek dosyay gereinin yaplmas için il ve ilçe idare kuruluna gönderdi. Kulpta 7 kiinin ölümü ile sonuçlanan olayla ilgili soruturmada 2005 ylna kadar ilem yaplmadn belirten avukat Nahit Erenin olayda ölen ve yaralann baz kiiler için yapt terör tazminat bavurusuyla ortaya çkt. Erenin 7 yl süren srarl takibi sonucu 21 yl önce meydana gelen olayla ilgili dosya 2005 ylnda yeniden açlrken, Kulp Cumhuriyet Savcl dosyann zaman amna uramasna ksa süre kala bir suç duyurusu dilekçesi ile yeniden soruturma balatt. Soruturmann açlnca dosya zaman amndan kurtarlrken, Adam öldürmek ve adam öldürmeye teebbüsten açlan soruturma kapsamnda olayn yaand gün Kulpta görevli olan 37 subay ve astsubayn ifadesi alnd.

26 YIL SONRA TAKPSZLK KARARI

Soruturmay olaydan 26 yl sonra tamamlayan Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, 2 Kasm 2017 günü Adam öldürme ve silahla yaralama suçundan 33 asker hakknda takipsizlik karar verdi. Albay Yediyldzn dosyasnn izin talebi ile Diyarbakr Valilliine, dier askerlerin dosyalarnn ise Kulp Kaymakamlna gönderilerek soruturma izni istendii belirtilen kararda, dosyalarn akbeti sorulduunda Diyarbakr l dare Kurulunda konuyla ilgili belge ve bilgiye rastlanmad, Kulp Kaymakaml lçe dare Kurulunda dosyann kaytlarda mevcut olmadnn bildirildii ifade edildi. 7 kiinin ölümüne sebebiyet veren ateli silahn olay yerindeki jandarma personeline ait olduuna ve dolaysyla jandarma personelinin bu kiilerin ölümüne sebebiyet verdiine dair hiçbir delil bulunmad belirtilen kararda, ölenlerin vücutlarndan çkarlan ya da olay yerinde ele geçirilen mermi çekirdei ve bo kovanlarn hangi jandarma personelinin silahndan ate edildiine dair bilirkii incelemesi de bulunmad kaydedildi.

SAVCI: MERU MÜDAFAA ARTLARI OLUTU

Jandarma personelinin maktullerin ölümüne sebebiyet verdii kabul edilse dahi; Kulp ilçesinde meydana gelen olayda zor ve silah kullanma yetkisinin, hatta zorunluluunun olutuu vurgulanan kararda; Olay yerinin uzun yllardr terör olaylarnn skça yaand bir yer olmas, PKK terör örgütünü destekler nitelikte sloganlar atan 2 bin kiilik bir grubun olmas, grubun sözlü uyarlara aldrmayarak ta ve sopalarla güvenlik güçlerine saldrmas, güvenlik güçlerinin buna ramen fiziksel iddete bavurmamalar, fakat grubun bununla yetinmeyerek silahla, güvenlik güçlerine ate etmeleri ve açlan ate neticesinde bir askerin ehit edilmesi dikkate alndnda meru müdafaa artlarndan haksz saldrnn olayda olutuu kanaatine varlmtr denildi.

GÜVENLK GÜçLER MERU SAVUNMA HALNDE KALDI

Güvenlik güçlerinin saldry bertaraf etmek ve yaam haklarn korumak için ate etmek zorunda kaldklar vurgulanan kararda, güvenlik güçlerinin açlan atee atele karlk vermesinin mutlak ve gerekli bir savunma olduu ifade edildi. Saldr ve savunmann orantl olduu belirtilen kararda, Kulp ilçesinde meydana gelen olayda güvenlik güçleri lehine meru müdafaa artlarnn olutuunun, olayda güvenlik güçlerinin meru savunma halinde kaldklarnn kabulü gerektii, bu nedenle üpheli güvenlik görevlileri hakknda ceza verilemeyecei, ceza sorumluluklarnn ortadan kalkt anlalmtr denildi.

AVUKAT EREN:TAKPSZLK KARARI KABUL EDLEMEZ

Müteki ailelerin avukat Nahit Eren, takipsizlik kararnn kaldrlmas için Sulh Ceza Hakimliine bavuru yapt. Dilekçesinde, dosyada bulunan somut delillere ramen, yarglama ile somutlaacak meru müdafaa olgusuna kar takipsizlik karar verilmesinin hukuken kabul edilemeyeceini belirten Eren, öyle dedi:

Olay tarihinde güvenlik güçleri yaamn yitiren örgüt mensuplarnn defin ilemlerine müsaade etmeyeceklerini ve cenazelerin kendilerine teslim edilmesini istemilerdir. Ailelerin cenazeleri teslim etmemesi üzerine kitle üzerine ate açlm ve 6 sivil yaamn yitirmitir. Olayda 9 sivilin ateli silahla yaraland belirtilmitir. Olay annda asayi komutan olarak birliklere emir veren Diyarbakr l Jandarma Komutan Albay smet Yediyldzn emri ile sivil gruba yaplan bir saldr söz konusudur. Güvenlik güçleri tarafnda öldürülen 6 sivilin terör örgütüyle balantlarnn olduu, üzerlerinde ateli silah bulunduuna dair bir delilin varl mevcut deildir. Güvenlik güçleri, orantsz bir ekilde ateli silahlarla kitle üzerine hedef gözetmek suretiyle ate etmilerdir. 26 yl sonra olay tarihinde alnan ifadeler nda dönemin Cumhuriyet savclarnn yapm olduu hukuki deerlendirmeler ve tespitler görmezden gelinerek takipsizlik karar verilmitir. Savclk makamnn kendisini yarglama makam görerek, meru müdafaa nitelemesi ile kovuturmaya yer olmad karar, ceza hukuku açsndan kabul edilemez.

Ana Sayfaya Git