"3-4 günde net tabloyu göreceğiz"

"Hasar tespit çalışmasında bina bazında yüzde 50'yi geçtik. Hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Bine yakın ekibimiz var, bir taraftan da ekip sayısını artırıyoruz"

Haberler 01.02.2020 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, Elazdaki depremin ardndan hasar tespit çalmasnda bina baznda yüzde 50yi geçtiklerini söyleyerek, 3-4 gün içerisinde Elazdaki tabloyu net bir ekilde göreceiz. dedi.

Elazda meydana gelen depremde Sürsürü Mahallesinde hasar gören binalar inceleyen Bakan Kurum, rtibat Bürosunda çalmalar hakknda yetkililerden bilgi ald.

Bakan Kurum, burada yapt açklamada, mahallede hasar tespit çalmalarnn süratle devam ettiini, uan itibariyle Elazda 70 ykk, 1564 ar hasarl, 1135 orta hasarl, 219 acil yklacak binann olduunu, acil yklacak binalarla ilgili ykm sürecini balattklarn söyledi.

Sivrice ilçesinde ve Elaz merkezde acil yklacak binalara ilikin süratle tedbirleri alarak bu binalarn da ykmn gerçekletirdiklerini anmsatan Kurum, Malatyada tamamladklar ön hasar tespit çalmalarna göre, 503 ykk, 4 bin 474 ar hasarl, 20 acil yklacak konutun bulunduunu belirtti.

Sürsürü Mahallesinde Dilek ve Petek Sitesine ilikin yerinde kentsel dönüüm projesi yapacaklarn aktaran Kurum, yerinde ve hzl bir kentsel dönüüm sürecini gerçekletireceklerini bildirdi.

- htiyaca göre proje says artrlacak

Her iki sitenin de ykmlarnn süratle devam edeceini, Mustafa Paa Mahallesinde de yerinde dönüüm yapacaklarn anlatan Kurum, u deerlendirmede bulundu:

Dün incelemelerini yaptmz ki bizim verilerini aldmz ve corafi bilgi sistemleri bünyemizdeki haritalarmza iliyoruz. Mahalle mahalle tüm Elazda ar hasarl binalarn younluu neredeyse o younluun olduu alanlara gitmek suretiyle o alanlarda da yerinde kentsel dönüüm sürecini gerçekletirmeye çalyoruz. Abdullah Paa Mahallesinde hem ar hem orta hasarl binalarn younlukta olduu bir mahalle. Burada da yerinde bir dönüüm projesi uygulayacaz. Ar hasarl binalarn ve orta hasarl binalarn da olduu projeyi orada uygulacaz. Sivricedeki çalmalarmz devam ediyor. Karyaka Mahallesinde iskan konutlarnn dönüüm sürecini balattk.

Bir master plan yaptklarn bildiren Kurum, bu çerçeve 10 bin konutluk yeni bir uydu kent diyebilecekleri Elaza ve bölgeye yakacak, içerisinde her türlü sosyal donatnn, bahçesinin, yürüyü ve bisiklet yollarnn olduu bir projeyi tasarladklarn ifade etti.

Etaplar halinde ihtiyaca göre proje saysn artracaklarn anlatan Kurum, kurduklar dönüüm ofislerinde vatandalar tek tek dinlediklerini bildirdi.

Bakan Kurum, Yerinde istiyorlarsa yerinde, rezerv alannda istiyorlarsa rezerv alannda ya da elimizdeki bitmi Cumhuriyet Mahallesindeki konutlardan istiyorlarsa da dönüümü hzl bir ekilde yapacak ekilde görümelerimizi yapyoruz. Bu çerçevede süreci yönetiyoruz. diye konutu.

Tarm köy uygulamalarn projelendirme çalmalarnda son safhaya geldiklerini anlatan Kurum, gelecek haftadan itibaren kalc konutlarn ihale sürecini balatacaklarn, ubat ay sonuna kadar ihale eyi yapp sonuna kadar Elaz ve Malatyada Cumhurbakannn talimatlaryla salam ve güvenli binalar tamamlayacaklarna iaret etti.

- Hasar tespit çalmas

Bir gazetecinin Hasar tespit çalmalar ne zaman bitecek? eklindeki soruya Kurum, hasar tespit çalmalarnda Elazda 15 bin binaya ulatklarn aktard.

Kurum, öyle devam etti:

Elaz merkezde bamsz bölüm says 93 bin civarnda. Bina baznda yüzde 50yi geçtik. Hzl bir ekilde ilerliyoruz. Bine yakn ekibimiz var, bir taraftan da ekip saysn artryoruz. 3-4 gün içerisinde Elazdaki tabloyu net bir ekilde göreceiz. O tabloya göre de hem kalc konutlarmzn saysn gerçekletirmi olacaz hem yerinde yapacamz projeleri, aldmz veriler nda haritamza ileyerek o haritada yerinde yaplmas gerekiyorsa yerinde, rezerv alannda üretilmesi gerekiyorsa rezerv alannda üretiyor olacaz. 4-5 gün içerisinde süreç tamamlanm olduunda vatandalarmzn hasar tespit raporlarna itiraz süreci var. tiraz süreciyle de birlikte hak sahibi çalmas AFAD tarafndan balatlm olacak. Daha sonra da kalc konutlarmzn inas ve hak sahiplii süreci olacak.

- Vatanda bilgilendirmek için call center kurulacak

Kurum, her gün gece saat 02-03lere kadar koordinasyon toplants yaptklarn ve sahada gördükleri eksiklik ve problemlerin giderilmesi için istiarelerde bulunarak çeitli kararlar aldklarn anlatt.

çileri ve Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlyla ortaklaa bir broür hazrlayacaklarn ifade eden Kurum, öyle devam etti:

Bu broür çerçevesinde ar hasarl binalara girilmemesi ve ar hasarl binalarla ilgili yaplmas gerekenleri, yine orta hasarl ve az hasarl binalarla ilgili de yaplmas gerekenleri açklayan, bilgilendiren, vatandalarmzn AFADmza, çevre ve ehircilik l Müdürlüümüze nasl ulaacak, nasl bilgi alacak, kira yardm, tanma yardm nereden alnr, ne kadar alnr gibi bilgileri içeren bir broür oluturuyoruz. Sürecin daha hzl yönetilebilmesi amacyla hasar tespit çalmalarmz vatandamza bilgilendirmek amacyla çileri Bakanlmz bünyesinde bir call center kurulacak ve call center çerçevesinde vatandalarmz detayl bir ekilde bilgilendirilecek. Hasar tespiti yaptkça vatandalarmz her gün arayacaz, her gün bildireceiz ki bir bilgi kirlilii olmasn.

- Kentsel dönüüm çalmas

Kentsel dönüüme ilikin Valiliklere gönderdikleri genelgeler dorultusunda gelen veriler nda Türkiyede toplam 6.7 milyon konutun dönütürülmesi gerektii, bunlardan 1.5 milyonunun acil öncelikli konut olduunu belirlediklerini aktaran Kurum, bu çerçevede bakanlk olarak her yl 300 bin konutu, 5 senede de 1,5 milyon binay dönütürme hedefi ortaya koyduklarn anmsatt.

Ana Sayfaya Git