3 aylar ne zaman başlayacak? Recep ayı, Regaib Kandili yaklaşıyor

3 aylar ne zaman başlayacak 2017 için gün gün binlerce müslüman arama yapıyor. Mübarek 3 aylar, bilindiği üzere Recep, Şaban ve Ramazan ayından oluşmakta olup, içerisinde çok sayıda dini gün ve geceyi de barındırmaktadır.

Haberler 06.03.2017 - 15:30 Son Güncelleme : 06.03.2017 - 17:46

3 aylar ne zaman balayacak sorusu 2017 ylnn ortasna doru yaklatmz u günlerde çok merak ediliyor. Müslümanlar için ibadetlerin temeli olarak bilinen ve yaplan ibadetlerin dualarn kabul olaca iaret edilen ve çok sayda önemli gün ce geceleri içerisinde barndran 3 aylar, 2017 yl içerisinde de balamasna sayl günler kald. Recep aban ve Ramazan aylarndan oluan mübarek 3 aylar, 2017 senesinde 30 Mart 2017 Perembe günü itibari ile balyor.

Recep aynn gelmesi ile balayacak olan 3 aylarda  Regaip Kandili sonras balayacak. 3 Aylar dinimizce son derece önemlidir. Özellikle 11 Ayn Sultan Ramazan’ da içinde barndrmas Müslümanlar için 3 Aylar’n geli tarihi’ni daha da önemli klyor. Ramazan2n sonunda aranacak olarak bilinen Kadir gecesinin de müslümanlar arasndaki önemi çok büyüktür. 

Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hzl, yapt açklamada, hicri takvimin Recep ayyla balayan, aban ve Ramazan aylaryla devam eden ve üç aylar olarak adlandrlan manevi açdan önemli bir döneme girildiini belirtti. Bu dönemin tüm Müslümanlarca çok deerli sayldn, ibadet, yenilenme ve manevi bakmdan zenginleme imkan tandn dile getiren Hzl, Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi’nin üç aylar içinde idrak edileceini vurgulad.

Sevgili Peygamberimiz, mübarek üç aylar için, “Recep Allah’n ay, aban benim aym, Ramazan ise ümetimin aydr” (Buhârî) buyurmulardr.

Rasulullah, Ramazan ay dnda en fazla Recep ve âban aylarnda oruç tutmulardr. Recep ay girdiinde de, “Allah’m, bize Recep ve aban’ mübarek kl ve bizi Ramazan’a ulatr” (Kefu’l Hafa) diye dua etmitir.

Bu üç ayda ayrca Regaip, Berat, Miraç ve Kadir geceleri bulunmaktadr. Ramazan ayndaki farz orucun yan sra Rasululah, Recep ve aban aylarnda da Müslümanlar oruç tutmaya tevik etmitir.

Konuyla ilgili Abbad ibn Hanif öyle bir rivayette bulunmutur: “Said bnu Cübeyr (ra)’a Recep ayndaki oruçtan sordum. Bana u cevabi verdi. bni Abbas (ra)’ dinledim, öyle demiti: Rasulullah Recep aynda baz yllarda öyle oruç tutard ki biz Galiba hiç yemeyecek (ayn her gününde oruç tutacak) derdik, (baz yllarda da öyle) yerdi ki biz, galiba hiç tutmayacak derdik.”(Müslim)

Hz. Aie baka bir rivayetinde bu konuda unlar söyler: “Rasulullah senenin hiçbir aynda aban ayndakinden fazla oruç tutmaz ve öyle buyururdu: Amellerden gücünüzün yettiini yapn. Çünkü siz bkmadkça, Allah da size asla bkm muamelesi yapmaz. Allah yannda amelin en makbulü, kiinin az da olsa devam üzere iledii ameldir.”

Ana Sayfaya Git