3 bin yıllık tapınak

Siverek ilçesine bağlı Başbük Mahallesi'ndeki kazı çalışmalarında, yaklaşık 3 bin yıllık Yeni Asur dönemine ait tapınak bulundu

Haberler 07.10.2018 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann en eski yerleim yerlerinden anlurfann Siverek ilçesine bal Babük Mahallesinde yaklak 3 bin yllk Yeni Asur dönemine ait tapnak bulundu.

Kültür Varlklar ve Müzeler Genel Müdürlüünün izniyle bu yl, anlurfa Müze Müdürlüü bakanlnda uzmanlar Aziz Ergin ve Yusuf Koyuncunun katlmyla Siverek ilçesindeki Babük bölgesinde kaz çalmalar balatld.

Ksa süre içinde gerçekleen youn bir ekilde süren kazlarda, bölgede tespit edilen bir alanda Yeni Asur dönemine tarihlenen, ana kayaya kazlm, oval bir girie sahip merdivenlerle inilen bir tapnak yaps bulundu.

3 BN YILLIK TAPINAK BULUNDU

Buluntunun yaklak 3 bin yllk bir Sin Tapna olduu düünülüyor.

anlurfa Müze Müdürü ve kaz bakan Celal Uluda, AA muhabirine yapt açklamada, kentin tarihi anlamda önemine iaret ederek, anlurfann birçok noktasnda tarihi deerlerin bulunduunu hatrlatt.

Kültür Varlklar ve Müzeler Genel Müdürlüünün izinleri dorultusunda bu yl anlurfa Müze Müdürlüü Bakanlnda, Göbeklitepe, anlurfa Kalesi, Somatar Antik Kenti, Harbetsuvan ve Babük Mahallesinde kaz çalmalar yürüttüklerine dikkati çeken Uluda, Arkeolojik anlamda çok zengin bir potansiyele sahip ilimizde, yürütülen kazlarla anlurfada bulunan kültür varlklarn ortaya çkararak, bunlar turizme kazandrmay hedefliyoruz. dedi.

TÜRKYEDE BR LK

Celal Uluda, Babük Mahallesinde bulduklar tapnan Pagan inanna ait olduunu düündüklerini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Aslnda bu mekan kaçak kaz sonucu ortaya çkt. Kaçak kaz jandarma tarafndan tespit edilmi ve yetkililerce durdurulmutu. Konu anlurfa Müzesine intikal etti. Bu kapsamda gerekli izinlerin ardndan uzmanlarmzca kaz yapld. Yürütülen çalmalarda bu mekann aslnda Yeni Asur dönemine ait bir Sin Tapna olduu kanaatine varld. Duvardaki tüm resimlerin örnekleri alnd, çizimleri yapld ve bu sayede bilim dünyasna kazandrlmak üzere tamamland. u an alan kaçak kazlara maruz kalmamas için koruma altna alnd ve tescillendi. Yaptmz çalmalarda bu tapnan Yeni Asur dönemine tarihlenen yani günümüzden 3 bin yl önceye dayanan bir Sin Mabedi olduunu belirledik. Buradaki duvarlara ay, güne ve yldz tanrlar resmedilmi durumda. Buras kutsal bir mekan ve bu kutsal mekan Türkiyede tespit edilmi Sin Tapnann tek örnei. Bu anlamda bizim için ve arkeoloji tarihi için çok önemli diye yorumlayabiliriz.

Uluda, söz konusu bölgedeki kaz çalmalarnn tamamlandn belirterek, kentteki tarihi yaplar gün yüzüne çkarmaya devam edeceklerini vurgulad.

Ana Sayfaya Git