3 kuşaktır demir işliyorlar

Demiri işleyerek orak, çekiç, balta, saban, bıçak gibi ürünleri yapan 63 yaşındaki Ahmet Sayış, babasından devraldığı mesleğini oğlu ile sürdürüyor.

Haberler 28.02.2019 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Gercü ilçesinde yaayan 63 yandaki demirci ustas Ahmet Say, babasndan örendii meslei olu ile sürdürüyor.

Gercü ilçesinde, babasnn yannda çrak olarak çalmaya balayan Say, babasndan devrald meslei sürdürerek yörede Demirci Ahmet olarak tannmaya balad.

Yarm asrdr mesleini yapmann mutluluunu yaayan Say, Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakr, rnak gibi illerin yan sra Suriyeden de gelen müterilerinin orak, çekiç, balta, saban, bçak gibi tarmsal alanda kullanlan ihtiyaçlarn karlyor.

Son yllarda gelien teknolojiye yenilmek üzere olan ata mesleini sürdürmeye gayret eden Say, yannda çalan olunun da bu meslei yaatmasn istiyor.

Say, AA muhabirine yapt açklamada, eskisi gibi zanaatkarlarn kymetinin kalmadn belirterek, artk mecburiyetten meslei sürdürdüünü söyledi.

Bu yatan sonra yapabileceim baka bir ey de yok. diyen Say, öyle devam etti:

Geçmi yllarda iimiz gerçekten çok güzeldi. O zamanlar zanaatkarlarn deeri vard ama bugün kalmam. Tüm bölgeden, hatta Suriyeden bile bize müteri gelirdi. Orak, balta, çekiç, kürek, saban yani aklnza çiftçilikle ilgili ne geliyorsa yapyorduk. imdi ise zorlukla mesleimizi sürdürüyoruz. Bu meslei seviyorum. Mesleimin yaatlmasn ve olumun mesleimi sürdürmesini istiyorum.

- Baba mesleini sürdürmeye çalacam

Babas ile çalan Hüseyin Say da, Baba mesleini yapyoruz. 15 yldr babamn yannda bu ii yapyorum. Babam dedelerimden ben de babamdan örendiim ii yapyorum ama mesleimiz, teknolojinin gelimesiyle ölmeye balad. Her eye ramen baba mesleini sürdürmeye çalacam. diye konutu.

Orak ve balta yaptrmak için ilçeye bal Hisar köyünden gelen Hasan Özmen de zanaatkarlarn elinde yaplan ürünlerin, makinelerle yaplanlardan daha dayankl ve salam olduunu dile getirdi.

Özmen, sabahn erken saatlerinde usta Sayn yanna geldiini belirterek, Skça geliyoruz, oraklarmz, balta, çekiç, sabanlarmz krld ve köreldii zaman geliyoruz. Bir bu usta kald, baka da bu ii yapan kimse kalmad. dedi.

lçeye yaklak 50 kilometre uzaklktaki Balca köyünden gelen Süleyman Gök ise balta yaptrmak istediini anlatarak, Son ustamz kalm onun da kymetini biliyoruz. Bu ii bu çevrede yapan kimse yok, umarz bu aile meslei devam ettirir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git